Ο Πρόεδρος κάλεσε τους υπουργούς να πορευτούν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον

Στο επίκεντρο ο άνθρωπος, φαινόμενα κακοδιαχείρισης, κρούσματα διαφθοράς και αναξιοκρατίας δεν θα γίνουν ανεκτά, ήταν οι δύο βασικοί άξονες στους οποίους εστίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στην ομιλία του κατά την τελετή διαβεβαίωσης των νέων μελών της Κυβέρνησης.

Οδηγό και πυξίδα μας αποτελούν πάντα το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι ισχύοντες νόμοι και οι διεθνείς συνθήκες που μας δεσμεύουν, τους οποίους και πρέπει συνεχώς να μελετάτε, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παράλληλα είπε ότι φαινόμενα κακοδιαχείρισης, κρούσματα διαφθοράς και αναξιοκρατίας δεν θα γίνουν ανεκτά και τόνισε ότι κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αφού καλωσόρισε τα μέλη της κυβέρνησής του στο Προεδρικό Μέγαρο στην επίσημη πρώτη της νέας διακυβέρνησης «στην οποία ο κυπριακός λαός εναπόθεσε με εμπιστοσύνη τις ελπίδες του», επανέλαβε την ετοιμότητά του να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, εκφράζοντας πλήρη επίγνωση της αναγκαίας από μέρους του απόλυτης αφοσίωσης στο Κράτος, στους Θεσμούς του, στους Πολίτες και στο ευρύτερο Δημόσιο Συμφέρον, βάσει των προνοιών του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ισχυόντων Νόμων.

“Δήλωσα ότι αντιλαμβάνομαι πλήρως τη βαριά ιστορική ευθύνη την οποία αναλαμβάνω με υπερηφάνεια, δέος και αποφασιστικότητα”, είπε.

Όλα αυτά, με τη δέουσα αυστηρότητα, αναμένω και από όλους εσάς, τους πιο στενούς μου συνεργάτες που αναλαμβάνετε σήμερα τα υψηλά, για την πατρίδα μας, καθήκοντα, είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα κάνει το παν ώστε να αποτελεί παράδειγμα εργατικότητας, ήθους, αφοσίωσης, “αναμένοντας και από τον καθένα από εσάς που εκούσια και συνειδητά αναλαμβάνετε σήμερα, να ακολουθείτε τον ίδιο δρόμο”.

Οδηγό και πυξίδα μας αποτελούν πάντα το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι ισχύοντες νόμοι και οι διεθνείς συνθήκες που μας δεσμεύουν, τους οποίους και πρέπει συνεχώς να μελετάτε, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Τόνισε ότι υπηρετώντας το συμφέρον της Κύπρου και του πολίτη, το προσωπικό τους συμφέρον θα πρέπει να παραμεριστεί όσο ασκούν τα καθήκοντά τους. Ο σεβασμός μας στον κυρίαρχο κυπριακό λαό, σε αυτόν που μας εξέλεξε, που εναπόθεσε σε εμάς τις ελπίδες του, που δικαιολογημένα έχει πολλές προσδοκίες από τη διακυβέρνησή μας, θα αποδειχθεί μόνον μέσα από την προσήλωση στη δουλειά, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να παραχθεί έργο το οποίο θα βελτιώσει τη ζωή του πολίτη σε όλους τους βασικούς τομείς.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων έχει τεθεί ο Άνθρωπος και το ευ ζην του, “και σήμερα, στη δική σας επίσημη πρώτη, σας ζητώ να εγκύψετε στις πολιτικές προτεραιότητες και συγκεκριμένες προτάσεις, όπως συμπεριλήφθηκαν στο Πρόγραμμά μας, να τις κάνετε κτήμα σας, να ξεκινήσετε αμέσως τη στρατηγική υλοποίησης και να προχωρήσετε σε δουλειά που θα επιφέρει έργο”, με “χρηστή διοίκηση, δικαιοσύνη και αποφασιστικότητα, αξιοποιήστε το ικανό ανθρώπινο δυναμικό που η κυπριακή δημόσια υπηρεσία διαθέτει και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα πετύχουμε όλους τους στόχους τους οποίους θέσαμε”.

Ανέφερε ότι το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης που διαμόρφωσαν μαζί με την κοινωνία περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν την καθημερινότητα, τις οποίες καλούνται αν υλοποιήσουν υπό την δική του καθοδήγηση και στήριξη για τη “σύντομη ανακούφιση των συμπολιτών μας με στοχευμένα οικονομικά μέτρα, για την επίλυση σημαντικών εργασιακών ζητημάτων που εκκρεμούν ώστε να διαφυλαχθεί η εργατική ειρήνη, για επίλυση προβλημάτων στην παιδεία, για διορθωτικές κινήσεις στον τομέα της υγείας, πάντα εντός του πλαισίου του ΓεΣΥ, για αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας, ΓΙΑ την επίσπευση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της τεχνολογικής αναβάθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, για την προαγωγή του πολιτισμού, των τεχνών και των γραμμάτων, για πιο φιλική προς τον Πολίτη δημόσια διοίκηση”.

Ανέφερε ότι αναμένει και απαιτεί από τους Υπουργούς του “ό,τι απαιτώ και από τον εαυτό μου. Είμαστε εδώ για να παράξουμε έργο για την Κύπρο, ώστε όταν εμείς,  παραδώσουμε με την ολοκλήρωση της θητείας μας,  να αφήσουμε στον κυπριακό λαό χειροπιαστά θετικά αποτελέσματα. Σας καλώ να μη λησμονήσετε ποτέ ότι η εξουσία την οποία έχετε είναι προσωρινή και εκπορεύεται από το λαό με μοναδικό σκοπό να αποδώσει οφέλη στους πολλούς και όχι στους λίγους”.

Παράλληλα είπε ότι “είμαστε εδώ για να πάρουμε την πατρίδα μας μπροστά και όχι για να καλύπτουμε πυροσβεστικά κενά και παραλείψεις. Για αυτό και πρέπει να προηγείται των όποιων διορθωτικών κινήσεων, η στρατηγική υλοποίησης του προγράμματός μας με μεθοδικότητα και συνέπεια”.

Τους κάλεσε να συμβάλουν καθοριστικά “ώστε να κάνουμε πράξη όλα όσα υποσχεθήκαμε στον κυπριακό λαό, στον οποίο θα λογοδοτούμε καθημερινά και ο οποίος στο τέλος θα μας αξιολογήσει όλους. Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος για κανένα μας. Αυτό θέλω να το γνωρίζετε πολύ καλά, και είμαι βέβαιος ότι καθημερινά θα κρινόμαστε αυστηρά. Αυτό ήδη γίνεται, ακόμη και πριν την ανάληψη των καθηκόντων μας, και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση, να προσεγγίζεται αρνητικά”, τόνισε ο νέος Πρόεδρος και τους κάλεσε να πράξουν το ίδιο, προσθέτοντας ότι η “αυστηρή και από την πρώτη μέρα κριτική είναι ένδειξη των υψηλών προσδοκιών της κοινωνίας ευρύτερα για τη δική μας διακυβέρνηση”.

Τους κάλεσε επίσης να έχουν “ανοικτές τις πόρτες σας στους πολίτες, να αφουγκράζεστε τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Να συνεχίσετε τη δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας”, να είναι πρακτικοί και αποτελεσματικοί, πάντα στο πλαίσιο του νόμου καθώς και ειλικρινείς και δίκαιοι και να γίνουν “υπηρέτες της αξιοκρατίας. Επαναλαμβάνω, να θυμάστε ότι θα κριθούμε όλοι από το αποτέλεσμα. Όταν εμείς θα φύγουμε, η μόνη επιτυχία μας θα είναι όποιο έργο καταφέρουμε να αφήσουμε πίσω μας που είναι επωφελές για τον πολίτη, για τους πολλούς και όχι για τους λίγους”.

Τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να κερδίσετε όλοι και ο καθένας ξεχωριστά την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αυτό θα γίνει μόνο αν η δουλειά σας επιφέρει χειροπιαστό επωφελές έργο και αν πολιτικά διοικείτε με διαφάνεια, έλεγχο και λογοδοσία.

“Ανεβάστε τον πήχη του ήθους ψηλά, κρατώντας τους τόνους χαμηλά. Δεν είμαστε εδώ για να εξυπηρετήσουμε καμία προσωπική φιλοδοξία  ή συμφέρον. Αυτά θα πρέπει να παραμεριστούν από σήμερα. Φαινόμενα κακοδιαχείρισης, κρούσματα διαφθοράς και αναξιοκρατίας δεν θα γίνουν ανεκτά. Αυτό θέλω να είναι σε όλους σαφές. Κανένας από εμάς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Όλοι μας, και βάζω πάνω από όλους τον εαυτό μου, πρέπει να είμαστε, το είπα και στην αρχή, το επαναλαμβάνω, το ζωντανό παράδειγμα, το θετικό πρότυπο για τους συνεργάτες και τους πολίτες, για την κοινωνία”, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Επίσης τους κάλεσε καθημερινά  να κάνουν την αξιολόγηση και αυτοκριτική τους, “να επιβραβεύετε τους ικανότερους, να είστε δίκαιοι με όλο το προσωπικό και ανοικτοί στην κοινωνία, και να είστε έτοιμοι εφόσον αντιληφθείτε ότι για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στα πολύ απαιτητικά σας καθήκοντα ή έχετε περιπέσει σε σημαντικό και επιβλαβές για την πατρίδα μας σφάλμα, να μου υποβάλετε την παραίτησή σας πριν ακόμη χρειαστεί να σας το ζητήσω εγώ”.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι στην προσπάθεια για την “υλοποίηση του προγράμματός για την Κύπρο, όπως την έχουμε οραματιστεί, στηριζόμαστε στη συνεργασία με τους θεσμούς, με τους ανεξάρτητους αξιωματούχους, με τους κοινωνικούς εταίρους, τους επαγγελματίες, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και με το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην ανάγκη καλής συνεργασίας με τη Βουλή των Αντιπροσώπων και με τα πολιτικά κόμματα”.

Επανέλαβε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων “πρέπει να είναι ο πιο μεγάλος μας σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια για αυτό τόσο εγώ όσο και εσείς θα πρέπει να διατηρούμε συνεχώς γέφυρες επικοινωνίας και παραγωγικής συνεργασίας”.

Αναφερόμενος στη δημόσια υπηρεσία, είπε ότι “είναι η ραχοκοκαλιά της εκτελεστικής εξουσίας, το στήριγμά μας σε αυτή την προσπάθεια, ο μηχανισμός μέσω του οποίου θα υλοποιήσουμε το Πρόγραμμα Διακυβέρνησής μας. Σας καλώ να είστε αυστηροί αλλά ταυτόχρονα σωστοί και αξιοκρατικοί με όλους τους δημόσιους λειτουργούς σε όλες τις βαθμίδες. Υπάρχει άξιο ανθρώπινο δυναμικό, εσείς πρέπει να φροντίσετε να τους εμπνεύσετε και να τους αξιοποιήσετε, όντας οι καθοδηγητές τους, οι άξιοι πολιτικοί τους προϊστάμενοι”.

Ανέφερε ότι δικό του όραμα για την Κύπρο είναι ότι όλοι οι Κύπριοι είναι ίσοι, όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες υποχρεώσεις. “Αυτή η υπόσχεση πρέπει να γίνει τρόπος ζωής. Θα είμαστε κυβέρνηση όλων των Κυπρίων, χωρίς καμία απολύτως διάκριση. Σπάστε κατεστημένα και αντιλήψεις ότι το Κράτος είναι εδώ για να εξυπηρετεί μόνο κάποιους. Φαινόμενα ευνοιοκρατίας δεν θα γίνουν ανεχτά όποιον και αν αφορούν”.

Παράλληλα είπε ότι η κυβέρνησή του έχει ευθύνη “για μια ευημερούσα, για το σύνολο των πολιτών της, Κύπρο. Έχουμε ευθύνη να δημιουργήσουμε για τους νέους μας το μέλλον που τους αξίζει. Για να μπορέσουμε να ανταποδώσουμε στο ελάχιστο την εμπιστοσύνη που στο πρόσωπό μας επέδειξε ο Κύπριος πολίτης θα πρέπει να «αγαπήσουμε την ευθύνη» ακόμη και αν μείνουμε μόνοι μας στη διεκδίκηση των στόχων μας.”

Τέλος κάλεσε τους υπουργούς του να πορευτούν όπως ο ίδιος, με “μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την Κύπρο, την υπέροχη πατρίδα μας και θα είμαι Πρόεδρος Όλων των Κυπρίων. Σας καλώ να πράξετε και εσείς ακριβώς το ίδιο για να γίνουμε μαζί η ισχυρή ομάδα που θα πάρει την Κύπρο στη νέα εποχή”.

Εκ μέρους των νέων μελών της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος εξέφρασε τις ευγνώμονες ευχαριστίες τους για το διορισμό τους, και διαβεβαίωσε ότι “έχουμε πλήρη συναίσθηση του καθήκοντος που μας αναθέτετε σήμερα. Οφείλουμε να εργαστούμε ακαταπόνητα έκαστος στους τομείς αρμοδιότητας μας με ανοικτό μυαλό, σταθερή προσήλωση και συλλογικότητα για το δημόσιο συμφέρον”. Ανέφερε ότι οι προσδοκίες της κοινωνίας είναι τεράστιες και το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας θα αποτελέσει οδοδείκτη.

Δίνουμε, είπε, τη συνταγματικά προβλεπόμενη διαβεβαίωση και για την επανένωση της πατρίδας μας κάτι που δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Έχουμε επίγνωση του βάρους της αποστολής μας, συνοδευόμενη από πραγματική και βαθιά ανησυχία για το εάν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Αν δεν είχαμε αυτή την ανησυχία ειλικρινά πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να βρισκόμασταν σήμερα εδώ. Τα πολλά λόγια δεν αρμόζουν στη στιγμή. Είναι ώρα των έργων. Καλή αρχή», κατέληξε.

Η Τελετή διαβεβαίωσης

Κατά την τελετή διαβεβαίωσης των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου πρώτος προσήλθε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος. Ακολούθησαν με τη σειρά οι άλλοι Υπουργοί ως ακολούθως: Υπουργός Οικονομικών  Μάκης Κεραυνός, Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου, Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφειάδης, Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ξενοφώντος, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου, Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Άννα Προκοπίου, Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη.

Μετά το πέρας της διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών, ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας ανακοίνωσε τα ονόματα των ακόλουθων αξιωματούχων: Κυβερνητικός Εκπρόσωπος,  Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω, Υφυπουργός Τουρισμού παρά τω Προέδρω, Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής παρά τω Προέδρω, Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας παρά τω Προέδρω, Υφυπουργός Πολιτισμού παρά τω Προέδρω, Διευθυντής Γραφείου Προέδρου της Δημοκρατίας,  Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος,  Διευθυντής Γραφείου Τύπου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κάλεσε στη συνέχεια τους Επιτρόπους, για να παραλάβουν τον διορισμό τους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως ακολούθως: Επίτροπος Προεδρίας, Επίτροπος Περιβάλλοντος,  Επίτροπος Ισότητας των Φύλων.