Ελληνικά Leopard στο Κίεβο, διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη, απειλές στη Μέση Ανατολή

Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη μεταβάλλεται, αλλά οι κυβερνήσεις… ξεστοκάρουν όπλα.

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου 

Γερμανικά άρματα μάχης Leopard 1 θα δώσει η Αθήνα στην Ουκρανία, σύμφωνα με καλά πληροφορημένους διπλωματικούς κύκλους (πληροφορίες που επιβεβαίωσε εμμέσως και δημοσίευμα της χθεσινής Καθημερινής). Η σχετική απόφαση έχει ληφθεί εδώ και καιρό και επιβεβαιώθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στην Αθήνα, και γι’ αυτό το λόγο, όταν ο Πρωθυπουργός έκανε δήλωση για το θέμα των Leopard φρόντισε να τονίσει ότι η Ελλάδα δεν θα παράσχει Leopard 2.

Η παράδοση θα γίνει όμως μετά τις εκλογές, ώστε η κυβέρνηση να αποφύγει το εκλογικό κόστος, αφού η ελληνική κοινή γνώμη είναι αντίθετη – σε συντριπτικά ποσοστά – προς την πολιτική εξοπλισμού της πρώην σοβιετικής Δημοκρατίας.

Μεταβάλλεται η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη

Σε όλη την Ευρώπη ανεβαίνουν τα ποσοστά αντίθεσης στον εξοπλισμό της Ουκρανίας και γενικότερα στον πόλεμο, κάτι όμως που δεν εμποδίζει την κυβέρνηση της Ιταλίας να ετοιμάζεται να δώσει μαχητικά αεροσκάφη και της Βρετανίας πυραύλους μακρού βεληνεκούς.

Ταυτόχρονα όμως, πολλαπλασιάζονται οι κινητοποιήσεις κατά του πολέμου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της La Stampa το 52% των Ιταλών είναι αντίθετο με την παροχή όπλων στην Ουκρανία. Το 58% είναι εναντίον της παροχής αρμάτων Leopard στην Ουκρανία και το 68,5% εναντίον μιας επέμβασης του ΝΑΤΟ στον πόλεμο. Η πλειοψηφία των Ιταλών (55%) είναι επίσης εναντίον της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών στο 2%, που είναι η επιδίωξη του ΝΑΤΟ μέχρι το 2028.

Η Ραφαέλα Μπολίνι του ιταλικού κινήματος ειρήνης εκτιμά ότι θα γίνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε τουλάχιστον 100 ιταλικές πόλεις, που θα αρχίσουν με μια πορεία από τη Περούτζια στην Ασίζη το βράδυ της Πέμπτης και θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο, με αποκορύφωμα τη μεγάλη διαδήλωση στη Ρώμη το ερχόμενο Σάββατο. Όπως λέει «η αίσθηση στην Ιταλία είναι πολύ έντονα κατά της αποστολής όπλων στην Ουκρανία και το κίνημα κινητοποιείται παντού».

Εκτός από την Ιταλία θα πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις υπέρ της ειρήνης και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις αυτό το Σαββατοκύριακο. Μοναδική… ευρωπαϊκή εξαίρεση η Γαλλία, η οποία θα βγει στους δρόμους κατά του ΝΑΤΟ, αλλά και κατά του Πούτιν.

Στο μεταξύ η γερμανική κοινή γνώμη μεταβάλλει σταδιακά τη στάση της ως προς τον πόλεμο. Το 80% των Γερμανών πιστεύει ότι είναι πιο σημαντικό να τερματισθεί ο πόλεμος με διαπραγματεύσεις από το να νικήσει η Ουκρανία, ενώ το αντίθετο πιστεύει μόλις το 18%.

Η πλειοψηφία των Γερμανών εξάλλου (56%) εκτιμά ότι είναι αδύνατο με τα τωρινά οικονομικά προβλήματα η χώρα τους να υποστηρίξει την Ουκρανία.

Στο μεταξύ, σε πολιτικά πολύ δυσμενή θέση έχει φέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες η μαρτυρία των Τζέφρι Σακς και του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της CIA, Ρέι ΜακΓκόβερν για το θέμα του Nord Stream στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το Ισραήλ απειλεί

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στο μέτωπο της Ουκρανίας, εξαιρετικά ανησυχητικές ειδήσεις μας έρχονται από τη Μέση Ανατολή, όπου η ισραηλινή τηλεόραση Κανάλι 12 ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου πραγματοποίησε πέντε συναντήσεις με τον Υπουργό Άμυνας και τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας σχετικά με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν.

Οι πληροφορίες αυτές όπως και οι πολεμοχαρείς δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών στις αρχές της εβδομάδας έγιναν αφότου ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ Τομ Νάιντς, δήλωσε ότι το Ισραήλ μπορεί να κάνει ό,τι «είναι ανάγκη να κάνει» κατά του Ιράν και ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν πλέον την αναβίωση της συμφωνίας που είχε υπογράψει ο Ομπάμα και αποκηρύξει ο Τραμπ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Πηγή:Konstantakopoulos.gr