Αντιδράσεις κομμάτων για τις εξαγγελίες του Προέδρου

«

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου χαιρέτισε τις σημερινές εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι η Κύπρος έχει μια πολύ καλή εικόνα στο εξωτερικό.ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÁÍÁÓÔÁÓÉÁÄÇÓ - ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÔÕÐÏÕ

“Σημειώνουμε με πολύ θετικό τρόπο το ότι η χώρα μας, παρά τους κλυδωνισμούς, μέσα σε δύο χρόνια, κατόρθωσε να κερδίσει την αξιοπιστία στον χρηματοπιστωτικό τομέα, και την ερχόμενη Δευτέρα αίρονται όλοι οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων”, είπε, σημειώνοντας παράλληλα ότι στην Ισλανδία, με παρόμοιο πρόβλημα και χωρίς να επηρεαστούν οι Ισλανδοί καταθέτες, εδώ και έξι χρόνια ακόμη υπάρχουν περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση κεφαλαίων.

Ουσιαστικές χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για αναπτυξιακούς προγραμματισμούς από το κράτος, αναφέροντας ότι σε μια οικονομική κρίση με προβλήματα χρηματοδότησης έργων του ιδιωτικού τομέα είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν οι κρατικές επενδύσεις σε αναπτυξιακούς τομείς υπό την προϋπόθεση ότι δεν εκτροχιάζουν τα δημόσια οικονομικά.

“Τόσο τα αναπτυξιακά μέτρα όσο και για τα μέτρα για στήριξη της απασχόλησης και ιδιαίτερα των νέων, κινούνται προς την ορθότατη κατεύθυνση” είπε.

Είναι πραγματικότητα, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, ότι η Κύπρος έχει μια πάρα πολύ καλή εικόνα στο εξωτερικό.

“Έχουμε μια Κύπρο αξιόπιστη στο εξωτερικό και με μια εικόνα στο εσωτερικό που δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι είναι θρύψαλα” πρόσθεσε.

Πριν πέντε με δέκα χρόνια, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, υπήρχε έλλειψη αξιοπιστίας στο εξωτερικό, όταν στην Κύπρο ζούσαμε μια πλασματική εικόνα και μια επίπλαστη ευμάρεια.

“Πιστεύω στον τόπο μου, πιστεύω πως είμαστε στο δρόμο για μια καλύτερη Κύπρο, ζητώ την κατανόηση της κοινωνίας, περάσαμε τα πιο δύσκολα. Αύριο δεν θα είναι ένας δρόμος με ροδοπέταλα αλλά βαδίζουμε στο σωστό δρόμο και υπάρχουν όλες οι προοπτικές για τη δημιουργία της καλύτερης Κύπρου” είπε.

Εξέφρασε την ευχή όπως τους προσεχείς μήνες μέσα από τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, τα αναπτυξιακά έργα του δημόσιου τομέα και με την περαιτέρω σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, να μπορέσει ο τραπεζικός τομέας να χρηματοδοτήσει και ιδιωτικές επενδύσεις.

Παράλληλα, είπε ότι ο ΔΗΣΥ θα είναι δίπλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην προσπάθειά του να μεταρρυθμίσει το κράτος με τις αναγκαίες τομές για να δημιουργηθεί ένα κράτος για τους πολίτες.

Για να δημιουργηθεί, ανέφερε, “ένα σχέδιο υγείας για τους ασθενείς και όχι μόνο για τους εργαζόμενους στον τομέα, για να κάνουμε την παιδεία μας ωφέλιμη για τα παιδιά μας και τους μαθητές, και όχι μόνο για τους εργαζόμενους στην παιδεία, για να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο τον πολίτη και όχι μόνο τα πολιτικά, συνδικαλιστικά ή επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτός είναι ο δρόμος, της ρήξης με τα κατεστημένα και τα συμφέροντα, με μόνο γνώμονα το συμφέρον των πολιτών”, κατέληξε.

ΑΚΕΛ

Ο εκπρόσωπος Τύπου  της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης σχολιάζοντς  τις εξαγγελίες του ΠτΔ για την οικονομία ανέφερε:

Η κατάργηση των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές προς το εξωτερικό είναι θετικό βήμα για την κυπριακή οικονομία. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η λήψη αυτής της απόφασης έγινε μετά από προσεχτική και ενδελεχή μελέτη όλων τον δεδομένων.

Όπως θετική εξέλιξη, αλλά όχι αρκετή, είναι και η ανακοίνωση των πρόσθετων €80εκ. για αναπτυξιακά έργα. Υπάρχουν δεκάδες ώριμα έργα που έχουν ανασταλεί το προηγούμενο διάστημα, στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να δημιουργήσει δημοσιονομικό μαξιλάρι. Υπενθυμίζουμε ότι η Κυβέρνηση προχώρησε μονομερώς σε περικοπές πέραν των €500εκ. για το 2014 και το 2015 στις αναπτυξιακές και κοινωνικές παροχές επιπλέον αυτών που απαιτούσε η Τρόϊκα. Σήμερα η Κυβέρνηση επιλέγει να υλοποιήσει μέρος αυτών των αναπτυξιακών έργων, παρουσιάζοντας τα ως νέες εξαγγελίες.

Πέραν των πιο πάνω καινούργιων στοιχείων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε προηγούμενες δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κυβέρνηση και μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί. Ευελπιστούμε ότι η Κυβέρνηση δεν θα μείνει και πάλι στα ευχολόγια και στις επικοινωνιακές ανακοινώσεις και θα μετατρέψει σε πράξη τις δεσμεύσεις της. Δυστυχώς το παρελθόν έχει καταδείξει ότι παρά τις ανάλογες εξαγγελίες, η οικονομία παρέμεινε στην ύφεση και η κοινωνία συνεχίζει να βιώνει τις συνέπειες των κυβερνητικών πολιτικών λιτότητας.»

ΔΗΚΟ

Απογοητευτική από κάθε άποψη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος τη δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δυστυχώς, είπε, για ακόμα μια φορά δεν ακούσαμε κάποιο συγκεκριμένο και ουσιαστικό μέτρο. “Αντί για συγκεκριμένες εξαγγελίες ακούσαμε τις ίδιες δεσμεύσεις που ακούμε εδώ και δυο χρόνια και που δυστυχώς δεν βλέπουμε να υλοποιούνται.”

Σε δηλώσεις στα γραφεία του ΔΗΚΟ, ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι είναι χαρακτηριστικό το ότι τα ίδια ακριβώς μέτρα, σχεδόν επί λέξει, τα είχε εξαγγείλει ο κ. Αναστασιάδης και πριν από δυο χρόνια, στη δημοσιογραφική του διάσκεψη στις 19 Απριλίου 2013.

Τα ίδια μέτρα για τους άνεργους τα είχε εξαγγείλει ο κ. Αναστασιάδης και πριν από δυο χρόνια και τότε μας διαβεβαίωνε ότι θα εργοδοτηθούν 6000 άνεργοι χάρη σε αυτά, ανέφερε ως παράδειγμα, λέγοντας ότι έκτοτε το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε και οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν.

“Οφείλουμε λοιπόν να ρωτήσουμε: για ποιο λόγο θέλει η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ να επαναλάβει μέτρα για την ανεργία τα οποία απέτυχαν;”.

Τα ούτω καλούμενα – όπως τα χαρακτήρισε – νέα έργα στα οποία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήδη υπάρχουν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015. “Αντί λοιπόν να εξαγγέλλει ο κ. Αναστασιάδης έργα που ήδη έχουν εγκριθεί από τη Βουλή, καλύτερα θα ήταν να μας εξηγήσει γιατί αυτά τα έργα δεν έχουν υλοποιηθεί; Γιατί δεν έχουν προωθηθεί μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση του, η οποία παρουσιάζει τα πιο χαμηλά ποσοστά υλοποίησης αναπτυξιακών δαπανών των τελευταίων 15 ετών;”

Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε σωστό μέτρο την πλήρη κατάργηση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, “πλην όμως ανούσιο, αφού το πρόβλημα μας πλέον δεν είναι η φυγή κεφαλαίων αλλά το τεράστιο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων”.

Δυστυχώς, είπε, τα στοιχεία της ίδιας της κυβέρνησης διαψεύδουν την ωραιοποιημένη εικόνα για την οικονομία, αναφέροντας ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία της eurostat η ύφεση φαίνεται να επιδεινώνεται το 2015 και όχι να υποχωρεί, τα κρατικά έσοδα παρουσιάζουν μείωση της τάξης του -8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Δεν έχουμε, συνέχισε, πλεονάσματα όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά ελλείμματα, τόσο το 2014, όσο και το πρώτο τρίμηνο του 2015, το οποίο είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο έλλειμμα του 2014.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που το Δημοκρατικό Κόμμα έχει προτείνει εδώ και καιρό συγκεκριμένες λύσεις για όλους τους τομείς της κυπριακής οικονομίας, ανέφερε ο Πρόεδρος του κόμματος, για αναπτυξιακά μέτρα, μέτρα αναδιάρθρωσης δανείων, μέτρα προστασίας των δανειοληπτών, μέτρα επιστροφής και προσέλκυσης κεφαλαίων.

“Η επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας δεν πρόκειται να επιτευχθεί με εύηχες επικοινωνιακές εξαγγελίες αλλά με ουσιαστικά μέτρα ανάπτυξης και τέτοια μέτρα δεν ακούσαμε σήμερα”.

Ανέφερε επίσης ότι ανέμενε να ακούσει έστω και μια λέξη για το σκάνδαλο της FOCUS και την υπέρογκη χρηματοδότηση προς το ΔΗΣΥ όταν ήταν Πρόεδρός του ο κ. Αναστασιάδης. Δυστυχώς, κατέληξε, για ακόμη μια φορά δεν ακούσαμε τίποτε.

ΕΔΕΚ 

Την ελπίδα ότι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θα έχουν την τύχη αυτών που εξήγγειλε στις 19 Απριλίου του 2013, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

«Ελπίζουμε ότι επιτέλους η Κυβέρνηση θα κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της και δεν θα αρκείται σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα την ώρα που χιλιάδες πολίτες ζουν σε συνθήκες ακραίας λιτότητας και φτώχειας», ανέφερε.

Η ΕΔΕΚ, είπε, ως υπεύθυνο πολιτικό κόμμα, χαιρετίζει την πλήρη άρση των συναλλαγματικών περιορισμών και τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Ελπίζουμε ότι ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση θα αξιοποιήσουν με πολιτικά και οικονομικά επιχειρήματα το πακέτο Γιούνγκερ προς όφελος της κυπριακής οικονομίας, αλλά και τη μετατροπή του ELA που κακώς φορτώθηκε στην Τράπεζα Κύπρου σε μακροχρόνιο ομόλογο με χαμηλό επιτόκιο», είπε.

Αναφερόμενος στα μέτρα που είχε εξαγγείλει στις 19 Απριλίου 2013 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δύο χρόνια μετά ένας σημαντικός αριθμός από αυτές τις εξαγγελίες και αυτά τα μέτρα δεν έχουν υλοποιηθεί.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι ο Πρόεδρος είχε εξαγγείλει ότι η η Κυβέρνηση θα προωθούσε άμεσα νομοθεσία με την οποία θα προστατεύονται οι ιδιοκτήτες από την αποστέρηση της οικιστικής ή επαγγελματικής τους στέγης, κάτι το οποίο, ανέφερε, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει.

Πρόσθεσε ότι είχε επίσης εξαγγείλει τη σύσταση Διαιτητικού Δικαστηρίου το οποίο με ταχύρρυθμες διαδικασίες θα επιδίκαζε αποζημιώσεις στους κατόχους αξιογράφων ή τραπεζικών ομολόγων που έχουν εξαπατηθεί και δεν είναι θεσμικοί επενδυτές, κάτι που δεν έχει γίνει.

Αναφέρθηκε επίσης στην εξαγγελία του Προέδρου για τη δυνατότητα επιμήκυνσης των δανείων και συνεπώς, τη μείωση των καταβαλλομένων δόσεων, χωρίς την όποια επιπλέον επιβάρυνση των οφειλετών, η οποία όπως είπε επίσης δεν έχει γίνει.

«Όπως έχουμε διαπιστώσει η αναδιάρθρωση των δανείων έγινε σε πολύ μικρό ποσοστό και με επιβράδυνση, η οποία κυρίως οφείλεται στη συμπεριφορά των τραπεζών», είπε.

Ο Πρόεδρος, όπως ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος, εξήγγειλε επίσης την εξεύρεση τρόπων μείωσης των δανειστικών επιτοκίων με την προώθηση ρυθμίσεων. Όπως είπε, υπήρξε μια μερική μείωση των επιτοκίων αλλά όχι στον επιθυμητό βαθμό.

Σε σχέση με την αντιμετώπιση της ανεργίας, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι η Κυβέρνηση εξήγγειλε σωρεία σχεδίων που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά.

Αναφορικά με το ΓΕΣΥ, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η Κυβέρνηση είχε εξαγγείλει την επίσπευση εφαρμογής ενός βιώσιμου και αποτελεσματικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ αντίθετα συνεχώς το Υπουργείο Υγείας παίρνει εξάμηνες αναβολές από την Τρόικα για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, με το δημόσιο τομέα υγείας να οδηγείται σε οικονομική και επιστημονική εξαθλίωση.

Όσον αφορά την εξαγγελία για μείωση του χρόνου έκδοσης Πολεοδομικής Άδειας από την ημερομηνία υποβολής πλήρους αίτησης, είπε ότι αυτό ακόμα δεν έχει γίνει

Εξαγγέλθηκε επίσης η δημιουργία Αρχής Διαχείρισης Κρατικής Περιουσίας με σκοπό την αναπτυξιακή αξιοποίησή της και όπως είπε ο κ. Σιζόπουλος ακόμα δεν έχει επιτευχθεί.

Όσον αφορά υιοθέτηση «Εθνικής Ενεργειακής Πολιτικής» και την κατασκευή του Τερματικού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου στην Κύπρο, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως φαίνεται ότι ναυαγεί.

Εξάλλου αργότερα η  ΕΔΕΚ με ανακοίνωση της ερωτά τον Πρόεδρο αν « οι ασκήσεις επί χάρτου» που έκανε η κυπριακή κυβέρνηση για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έγιναν με δική της πρωτοβουλία ή καθ’ υπόδειξη τρίτων; Αν έγιναν καθ’ υπόδειξη, από ποιους και γιατί;» καταλήγει

Συμμαχία Πολιτών

Η Συμμαχία Πολιτών  με δήλωση του εκπροσώπου  της Στ.Στυλιανού αφού αναφέρει  ότι η   σημερινή διάσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας θυμίζει τις προεκλογικές του διασκέψεις με τις γνωστές δεσμεύσεις  εκφράζει την  ελπίδα, όπως αυτή τη φορά τα λόγια του Προέδρου μετουσιωθούν σε πράξεις

Και προσθέτει:

«Χαιρετίζουμε τα μέτρα που εξήγγειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε εαυτόν. Συγχύζει τα μέτρα απασχόλησης μερικών μηνών με την ανάπτυξη.

Με τα όσα εξήγγειλε, απέδειξε ότι δεν διαθέτει κανένα όραμα για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. Αυτός είναι ο λόγος που αντί ο στόχος του να είναι η δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας που θα προέλθουν από την ανάπτυξη τελικά αναλώνεται σε έργα που θα προέλθουν από κρατικές δαπάνες και που δημιουργούν περιστασιακές θέσεις εργασίας.

Τα πολεοδομικά κίνητρα που ο Πρόεδρος ανέφερε είναι παράταση των υφιστάμενων τα οποία όπως έχει αποδειχθεί δεν βοήθησαν σε τίποτα. Οι διαγωνισμοί δημοσίων έργων επικεντρώνονται κυρίως σε βελτιώσεις και εξωραϊσμούς που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για κάποιους μήνες στον οικοδομικό τομέα όπου η πλειονότητα των εργαζομένων πλέον δεν είναι κύπριοι.

Το μοναδικό έργο από το οποίο θα προκύψει διαχρονικό όφελος για την οικονομία, είναι το ενεργειακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο είναι προϊόν και αποτέλεσμα πρωτοβουλιών του Πανεπιστημίου και όχι της Κυβέρνησης.

Όσον αφορά στη δήλωση του Προέδρου ότι για πρώτη φορά έχουμε πλεόνασμα, θα θέλαμε να τον ενημερώσουμε ότι πλεονάσματα υπήρχαν και τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου χωρίς όμως να έχουμε ανεργία, περικοπές επιδομάτων και συντάξεις.»

Τέλος  η  Συμμαχία Πολιτών επαναλαμβάνει παλαιότερη εισήγηση της για τη συζήτηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου αφού το υφιστάμενο μετά το κούρεμα των καταθέσεων έχει πλέον καταστραφεί.