Από την ευρωπαϊκή άμυνα μέχρι τα εγκλήματα πολέμου

Του Κώστα Μαυρίδη*

Την εβδομάδα που πέρασε είχαμε ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με καυτά θέματα για την Αν. Μεσόγειο. 

Στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια, επιτεύχθηκε, κατόπιν πρωτοβουλίας μου ως ο διαπραγματευτής της Πολιτικής μου Ομάδας, η συμπερίληψη παραγράφου που: α) καλεί τα κράτη-μέλη να επιβάλουν απαγόρευση πώλησης όπλων στην Τουρκία, β) στηρίζει τις θέσεις της Κύπρου και Ελλάδας, γ) καταδικάζει έντονα την τουρκική συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένου του τουρκολιβυκού μνημονίου, που αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο, και δ) επισημαίνει ότι οι κυρώσεις παραμένουν ως επιλογή για την ΕΕ ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα. Πρόκειται για εκτενή παράγραφο που αφορά την Τουρκία και πλέον αποτελεί επίσημη θέση του Ευρωκοινοβουλίου. Είναι αξιοσημείωτο ότι η καταδίκη της Τουρκίας, και ιδιαίτερα η αναφορά για απαγόρευση πώλησης όπλων και επιβολή κυρώσεων, εγκρίθηκαν συντριπτικά από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, την ίδια ώρα που ο Πρόεδρος κι ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου επικεντρώνονται σε … Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Την επόμενη της υιοθέτησης των πιο πάνω από το Ευρωκοινοβούλιο, τα έθεσα στον Πρέσβη της Τουρκίας στην ΕΕ σε συνεδρία στο Ευρωκοινοβούλιο, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης σε  Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης….

Από την παρέμβασή μου στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα: «Η ενίσχυση της άμυνας της ΕΕ αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη των κοινωνικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών μας στόχων. Επιπλέον, με αυτή την Έκθεση, στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα στον Πούτιν, ότι δεν αποδεχόμαστε την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ούτε την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ουκρανίας. Και αυτό ισχύει για όλους (τους παραβάτες). Γι’ αυτό, καταδικάζουμε τις επιθετικές και παράνομες ενέργειες του Ερντογάν εναντίον της ΕΕ και ειδικά εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο.»

Δύο άλλα θέματα που προέκυψαν, ανάμεσα σε διάφορα άλλα, ήταν η καταδίκη της εγκληματικής συμπεριφοράς του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο μπλοκάρει τη μοναδική δίοδο που συνδέει τον αρμενικό πληθυσμό στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία και τον υπόλοιπο κόσμο. Για περισσότερο από έναν μήνα, ο μοναδικός αυτός διάδρομος έχει μπλοκαριστεί από το Αζερμπαϊτζάν, προκαλώντας μια ανθρωπιστική κρίση για 120.000 Αρμένιους, ανάμεσά τους 30.000 παιδιά, που στερούνται τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα και φυσικό αέριο για θέρμανση. Έναν αρμενικό πληθυσμό, που έχει πατρίδα του αυτό το μέρος για περισσότερο από 2000 χρόνια. Όπως κατέληξα στην παρέμβασή μου στην ολομέλεια, οφείλουμε να ενεργοποιήσουμε την ΕΕ, διότι δυνατόν να αποτελεί τη μόνη σανίδα σωτηρίας τους. Τέλος, το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε συντριπτικά ψήφισμα για την σύσταση Ειδικού Διεθνούς Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Η συμμετοχή μας στη διαμόρφωση των πιο πάνω καθώς και η υπερψήφισή τους ενισχύουν τη δίκαιη υπόθεσή μας, αλλά δεν αντικαθιστούν τη δική μας πρωτίστως ευθύνη για έμπρακτη ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ισχύος, έχοντας τα ψηφίσματα ως βάση.    

Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D), Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο