Λαγκάρντ: Κατά 50 μονάδες βάσης αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ

Κατά 50 μονάδες βάσης ακόμα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με την Πρόεδρό της, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Λαγκάρντ απαντώντας στην εφημερίδα El Correo σχετικά, είπε «είναι πολύ πιθανόν ότι θα αυξήσουμε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης». Πρόσθεσε ότι «αυτή ήταν μια απόφαση που επισημάνθηκε στην τελευταία μας συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική και όλοι οι αριθμοί που έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνουν ότι αυτή η αύξηση των επιτοκίων είναι πολύ, πολύ πιθανή».

Μία τέτοια κίνηση θα ανεβάσει τα επιτόκια της ΕΚΤ 350 μονάδες βάσης, σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο.

Με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται ακόμα στο τετραπλάσιο από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ, αξιωματούχοι έχουν εισηγηθεί ότι θα χρειαστεί ακόμα μία αύξηση 50 μ.β. τον Μάιο, ενώ οι επενδυτές στοιχηματίζου σε αύξηση των επιτοκίων στο 4%, σε σχέση με το τρέχον καταθετικό που βρίσκεται στο 2,5%.

«Δεν μπορώ να σας πω πώς θα εξελιχθούν τα επιτόκια», είπε η Λαγκάρντ στη συνέντευξή της που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ την Κυριακή. «Ξέρω ότι θα είναι ψηλότερα από ότι είναι τώρα και ακόμα έχουμε αρκετή δουλειά να κάνουμε, αφού δεν μπορούμε να κηρύξουμε νίκη. Κάνουμε πρόοδο, αλλά ακόμα έχουμε δουλειά».

Η ΕΚΤ αναμένεται να παρουσιάσει νέες οικονομικές προβλέψεις μετά την επόμενη απόφαση για τα επιτόκια, παρόλο που η Λαγκάρντ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Αναμένω κάπως καλύτερη οικονομική ανάπτυξη σε σύγκριση με τη στασιμότητα το τελευταίο τρίμηνο του 2022», είπε, προσθέτοντας ότι οι προβλέψεις της ΕΚΤ δεν προνοούν ύφεση για το 2023. «Είναι σωστό, ωστόσο, ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα», σημείωσε.

Ερωτηθείσα αν οι αυξήσεις των επιτοκίων θα επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη, η Λαγκάρτν επιβεβαίωσε τις προτεραιότητες της ΕΚΤ. «Η κύρια ανησυχία μου είναι ο πληθωρισμός», είπε. «Δεν θέλουμε να χαλάσουμε την οικονομία. Δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Ο στόχος μας είναι να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό».