Εκατοντάδες παιδιά και υπερήλικες τίμησαν τα 30χρονα του ΑΓΟ

Με κάθε λαμπρότητα γιορτάστηκαν σήμερα, στο Κλειστό Γυμναστήριο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία», τα 30χρόνα του προγράμματος «Αθλητισμός Για Όλους».ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΓΟ

Σην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Χαιρετισμούς απηύθυναν και η Πρόεδρος του ΚΟΑ Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα, ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Κύπρου Δημήτρης Αλετράρης και η Προϊστάμενη Μαζικού Αθλητισμού του ΚΟΑ Έφη Μούζουρου Πενηνταέξ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, Βουλευτές και αθλητικοί φορείς και Σωματεία.

Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο αθλητισμός σαν κοινωνική δραστηριότητα, είναι άρρηκτα δεμένος με τη χαρά, την ικανοποίηση, το αίσθημα της αυτάρκειας, αλλά και την υγεία.

«Σήμερα γιορτάζουμε και τιμούμε την ιδέα του αθλητισμού που μόνο προσφέρει, χωρίς ποτέ να προσδοκά να πάρει οτιδήποτε. Τον αθλητισμό που δεν μοιράζει τους πολίτες σε ομάδες και προνομιούχους, νικητές και ηττημένους. Τον αθλητισμό που φιλοδοξεί να προσφέρει σε όλους ό,τι μπορούν οι ίδιοι να πάρουν από αυτόν. Τον αθλητισμό που δεν αφορά τους ξεχωριστούς, τους ταλαντούχους, τους υπέροχους πρωταθλητές. Εμείς εδώ σήμερα, γιορτάζουμε τον αθλητισμό που ενώνει όλους κάτω από ένα σύνθημα: Για τη ζωή και την χαρά», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, επίσης, ότι ο μαζικός αθλητισμός είναι ένα κίνημα, και η καλύτερη έκφραση αυτού του κινήματος είναι το πρόγραμμα του ΚΟΑ, «Αθλητισμός για Όλους», το γνωστό μας ΑΓΟ.

«Είναι το πρόγραμμα που γνωρίζει τη μεγαλύτερη επιτυχία και αγκαλιάζει κάθε χρόνο πάνω από 15 χιλιάδες συμπολίτες μας κάθε ηλικίας και με πολλά ενδιαφέροντα”. Απαντώντας σε αναφορές τόσο του συντονιστή της εκδήλωσης Σάββα Κοσιάρη όσο και της Προέδρου του ΚΟΑ, ότι δεν συμμετέχει σε κανέναν πρόγραμμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: “Συμμετέχω σε ένα πρόγραμμα που με θέλει συνεχώς να τρέχω. Να τρέχω πίσω από τα προβλήματα της οικονομίας. Να τρέχω πίσω από τα προβλήματα της παιδείας, πίσω από τα προβλήματα της υγείας, πίσω από τα προβλήματα της πατρίδας μας και αυτό ίσως είναι ένα από τα πιο έντονα αθλήματα και γι` αυτό καλώ όλους στον ίδιο βαθμό έντασης να γυμνάζεστε μέσα από τα προγράμματα του ΑΓΟ. Βεβαίως εκτός από το να τρέχω, περπατώ κιόλας ή περπατούσα τουλάχιστον για 35 τόσα χρόνια. Ελπίζω με τον τερματισμό της προσπάθειας για αντιμετώπιση των προβλημάτων της πατρίδας μας, να μου δοθεί η ευκαιρία να κάνω και πάλι τους πρωινούς μου περιπάτους», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι δεν υπάρχει σήμερα στην Κύπρο άλλο αθλητικό πρόγραμμα, στο οποίο να συμμετέχουν περισσότεροι άνθρωποι.

«Η επιτυχία του είναι τέτοια που κάθε χρόνο ο ΚΟΑ –όπως μαθαίνω- αναγκάζεται να προσθέτει νέα προγράμματα, νέα αθλήματα και να αξιοποιεί τις αθλητικές εγκαταστάσεις όπου κι αν βρίσκονται. Δεκαπέντε χιλιάδες αθλούμενοι, 87 προσοντούχοι γυμναστές, 500 διαφορετικά σημεία στα οποία προσφέρεται το πρόγραμμα. Για ένα τόσο μικρό νησί όπως το δικό μας αυτό είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα για το οποίο ο ΚΟΑ και οι άνθρωποι του πρέπει να νιώθουν περήφανοι. Εδώ δεν θα βρείτε την βιτρίνα του αθλητισμού μας. Εδώ θα βρείτε δουλειά υποδομής. Για μας στην Κυβέρνηση, στα προγράμματα μαζικού αθλητισμού, στην συγκεκριμένη περίπτωση στο ΑΓΟ, βρίσκεται το πραγματικό νόημα της άσκησης. Στο βαθμό που αυτό αποτελεί βασική ανάγκη της κοινωνίας μας, εμείς νιώθουμε την υποχρέωση να το προσφέρουμε. Και το κάνουμε με χαρά, γιατί βλέπουμε πως η ανταπόκριση των πολιτών είναι αθρόα», πρόσθεσε.

Είναι γεγονός, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πως όταν μιλάμε για αθλητική δραστηριότητα αμέσως το μυαλό μας πηγαίνει σε ρωμαλέους νέους.

«Το ΑΓΟ έρχεται να ανατρέψει κι αυτό το στερεότυπο. Στα προγράμματα του βρίσκουν απασχόληση άνθρωποι κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης. Από ό,τι μόλις προηγουμένως με ενημέρωσε η Πρόεδρος του ΚΟΑ συμμετέχουν σε αυτό νήπια μέχρι και κάποιοι που περνούν τη δική μου ηλικία και φτάνουν τα 100 χρόνια”, είπε και συνεχάρη τον ΚΟΑ.

Ανέφερε ότι στο προεκλογικό του πρόγραμμα αναφερόταν ως χρέος του κράτους η δημιουργία συνθηκών άθλησης για όλους και είπε ότι “αυτό ακριβώς επιβεβαιώνουμε με την γιορταστική μας εκδήλωση σήμερα”.

Πρόσθεσε ότι “θα έπρεπε να προσφέραμε ακόμη περισσότερα στον ΚΟΑ προκειμένου να ανταποκριθεί στους στόχους τους”, αλλά “αυτό που τούτα τα δύσκολα χρόνια εμείς αδυνατούμε, θέλω να πιστεύω ότι θα το προσφέρει ο ΟΠΑΠ”.

Ωστόσο, πρόσθεσε, “είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που έμαθα πως παρά τους αντικειμενικούς περιορισμούς που υπάρχουν, όχι μόνο δεν περιορίστηκαν οι εφαρμογές των μαζικών προγραμμάτων αλλά συχνά έχουν επεκταθεί», πρόσθεσε.

Όπως είπε, αυτό οφείλεται στο γεγονός πως φαίνεται να υπάρχει σήμερα μία πιο ορθολογιστική και αποτελεσματική χρήση των πόρων που παρέχει το κράτος.

«Με λιγότερα λόγια, παράγουμε περισσότερα. Να το πω λαϊκά: Αυτή είναι η μαγκιά. Αυτό δείχνει πόσο μεγάλα περιθώρια έχουμε ως χώρα και πως ακόμα και μέσα από αυτή την κρίση μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε καλύτερα αυτά που έχουμε, αναπτύσσοντας την ευρηματικότητα μας”.

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στην πρόσφατη περιπέτεια με την υγεία του για να πει ότι “την ώρα που πήγαινα για το χειρουργείο σκεφτόμουν πολλά. Ένα όμως ερώτημα μου είχε καρφωθεί στο μυαλό: Αν πρόσεχα περισσότερο τον εαυτό μου. Αν αγαπούσα περισσότερο το φυσικό τρόπο ζωής και την άσκηση. Σήμερα, εδώ σε αυτό το στάδιο, πήρα την απάντηση. Σας ευχαριστώ και εύχομαι πάντα επιτυχίες και διεύρυνση ακόμα περισσότερη του προγράμματος», συμπλήρωσε.

Η Πρόεδρος του ΚΟΑ, στο δικό της χαιρετισμό είπε ότι το ΑΓΟ στα 30 χρόνια ζωής του και στην πορεία εδραιώθηκε στην κυπριακή κοινωνία, με θετικές επιδράσεις στο γενικό πληθυσμό.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο, η Διεύθυνση και το Προσωπικό του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού νιώθουμε ξεχωριστή περηφάνια που το πρόγραμμα ΑΓΟ προωθεί το μαζικό αθλητισμό στον τόπο μας, συμβαδίζοντας με τις απαιτήσεις της πολιτικής σας για τον κοινωνικό αθλητισμό τις οποίες έχετε θέσει», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι στόχος του ΚΟΑ είναι η καθολική αποδοχή του προγράμματος ΑΓΟ από το ευρύ κοινό και η καθιέρωση της δια βίου άσκησης, μέσα από την εμπλοκή μεγάλου αριθμού πολιτών σε οργανωμένες ομάδες άθλησης και πιστεύουμε ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση.

«Ο μαζικός αθλητισμός θα πρέπει να καταστεί τρόπος ζωής για κάθε συμπολίτη μας, σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά, πάρκο και παραλία”, είπε και κάλεσε τον ΠτΔ να συμμετάσχει σε όποιο πρόγραμμα ή δραστηριότητα επιλέξει.

Ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Κύπρου, στο χαιρετισμό του είπε ότι βρίσκονται σε ένα στάδιο γεμάτο ζωή, χαρά και προοπτική που προσφέρει το πιο μαζικό και υγιές πρόγραμμα του ΚΟΑ και σημείωσε ότι “η μέχρι τώρα συνεργασία των δύο φορέων αξιολογείται αναμφίβολα ως αγαστή και αποτελεσματική όχι προς όφελος μόνο του αθλητισμού αλλά της κυπριακής κοινωνίας στο σύνολο της”.

Η Προϊστάμενη Μαζικού Αθλητισμού του ΚΟΑ Εφη Μούζουρου Πενηνταέξ στο δικό της χαιρετισμό εξέφρασε τις ευχαριστίες της στην πολιτεία που στάθηκε αρωγός όλα αυτά τα χρόνια, στο πιο επιτυχημένο μαζικό πρόγραμμα άθλησης του ΚΟΑ.

«Εμείς, στον ΚΟΑ και στο Πρόγραμμα Αθλητισμός για Όλους εξακολουθούμε να ονειρευόμαστε. Θέλουμε να πάμε ακόμα πιο μπροστά», είπε.

Η Πρόεδρος του ΚΟΑ, εκ μέρους των μελών του ΑΓΟ, επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τιμητική πλακέτα ως ελάχιστη ένδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης της σθεναρής υποστήριξης της πολιτείας στο πρόγραμμα ΑΓΟ, και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέδωσε, εκ μέρους όλου του γηπέδου, αναμνηστική πλακέτα στο μεγαλύτερο σε ηλικία ενεργό μέλος του προγράμματος Αθλητισμός για Όλους, ετών 97, την κ. Ειρήνη Παφίτη. Η κ. Παφίτη, η οποία αθλείται από τα εφτά της χρόνια, ευχήθηκε ειρήνη στον κόσμο και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ευχήθηκε καλή δύναμη.

Μετά το τελετουργικό μέρος, παρουσιάστηκε πρόγραμμα με τη συμμετοχή των μελών όλων των Επαρχιών του ΑΓΟ, από την προσχολική μέχρι την τρίτη ηλικία, υπό την καθοδήγηση των γυμναστών τους.