ΔΗΣΥ: Αντιδράσεις για στήριξη Χριστοδουλίδη αλλά .. απόφαση κατά συνείδηση με παρότρυνση υπέρ του

Κορυφώνονται οι διεργασίες ενόψει του 2ου γύρου των Προεδρικών Εκλογών, με τους δυο υποψήφιους, Νίκο Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη να επιδιώκουν όσο το δυνατόν ευρύτερη στήριξη των υποψηφιοτήτων τους από κόμματα, κινήσεις και δυνάμεις που έμειναν εκτός   2ου γύρου.

Όλα τα βλέμματα το απόγευμα είναι στραμμένα στην Πινδάρου όπου το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ αποφασίζει στις 6μμ, τι θα πράξει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, με τις ενδείξεις, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, να συγκλίνουν σε δυο επιλογές: Κατά συνείδηση ψήφο με συγκεκριμένη παρόντρυνση προς τους ψηφοφόρους του κόμματος ή στήριξη στο Νίκο Χριστοδουλίδη. Και οι δυο επιλογές θεωρούνται δύσκολες για το κόμμα, το οποίο για πρώτη φορά στη 47χρονη ιστορία του αποτυγχάνει να περάσει στο 2ο γύρο Προεδρικών Εκλογών. 

Επίσημα ωστόσο αφήνονται ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, με ορισμένα ενεργά ή αδρανοποιημένα στελέχη του κόμματος να έχουν ήδη τοποθετηθεί δημοσίως υπέρ της μιας ή της άλλης υποψηφιότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρία του Π.Γ. αναμένεται να παραστεί και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ως επίτιμος πρόεδρος του κόμματος και οι απόψεις του θα έχουν βαρύνουσα σημασία. Σύμφωνα με έγκυρη πηγή ο Ν. Αναστασιάδης τάσσεται υπέρ της στήριξης του Ν.Χριστοδουλίδη, ενώ υπάρχουν 4-5 στελέχη εξακολουθούν να διαφωνούν κάθετα λόγω της στάσης Χριστοδουλίδη να βρεθεί απέναντι από το κόμμα και δεν σεβάστηκε τους θεσμούς.

Η ίδια πηγή δήλωσε πως τα  2-3 στελέχη που δημόσια τάχθηκαν υπέρ της στήριξης Μαυρογιάννη δεν θεωρούνται ικανά να επηρεάσουν το σώμα και ότι τώρα το κόμμα δεν χρειάζεται να περιπέσει σε μια εσωστρέφεια .Ούτε και οι απόψεις “να μείνουμε όσοι μείνουμε αλλά καθαροί σε αρχές” έχουν απήχηση.

Οι επαφές

Τη Δευτέρα, η ηγεσία του ΔΗΣΥ πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με τους δύο υποψηφίους που διεκδικούν την προεδρία στον δεύτερο γύρο. Αρχικά πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και ακολούθησε συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στη συνέχεια, ο κ. Μαυρογιάννης πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου και αργότερα συναντήθηκε και με τον Αχιλλέα Δημητριάδη. Σήμερα αναμένεται να συναντήσει τους κ.κ. Χριστοφίδη και Κολοκασίδη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναμένεται να έχει σήμερα συναντήσεις με άλλους υποψηφίους και κόμματα, όπως το Κίνημα Οικολόγων και με τους κ. Χριστοφίδη, Κολοκασίδη.

Το ΕΛΑΜ θα απευθήνει επιστολή προς τους δύο υποψήφιους στους οποίους θα θέσει τις πολιτικές προτεραιότητες του κόμματος και αναμένει τις τοποθετήσεις τους πριν το βράδυ της Τετάρτης που θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για να αποφασίσει πως θα λειτουργήσει στον Β΄γύρο τον προεδρικών εκλογών. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γεάδης Γεάδη, δήλωσε σήμερα σε πρωϊνή τηλεοπτική εκπομπή ότι αναμένεται την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή, το ΕΛΑΜ να ανακοινώσει δημόσια την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.Χαρακτήρισε λάθος την αόφαση του επιτελείου Μαυρογιάννη να μην απαντήσει στο ΕΛΑΜ λέγοντας πως το κόμμα πήρε πάνω από 23.000 ψήφους και ότι σήμερα μπορεί να γίνει ρυθμιστής για την εκλογή του νέου προέδρου

Το Κίνημα Οικολόγων πραγματοποίησε το βράδυ της Δευτέρας συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής. Όπως δήλωσε ο κ. Θεοπέμπτου αποφασίστηκε η σύγκληση της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης για την Τετάρτη. Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Κινήματος ένας εκ των δύο υποψηφίων, θα πρέπει να λάβει υποστήριξη από το 60% των μελών της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης. Το Κίνημα συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον κ. Μαυρογιάννη και αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλίδη, σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου.

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης θα ανακοινώσει την Πέμπτη την απόφασή του αναφορικά με τον υποψήφιο, που θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Δημητριάδης θα θέσει τις 12 προτεραιότητες του στους δύο υποψηφίους και θα τοποθετηθεί ανάλογα με την ανταπόκριση των υποψηφίων σε αυτές.Πάντως οι πληροφορίες συγκλίνουν πως ο ίδιος θα στηρίξει Μαυρογιάννη αφήνοντας το ελεύθερο στους υποστηρικτές του να αποφασίσουν κατά βούληση.

Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης είπε τη Δευτέρα ότι αναμένεται να συναντηθεί και με τους δύο υποψηφίους σήμερα, Τρίτη, ενώ αργότερα το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του για στήριξη ενός εκ των δύο, αφού πρώτα συνέλθει το 14μελές συμβούλιο του Κινήματος Νέο Κύμα.

Ο Γιώργος Κολοκασίδης ανακοίνωσε ότι θα έχει σήμερα, Τρίτη συναντήσεις και με τους δύο υποψηφίους για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Στις 10 το πρωί θα συναντηθεί με τον υποψήφιο Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ στις 11.15 με τον υποψήφιο Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ο κ. Κολοκασίδης αναμένεται να τοποθετηθεί αναφορικά με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, το πιθανότερο την Τετάρτη.