Ο Μπαρόζο δεν αποκλείει έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Υπαρκτή πιθανότητα χαρακτήρισε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, παρά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις. Όπως είπε, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν αρνητικό, αλλά θα ήταν λιγότερο επιζήμιο τώρα λόγω της μεγαλύτερης εμπιστοσύνης των χρηματαγορών στην υπόλοιπη περιφέρεια της ευρωζώνης σε σχέση με τα περασμένα χρόνια.ΑΝΑΛΗΨΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΕΕ ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ ΣΑΜΑΡΑΣ Α ΜΠΑΡΟΖΟ Ζ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μιλώντας στην τηλεόραση του BBC ο τέως Πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έδωσε «εντελώς μη ρεαλιστικές υποσχέσεις» στους ψηφοφόρους, τις οποίες δεν μπορεί τώρα να τηρήσει. Έκανε λόγο για απειρία της κυβέρνησης Τσίπρα και χαρακτήρισε τις απαιτήσεις της Ελλάδας «εντελώς μη αποδεκτές για τις άλλες χώρες».

Σε ό,τι αφορά το Grexit, παραδέχθηκε ότι θα δημιουργούσε αμφιβολίες για την ιδέα της νομισματικής ένωσης, καθώς «θα έσπαζε ένα ταμπού» και «θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο». Θα ήταν όμως επίσης αρνητικό, συμπλήρωσε, η ευρωζώνη αποδεχόταν τις απαιτήσεις μιας νέας κυβέρνησης ξεχνώντας τις δεσμεύσεις της και μη σεβόμενη τις πολιτικές της. «Νομίζω ότι το μπαλάκι είναι βασικά στο γήπεδο της Ελλάδας», είπε ο κ. Μπαρόζο.

Κάλεσε τη χώρα να αναλάβει την ευθύνη για τα οικονομικά της δεινά και να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Δεν ήταν η Γερμανία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα μέλος της ΕΕ που δημιούργησε τα προβλήματα στην Ελλάδα – τα προβλήματα στην Ελλάδα είναι διαρθρωτικά: χαμηλή παραγωγικότητα και προηγούμενες κυβερνήσεις».

Επικαλούμενος τα παραδείγματα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, ο κ. Μπαρόσο είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μην επιτρέπει στην Ελλάδα να είναι επιτυχημένη, «αλλά η κακή πολιτική έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα για την Ελλάδα».