Το χάπι της Merck συνδέεται με νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Οι ερευνητές ανησυχούν ότι το φάρμακο μπορεί να δημιουργήσει πιο μεταδοτικές ή απειλητικές για την υγεία παραλλαγές του κορωνοϊού

Σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάζει το Bloomberg, το σκεύασμα σε χάπια της Merck για την Covid-19 προκαλεί νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού σε ορισμένους ασθενείς. Η συγκεκριμένη έρευνα  υπογραμμίζει τους κινδύνους που ενέχει καθώς ορισμένοι ερευνητές ανησυχούν ότι το φάρμακο μπορεί να δημιουργήσει πιο μεταδοτικές ή απειλητικές για την υγεία παραλλαγές του κορωνοϊού, ο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερους από 6,8 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως τα τελευταία τρία χρόνια.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει το Bloomberg, μεταλλάξεις που σχετίζονται με τη χρήση του χαπιού Lagevrio της Merck έχουν εντοπιστεί σε δείγματα ιού που ελήφθησαν από δεκάδες ασθενείς, σύμφωνα με το προσχέδιο μιας μελέτης που διενήργησαν ερευνητές στις ΗΠΑ και στο Ινστιτούτο Francis Crick, στο Imperial College του Λονδίνου και σε άλλα ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι συγκεκριμένες μεταλλάξεις του ιού που συνδέονται με το χάπι προς το παρόν δεν έχουν αποδειχθεί πιο επιθετικές προς το ανοσοποιητικό σύστημα ή θανατηφόρες, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο medRxiv.

Ωστόσο η ύπαρξη τους, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, υπογραμμίζει τους πιθανούς κινδύνους στην ευρύτερη χρήση του φαρμάκου, το οποίο έλαβε πρόσφατα έγκριση στην Κίνα.

Το Lagevrio λειτουργεί δημιουργώντας μεταλλάξεις στο γονιδίωμα του κορωνοϊού, οι οποίες εμποδίζουν την αναπαραγωγή του ιού στο σώμα, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια.

Ορισμένοι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει ήδη από τα τέλη του 2021, δηλαδή πριν λάβει έγκριση, ότι λόγω του τρόπου λειτουργίας του, το φάρμακο θα μπορούσε να προκαλέσει μεταλλάξεις που ίσως να αποδειχθούν προβληματικές.

Η απάντηση της εταιρείας Merck

Από τη δική της πλευρά η εταιρεία αμφισβητεί την άποψη ότι το συγκεκριμένο φάρμακο προκαλεί προβληματικές παραλλαγές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg σχετικά με τη μελέτη, ο εκπρόσωπος της Merck, Ρόμπερτ Τζόζεφσον δήλωσε: «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι κάποιος αντιιικός παράγοντας έχει συμβάλει στην εμφάνιση παραλλαγών που κυκλοφορούν ήδη. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, δεν πιστεύουμε ότι το Lagevrio είναι πιθανό να συμβάλει στην ανάπτυξη νέων σημαντικών παραλλαγών του κορωνοϊού».

Ο Ρόμπερτ Τζέφερσον τόνισε επίσης, ότι νέες μεταλλάξεις έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του ιού και το Lagevrio μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος της λύσης. Η Merck υπέδειξε την έρευνα που έγινε σε ζώα και η οποία έδειξε ότι το φάρμακό της δεν προκαλεί μεταλλάξεις.

Από την πλευρά του, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ,  που ενέκρινε το Lagevrio στα τέλη του 2021, ανέφερε ότι δεν σχολιάζει έρευνα τρίτων και συνεργάζεται με φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν φάρμακα για την Covid-19 για να αξιολογήσει τη δραστηριότητα των προϊόντων τους έναντι παραλλαγών.