Πολιτικές προσωπικότητες της ΕΕ θα προτείνει για εμπλοκή στο Κυπριακό, δηλώνει ο ΠτΔ

Πολιτικές προσωπικότητες από κράτη μέλη της ΕΕ, κάποιες από τις οποίες ήδη έχει έρθει σε επαφή, θα προτείνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε σχέση με την πρότασή του για περαιτέρω εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο της επίσκεψης του στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ρωτήθηκε σχετικά με τη χθεσινή συνομιλία του με τον Σαρλ Μισέλ, αναφέροντας πως, «ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χωρίς να είναι σωστό να μιλήσω εκ μέρους του, αλλά μπορώ να σας πω ότι, στη βάση της συζήτησης που είχαμε, βλέπει θετικά την περαιτέρω εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για σπάσιμο του αδιεξόδου και επανέναρξης των συνομιλιών».

Σημείωσε ότι «αυτό που έχουμε συμφωνήσει είναι να μεταβώ στις Βρυξέλλες πριν την καθορισμένη ημερομηνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι στις 23 Μαρτίου-  θα μεταβώ την προηγούμενη, για να έχω συνάντηση με τον κ. Μισέλ και να συζητήσουμε πιο συγκεκριμένα την προσέγγιση μας, όπως επίσης και με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Άρα, συνέχισε, «θα γίνει συγκεκριμένη συζήτηση, έχουμε κάποιες ιδέες, είχα την ευκαιρία χθες να αναφέρω και κάποια παραδείγματα, το πώς η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει στο σπάσιμο του αδιεξόδου και αυτό θα πράξουμε».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμη ότι γνωρίζει καλά το Κυπριακό και «δεν είναι εύκολα τα πράγματα, σίγουρα είναι δύσκολα», ωστόσο υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε να σταματήσουμε τις προσπάθειες ή να κρυφτούμε πίσω από την τουρκική αδιαλλαξία».

Διαμήνυσε παράλληλα ότι «η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού και από δικής μας πλευράς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες».

Σε ερώτηση αν επιτρέπεται η αισιοδοξία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «εκείνο που επιτρέπεται είναι αγώνας, προσπάθεια για να δημιουργηθεί αισιοδοξία».

Ερωτηθείς αν θα προτείνει ονόματα προς τον κ. Μισέλ, ο Πρόεδρος είπε «ναι, έχω στο μυαλό μου συγκεκριμένα ονόματα, τα οποία με κάποια από αυτά έχω συζητήσει και ο ίδιος και στη συζήτηση με τον κ. Μισέλ και εφόσον δω ότι υπάρχει η πολιτική βούληση, θα μιλήσω συγκεκριμένα και για ονόματα».

Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση είπε πως αυτά τα πρόσωπα προέρχονται από κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ κληθείς να διευκρινίσει είπε πως «είναι πολιτικές προσωπικότητες από τον ευρωπαϊκό χώρο».

Αναφορικά με την κάθοδο της αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις και Ειρηνευτικές Υποθέσεις Ειρήνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «προσβλέπω στη συνάντηση με την κ. Ντι Κάρλο, θεωρώ ότι είναι θετικό ότι έρχεται στην Κύπρο ειδικότερα πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «η προσπάθεια μας εντός της ΕΕ γίνεται πάντα εντός του πλαισίου των Η.Ε και θέλω να το ξεκαθαρίσω για να μην υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία για το συγκεκριμένο θέμα».