Απαράδεκτη η αναπομπή του νόμου ηε Βουλής από τον Πρόεδρο από τονίζουν τα κόμματα

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι αντιδράσεις κομμάτων κατά τη αναπομπής του νόμου που ψήφισε η Βουλή γι την προστασία πολιτών που εώ έχου εξοφλήσει τα σπίτια του είναι έρμαιο στους ντεβέλοπερς οι οποίοι έχουν οφειλές στις τραπεζεςakinita-670x480

Το ΑΚΕΛ χρακτηρίζει  την αναπομπή του νόμου από τον Πρόεδρο ως πρωτοφανή κοινωνική αναλγησία.

Καταγγέλλει επίσης με τον πιο έντονο τρόπο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση ΔΗΣΥ γιατί για μια ακόμη φορά έχουν ενεργήσει με πρωτοφανή κοινωνική αναλγησία σε βάρος των συνεπών στις υποχρεώσεις τους αγοραστών ακίνητης περιουσίας, των οποίων η περιουσία κινδυνεύει με εκποίηση εξαιτίας αφερέγγυων developerς.

«Κυβέρνηση Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ για μια ακόμα φορά ταυτίζονται πλήρως με τα συμφέροντα των τραπεζών, αδιαφορώντας για την κατάφορη αδικία και τον κίνδυνο ξεσπιτώματος ανθρώπων που είτε αποπλήρωσαν το ακίνητο που αγόρασαν, είτε είναι απόλυτα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Οι ασυναρτησίες και η βάναυση παραποίηση της αλήθειας από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας για να αιτιολογήσει την αναπομπή του νόμου που πρότεινε το ΑΚΕΛ, δεν αποτελούν παρά προφάσεις εν αμαρτίαις ώστε να επιχειρήσει να αποκρύψει την ταύτιση του, για μια ακόμα φορά, με τα συμφέροντα των τραπεζών.

Επαναβεβαιώνεται ότι όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ, επαναλάμβαναν ακόμη και χθες ότι όλα εξελίσσονται θαυμάσια και περίφημα στην οικονομία εξαιτίας της τυφλής υποταγής τους στις προσταγές της Τρόικα, αυτό μεταφράζεται σε συνέχιση των αντιλαϊκών, τιμωρητικών πολιτικών που φτωχοποιούν το λαό μας, που αδικούν κατάφορα τους πολίτες και ωφελούν μόνο τα τραπεζικά και άλλα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.»

 

ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ  αφου χαρακτηρίζει απαράδεκτη την  αναπομπή του Προέδρου τον επικρίνει επειδή «επέδειξε ξανά μια απαράδεκτη νοοτροπία με τη χθεσινή αναπομπή του νόμου..

Κα επισημαίνει:

«Η έννοια μας δεν πρέπει να είναι η ικανοποίηση των οποιοδήποτε παράλογων απαιτήσεων της Τρόικας και των τραπεζιτών, αλλά η προστασία των συνεπών δανειοληπτών που απέκτησαν στέγη και είναι όμηροι των developers οι οποίοι δεν έχουν εκπληρώσει τις δικές τους υποχρεώσεις.

Η νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή προνοούσε τη στοιχειώδη προστασία για τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακίνητης περιουσίας και ανακούφιζε δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες που χωρίς να έχουν την οποιαδήποτε ευθύνη ζουν κάτω από το βάρος του άγχους και της ανασφάλειας.

Συμμαχία Πολιτών

Η Συμμαχία Πολιτών καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όχι μόνο να αποσύρει την απαράδεκτη αναπομπή αλλά και να καταθέσει, ως έχει μνημονιακή υποχρέωση, νομοθεσία προστασίας αυτών των δανειοληπτών και επίλυσης του θέματος.Στην ανακοίνωση της μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε το Νόμο που ψήφισε η Βουλή ο οποίος απαγορεύει εκποιήσεις ακινήτων για τα οποία ο αγοραστής δεν πήρε τίτλο ιδιοκτησίας, συνεχίζει να καταβάλλει τις οφειλές του στο σχετικό δάνειο, αλλά ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης, που έχει υποθηκευμένη την ανάπτυξη δεν πληρώνει τα δικά δάνεια του.

Ο Νόμος δεν προστάτευε και δεν προστατεύει τους επιχειρηματίες γης αλλά τους δανειολήπτες που ενώ τιμούν πλήρως τις υποχρεώσεις κινδυνεύουν να χάσουν τις κατοικίες ή διαμερίσματα τους γιατί ο επιχειρηματίας γης που τους πώλησε το ακίνητο, το έχει αποθηκεύσει και δεν πληρώνει τα δικά του δάνεια.

Η Κυβέρνηση αρέσκεται να επικαλείται το Μνημόνιο και την ανάγκη τυφλής εφαρμογής του. Ας εξηγήσει λοιπόν στους πολίτες γιατί ενώ ρητά η Τρόικα απαίτησε να επιλυθεί αυτό το ζήτημα από τις 16.4.2014 δεν έχει κάνει τίποτε απολύτως. Παραπέμπουμε την Κυβέρνηση στο σημείωμα της Τρόικας «Insolvency Reform in Cyprus» σελίδα 39, σημείο 54. Αναφέρεται με έμφαση ότι « αυτή η κατάσταση χρειάζεται να επιλυθεί επειγόντως από τις αρμόδιες αρχές. Το θέμα είναι κρίσιμης σημασίας εξ αιτίας του μεγάλου αριθμού τέτοιων δανείων και τις πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις του στα χαρτοφυλάκια των Τραπεζών».

Αντί να ενεργήσει η Κυβέρνηση και να κατοχυρώσει με νομοθεσία τους δανειολήπτες που περά για πέρα έχουν δίκαιο και κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους, αναπέμπει τον νόμο που τους προστατεύει από τις εκποιήσεις!

Αυτοί οι δανειολήπτες δεν καλύπτονται από το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Μόλις αρθεί η αναστολή της ισχύος του νόμου για τις εκποιήσεις θα είναι οι πρώτοι που θα βρεθούν στον δρόμο χωρίς τις περιουσίες του. Ενώ είναι αυτοί από όλους τους δανειολήπτες που έχουν 100% δίκαιο.»

 

Οικολόγοι

Η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων κ.Ελένης Χρυσοστόμου μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ανέφερε: Οικολόγοι : Σε τελική ευθεία το πλαίσιο αφερεγγυότητας αλλά τα σύννεφα πυκνώνουν (η Κυβέρνηση ανέπεμψε το νόμο για την προστασία των εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων ενώ επιχειρεί να εγκλωβίσει τους δανειολήπτες σε ξένο νόμισμα).

Καθώς πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων για το πλαίσιο αφερεγγυότητας το Κίνημα Οικολόγων διαπιστώνει την κακοπιστία της Κυβέρνησης. Πυκνά σύννεφα σκεπάζουν το στόχο για ένα πλαίσιο αφερεγγυότητας που να καταστεί δίχτυ προστασίας για τους ευάλωτους δανειολήπτες. Είναι προφανές πλέον ότι η Κυβέρνηση μέσω συγκεκριμένων προνοιών της προτεινόμενης νομοθεσίας επιδιώκει και πάλι να ενδυναμώσει τις τράπεζες, ανεξάρτητα αν αυτό επιτυγχάνεται εις βάρος των δανειοληπτών, των εγγυητών και της οικονομίας. Τα λάθη και τα εγκλήματα των τραπεζών θα καλεστούν να τα πληρώσουν χιλιάδες οικογένειες και επιχειρήσεις.

Μέσα στα πλαίσια αυτής της κυβερνητικής πολιτικής εντάσσεται η χθεσινή αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της νομοθεσίας που ψήφισε η Βουλή, που επιχείρησε να προστατεύσει όσους αγόρασαν και πλήρωσαν ακίνητα από πωλητές ( κυρίως επιχειρηματίες ανάπτυξης γης) οι οποίοι οδηγήθηκαν στην εκποίηση ή στην πτώχευση. Ενώ αναγνωρίζεται από όλους ( ακόμα και από την τρόικα) ότι είναι άδικο κάποιος που πλήρωσε για το σπίτι του να αντιμετωπίζει κίνδυνο να το χάσει, επειδή ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης ή ο εργολάβος είναι ασυνεπής, εντούτοις τα συμφέροντα των τραπεζών υπερισχύουν της δικαιοσύνης και του ορθολογισμού.

Από την άλλη θύελλα αντιδράσεων ξεσηκώθηκε από την αποκάλυψη από τους Οικολόγους ότι στο πλαίσιο αφερεγγυότητας η Κυβέρνηση εισήγαγε πρόνοια που εξασφαλίζει τα κακώς νοούμενα συμφέροντα των τραπεζών στις περιπτώσεις των δανείων σε ξένο συνάλλαγμα ( πχ ελβετικό φράγκο). Για τους Οικολόγους το θέμα αυτό αποτελεί “κόκκινη γραμμή”. Δεν πρόκειται να το ψηφίσουμε. Αντίθετα προτείνουμε να ξεκαθαριστεί μέσα στο νομοσχέδιο ότι θα ισχύει η ισοτιμία της ημερομηνίας της σύναψης της συμφωνίας και με βάση αυτή να γίνει ο υπολογισμός του ύψους του δανείου.

Εννοείται ότι στον υπολογισμό του ύψους των οφειλόμενων ποσών σε όλα τα δάνεια του σχεδίου αφερεγγυότητας θα προηγείται η αφαίρεση των καταχρηστικών ρητρών και των τόκων υπερημερίας.
Το Κίνημα Οικολόγων θα δώσει τη μάχη του μέσα στη Βουλή για να στήριξη τα δικαιώματα χιλιάδων ταλαιπωρημένων δανειοληπτών και εγγυητών δανείων, κόντρα στα ύποπτα παρασκηνιακά παιγνίδια μεταξύ των κομμάτων και των τραπεζών.»