Κυρώσεις από ΗΠΑ σε εταιρείες και φυσικά πρόσωπα με έδρα την Κύπρο για μη τήρηση κυρώσεων κατά Ρωσίας

Κυρώσεις σε 22 φυσικά και νομικά πρόσωπα από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, επέβαλαν οι ΗΠΑ, με την κατηγορία ότι σχετίζονται με ένα παγκόσμιο δίκτυο αποφυγής των κυρώσεων, στηρίζοντας τη στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας.

Οι κυρώσεις, που έρχονται την ώρα που η Ουάσινγκτον προσπαθεί να αυξήσει την πίεση στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία, αποτελούν μέρος των προσπαθειών των ΗΠΑ για στόχευση της αποφυγής των κυρώσεων τους σε όλο τον κόσμο και για περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας στα έσοδα που χρειάζεται για τον πόλεμο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Το μέτρο στοχεύει δίκτυο αποφυγής κυρώσεων που το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών είπε ότι καθοδηγείται από τη Ρωσία και έναν έμπορο όπλων που έχει έδρα την Κύπρο, τον Ίγκορ Ζιμένκοφ, στον οποίο, μαζί με τον γιο του, Τζόναταν, επιβλήθηκαν κυρώσεις την Τετάρτη.

Το δίκτυο εμπλέκεται σε έργα που συνδέονται με τις αμυντικές δυνατότητες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης και της προμήθειας συσκευών υψηλής τεχνολογίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών. Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε επίσης ορισμένα μέλη του δικτύου ότι υποστηρίζουν κρατικές ρωσικές αμυντικές οντότητες που βρίσκονται υπό καθεστώς κυρώσεων.

Ο Ζιμένκοφ υποστήριξε επίσης το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της Λευκορωσίας διευκολύνοντας τις προσπάθειες πωλήσεων στη Λατινική Αμερική μιας λευκορωσικής αμυντικής εταιρείας που βρίσκεται υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ, δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Μέλη του δικτύου που στοχεύθηκαν από τις ΗΠΑ περιλαμβάνουν την εταιρεία Asia Trading & Construction PTE Limited, με βάση την Σιγκαπούρη και τον διευθυντή της, τον οποίο το Υπουργείο Οικονομικών κατηγορεί ότι έχει πουλήσει ελικόπτερα εκ μέρους της Rostec, που επίσης βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων, σε κυβέρνηση στη Λατινική Αμερική.

Η GBD Limited, ακόμα μια εταιρεία του δικτύου στην οποία μπήκαν κυρώσεις, έχει αποπειραθεί να προμηθεύσει οπλικά συστήματα σε μια αφρικανική κυβέρνηση, είπε το Υπουργείο Οικονομικών.

Εταιρείες με βάση την Κύπρο, τη Βουλγαρία και το Ισραήλ, καθώς και πολλά φυσικά πρόσωπα, στοχοποιήθηκαν επίσης από τις κυρώσεις των ΗΠΑ. 

Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ είπε ότι τέτοια “παράνομα βήματα” από την Ουάσιγκτον δεν θα πετύχουν τον στόχο τους. “Η ρωσική οικονομία απέχει πολύ από το να είναι «στα τάρταρα», όπως ελπίζουν ορισμένοι στη Δύση”, ανέφερε.

Τα μέτρα, που παγώνουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ όσων εμπίπτουν στη λίστα κυρώσεων και γενικά απαγορεύει σε Αμερικανούς να συναλλάσσονται μαζί τους, σηματοδοτεί τον τελευταίο γύρο των κυρώσεων των ΗΠΑ στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

“Οι απεγνωσμένες προσπάθειες της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει πληρεξούσιους για να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ καταδεικνύουν ότι οι κυρώσεις έχουν καταστήσει πολύ πιο δύσκολο και δαπανηρό για το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας τον ανεφοδιασμό της πολεμικής μηχανής του Πούτιν”, δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Wally Adeyemo.

Δεν αλλάζει η πολιτική ΗΠΑ στην Κύπρο για το εμπάργκο όπλων

Σχολιάζοντας τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε 22 φυσικά και νομικά πρόσωπα σε διάφορες χώρες, μεταξύ αυτών και στην Κύπρο, επειδή σχετίζονται με ένα παγκόσμιο δίκτυο αποφυγής των κυρώσεων, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στο εμπάργκο όπλων για την Κυπρο.

Με αφορμή τις κυρώσεις Τούρκοι δημοσιογράφοι αναφέρθηκαν στην άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο ρωτώντας εάν μετά τις τελευταίες εξελίξεις οι ΗΠΑ σκέφτονται να αναθεωρήσουν την άρση αυτή.  Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε πως δεν υπάρχει καμία νέα πολιτική για να ανακοινωθεί για το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιντ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ, οι κυρώσεις των ΗΠΑ αφορούν σε άτομα με πολλές δικαιοδοσίες που είναι συνδεδεμένα με ένα δίκτυο αποφυγής των κυρώσεων, το οποίο υποστηρίζει τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του εμπόρου όπλων Ίγκορ Ζιμένκοφ.

Ο εκπρόσωπος απάντησε πως δεν υπάρχει καμία νέα πολιτική για να ανακοινωθεί για το θέμα αυτό και πως οι κυρώσεις έγιναν στο πλαίσιο της δέσμευσης των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τη ρωσική ελίτ, Ρώσους αντιπροσώπους και ρωσικές ομάδες ολιγαρχών, σε μια προσπάθεια εντοπισμού και κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων πληρεξουσίων σε όλο τον κόσμο.

“Γίνεται όλο και πιο δύσκολο για το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας να ανεφοδιάσει την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου, αναγκάζοντάς το να βασίζεται σε κακούς προμηθευτές όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν”, πρόσθεσε ο Πατέλ.