Επικρίσεις κατά Μπόρις Τζόνσον για τα μεγάλα εξωκοινοβουλευτικά έσοδα και τις λίγες παρουσίες στη Βουλή

Βουλευτές της αντιπολίτευσης στη Βρετανία επέκριναν τον Μπόρις Τζόνσον για τις πολύ υψηλές απολαβές από εξωκοινοβουλευτικές δραστηριότητες την ώρα που οι εμφανίσεις του στη Βουλή των Κοινοτήτων είναι περιορισμένες.

Με βάση στοιχεία που ανέλυσε το Sky News, ο πρώην πρωθυπουργός έχει ήδη κερδίσει 3,7 εκ. λίρες από την αρχή του 2023, επιπλέον του βουλευτικού μισθού που ανέρχεται σε 84.000 λίρες το χρόνο και του εξαψήφιου επιδόματος που δικαιούνται όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί.

Πρόκειται για ποσό που αντιστοιχεί στο 85% των χρημάτων που έχουν κερδίσει συνολικά από εξωκοινοβουλευτικές δραστηριότητες και οι 650 βουλευτές από την αρχή του έτους.

Χρεώνοντας ακόμα και πάνω από 1 εκ. λίρες ανά ομιλία, ο κ. Τζόνσον έχει κερδίσει συνολικά 6,1 εκ. λίρες από τη στιγμή που παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία τον περασμένο Σεπτέμβριο, συμπεριλαμβανομένων ποσών που αντιστοιχούν στη φιλοξενία του σε πολυετείς κατοικίες φίλων του.

Αν και παραμένει βουλευτής εκπροσωπώντας περιφέρεια του δυτικού Λονδίνου, ο Μπόρις Τζόνσον έχει πάρει το λόγο στη Βουλή των Κοινοτήτων μόνο 16 φορές σε δέκα συνεδριάσεις.

Η σκιώδης υπουργός Παιδείας των Εργατικών Μπρίτζετ Φίλιπσον σχολίασε ότι ως εκλεγμένος βουλευτής «ίσως ο κ. Τζόνσον θα έπρεπε να κάνει αυτές τις ομιλίες στην αίθουσα της Βουλής».

Πρόσθεσε: «Ο Μπόρις Τζόνσον απλά κάνει αυτό που θέλει. Πάντα κάνει αυτό που θέλει. Νομίζω ότι η ανά διαστήματα αναφορά στα πεπραγμένα του μας θυμίζει πόσο διεφθαρμένο έχει γίνει το Συντηρητικό Κόμμα».

Σημειώνεται πάντως ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε υπόνοια παραβίασης των κοινοβουλευτικών κανόνων και ότι ο κ. Τζόνσον έχει υποβάλει τις σχετικές δηλώσεις στο μητρώο συμφερόντων και εσόδων.

Ο Στίβεν Ντορέλ, νυν βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και πρώην υφυπουργός των Συντηρητικών, σχολίασε ότι ο κ. Τζόνσον πρέπει να αναρωτηθεί: «είναι ακόμα στην πολιτική ή έχει περάσει στη σόου μπίζνες;»