Ρώσοι αξιωματούχοι: Οι αποφάσεις του ΔΠΔ δεν έχουν ουδεμία σημασία για τη Ρωσία και είναι νομικά ανυπόστατες

Σε ανάρτηση του ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντ.Μεντβιέντεφ ανέφερε ότι “δεν υπάρχει ανάγκη να εξηγήσουμε πού οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το χαρτί», συνοδεύοντας το μήνυμά του με χαρτί υγείας

Οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχουν ουδεμία σημασία για τη Ρωσία και είναι νομικά ανυπόστατες, δήλωσαν την Παρασκευή με διαδοχικές τοποθετήσεις τους πολλοί Ρώσοι αξιωματούχοι.

«Δεν αναγνωρίζουμε αυτό το δικαστήριο, δεν αναγνωρίζουμε τη δικαιοδοσία του», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, υπογραμμίζοντας ότι «κατά τη διάρκεια πολλών ετών κανένα διεθνές δικαστικό όργανο, ούτε και αυτά που δεν αναγνωρίζουμε, ούτε άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας δεν εδέησαν να στρέψουν την προσοχή τους στην καταστροφή των αστικών υποδομών, στις δολοφονίες πολιτών που οργάνωσαν στο Ντονμπάς οι Ουκρανοί εθνικιστές».

«Οι αποφάσεις του Διεθνούς Νομικού Δικαστηρίου δεν έχουν ουδεμία σημασία για τη χώρα μας, ούτε και από νομική άποψη», δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, υπενθυμίζοντας ότι «η Ρωσία δεν συμμετέχει στο καθεστώς της Ρώμης και δεν έχει ως προς αυτό υποχρεώσεις». «Με το συγκεκριμένο όργανο η Ρωσία δεν συνεργάζεται, ενώ οι πιθανές “συνταγές” για συλλήψεις, που προέρχονται από το Διεθνές Δικαστήριο, θα είναι νομικώς ανυπόστατες για εμάς», σημείωσε η κ. Ζαχάροβα.

Με τη συνήθη οξύτητα των δηλώσεών του, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην πρόεδρός της Ντμίτρι Μεντβιέντεφ έγραψε σε αγγλόφωνη ανάρτησή του σε κοινωνικό δίκτυο ότι «το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα για τη σύλληψη του Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν υπάρχει ανάγκη να εξηγήσουμε πού οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το χαρτί», συνοδεύοντας το μήνυμά του με εικόνα από χαρτί υγείας.

Η Συνήγορος για τα δικαιώματα του παιδιού Μαρία Λβόβα-Μπελόβα, για την οποία επίσης εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, όπως και για τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι «είναι εντυπωσιακό πως κατ’ αυτόν τον τρόπο η διεθνής κοινότητα αξιολόγησε το έργο παροχής βοήθειας στα παιδιά της χώρας μας, που δεν τα εγκαταλείπουμε στις ζώνες των εχθροπραξιών, που τα απομακρύνουμε και διασφαλίζουμε καλές συνθήκες ζωής γι’ αυτά, τα περιβάλλουμε με ανθρώπους που τα αγαπούν και τα φροντίζουν» και εξέφρασε προς τους δημοσιογράφους την ετοιμότητά της «να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε» προς αυτή την κατεύθυνση.

«Γιάνκι, κάτω τα χέρια σας από τον Πούτιν!», δήλωσε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής) Βιατσεσλάβ Βολόντιν, εκτιμώντας ότι «οι κουταμάρες που ήχησαν από τη Χάγη υποδηλώνουν ένα πράγμα: στη Δύση επικρατεί υστερία, τα χαρτάκια του εξωγήινου δικαστηρίου της Χάγης δεν έχουν ισχύ στη Ρωσία».

«Αποτιμούμε οποιεσδήποτε επιθέσεις στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως επίθεση εναντίον της χώρας μας», σημείωσε ο πρόεδρος της ρωσικής Βουλής, εκτιμώντας ότι «Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες εξάντλησαν όλες τις δυνατότητες των κυρώσεων και των μη φιλικών ενεργειών. Δεν κατάφεραν να λυγίσουν τους πολίτες της Ρωσίας και να καταστρέψουν την οικονομία της χώρας μας, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες κατανοούν ότι εφόσον υπάρχει ο Πούτιν, υπάρχει η Ρωσία, γι’ αυτό επιτίθενται σε αυτόν. Η ισχύς του Πούτιν βρίσκεται στην υποστήριξη του λαού και στη συσπείρωση της κοινωνίας γύρω του».