Μπαχμούτ: Η Wagner κατέλαβε το εργοστάσιο «Βοστόκμας» και προελαύνει

Η ρωσική Wagner ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι κατέλαβε το εργοστάσιο «Βοστόκμας» και έτσι όλο το βόρειο τμήμα του ΑΖΟΜ, δηλαδή το μισό βιομηχανικό συγκρότημα, έχει περάσει στον ρωσικό έλεγχο.

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή της επιχείρησης κατάληψης του ΑΖΟΜ οι Ρώσοι είχαν καταλάβει το εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων.

Το «Βοστόκμας» πέραν της επιχειρησιακής του αξίας έχει και ιδιαίτερη συμβολική αξία καθώς το είχε επισκεφθεί ο Ουκρανός πρόεδρος Β.Ζελένσκι στις 20 Δεκεμβρίου του 2022 όπου και είχε παρασημοφορήσει Ουκρανούς διοικητές.

Σήμερα το πολεμικό σκηνικό έχει αλλάξει ολοσχερώς.

Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται περιμετρικά του κέντρου του Μπάκχμουτ αλλά οι Ρώσοι κερδίζουν καθημερινά έδαφος, δρόμο-δρόμο και συνοικία-συνοικία, συμπιέζοντας τους Ουκρανούς προς το κέντρο της πόλης.

Στην ουσία πραγματοποιείται μία επανάληψη της μάχης του Χαλεπίου στην Συρία, με την διαφορά ότι το Χαλέπι είναι μία πόλη τουλάχιστον είκοσι φορές μεγαλύτερη από το Μπάκχμουτ.

Πάντως τον κύριο ρόλο στην άμυνα των Ουκρανών τον κατέχει το ΑΖΟΜ. Όταν το ΑΖΟΜ εκκαθαριστεί πλήρως, πρακτικά η μάχη του Μπάκχμουτ θα έχει τελειώσει.

Ενώ οι δυνάμεις της Wagner συνεχίζουν την προέλασή τους στα βορειοδυτικά του Μπάκχμουτ προς το Κραματόρσκ δεν συναντούν ιδιαίτερη αντίσταση. Αυτή την στιγμή η Wagner αναφέρει επίθεση στους οικισμούς Γκριγκόροβκα, Μπογκντάνοβκα, Ορέκχοβο, Μίνοβκα.

Και ενώ συνεχίζονται οι μάχες στα υπόγεια του ΑΖΟΜ κανείς δεν ξέρει πραγματικά το μήκος των υπόγειων στοών του συγκροτήματος.

Υπάρχουν φήμες για σήραγγες που φτάνουν μέχρι το… Σολεντάρ.

Οι Ρώσοι εφαρμόζουν την στρατιωτική μέθοδο «seek and destroy», εντοπίζουν δηλαδή ομάδες Ουκρανών και τις καταβάλλουν με ανώτερες αριθμητικά δυνάμεις.