Όταν σιωπά το λαλίστατο Al-Jazeera!

Του Σοφοκλή Μούσουλου*

Το Al-Jazeera, όπως είναι γνωστό είναι ένας αγγλόφωνος σταθμός ειδήσεων παγκόσμιας εμβέλειας που ανήκει στην κυβέρνηση του φιλοτουρκικού  Κατάρ και που διοικείται κυρίως από Άγγλους. Ο σταθμός Al-Jazeera έγινε γνωστός στην Κύπρο όταν στέλλοντας στην Κύπρο πράκτορες που υποδύονταν δήθεν επενδυτές κατόρθωσαν να πλήξουν το επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου και να παρουσιάσουν τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη σαν εμπλεκόμενο μέρος για την προώθηση Κυπριακών διαβατηρίων σε αλλοδαπούς εγκληματίες.

Μικρόνοες Κύπριοι αντί να συλλάβουν τους πράκτορες αυτούς και να περιφρουρήσουν την εθνική αξιοπρέπεια της Κύπρου στράφηκαν εναντίον του τέως Προέδρου της Βουλής ο οποίος όπως αποδείχτηκε από τις έρευνες (φύλλο και φτερό) δεν αποκόμισε κανένα απολύτως όφελος. Δηλαδή η όλη υπόθεση ακολούθησε λάθος δρόμο, διότι αντί να γίνει αμέσως κατεπειγόντως έρευνα μερικών, το πολύ, εβδομάδων και να συλληφθούν οι πράκτορες του Κατάρ για πλαστοπροσωπία κι ενέργειες ενάντια του Κυπριακού κράτους και των αξιωματούχων του, ξενόφοβοι και ξενόπληκτοι Κύπριοι ακολουθώντας ένα ραγιαδίστικο παραλογισμό, ενοχοποίησαν τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, τον οποίον και σέρνουν στα δικαστήρια, από τη μια για το θεαθήναι και από την άλλη διότι έτσι συμφέρει για αυτούς που θεωρούν τον Συλλούρη πολιτική απειλή.

Το Κατάρ με τους Άγγλους διαχειριστές της εξωτερικής του πολιτικής, ξέρει καλά το παιγνίδι των συμφερόντων, ξέρουν πώς να αλλοιώνουν ή να κρύβουν την πραγματικότητα (π.χ. “χιλιάδες ξένοι εργάτες έχασαν τη ζωή τους για τις προετοιμασίες του μουντιάλ” – Διεθνής Αμνηστία) και δισεκατομμύρια δολλάρια ξοδεύτηκαν για να την προβολή του Κατάρ στο εξωτερικό για πολιτικές σκοπιμότητες.

Όμως, το λαλίστατο Al-Jazeera ράβοντας το στόμα του που αναδύει τις βρωμιές του πολιτικού βόθρου των καταρανικών σκοπιμοτήτων δεν είπε απολύτως τίποτα για την υπόθεση εξαγοράς των υπηρεσιών της Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Εύας Καϊλή που χρηματίστηκε χοντρά για την προώθηση των συμφερόντων του Κατάρ. Στο σπίτι της όπως φάνηκε, τα καταριανά χαρτονομίσματα δεν χωρούσαν κάτω από το χαλί, με αποτέλεσμα να συλληφθεί στο Βέλγιο και να περάσει τα Χριστούγεννα στη στενή.

Η Εύα Καϊλή είχε απ’ότι φαίνεται διασυνδέσεις διεθνούς εμβέλειας, ακόμα και στην Κύπρο με εικονικές εταιρείες χωρίς δραστηριότητες εγγεγραμμένες σε γνωστά δικηγορικά γραφεία της Κύπρου που παρουσίασαν μεγάλα κέρδη (με μερίσματα ύψους €1,378,377) μια προέκταση δηλαδή του “Qatar-gate” που η Κυπριακή δικαιοσύνη αποφεύγει να ερευνήσει.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πότε επί τέλους θα ωριμάσουν οι Κύπριοι, πότε θα αποκτήσουν θάρρος με πολιτική αξιοπρέπεια, πότε θα αποβάλουν το σύνδρομο ξενοπληκτισμού που τους διακατέχει και πότε θα αντιληφθούν πως το συμφέρον της πατρίδας μας είναι υπεράνω της ξένης επιβολής κι επιβουλής και ότι πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά και να είμαστε σε εγρήγορση ενάντια σε κάθε ξένη ραδιουργία έστω και εάν αυτή βοηθά και χρησιμοποιείται για να πλήττει ο ένας πολιτικός της Κύπρου τον άλλο πολιτικό.

Κατά συνέπεια, για τη σωστή αντιμετώπιση μεγάλων πολιτικών σκανδάλων η πολιτεία πρέπει να ενδιατρίψει σε έρευνες σε βάθος, εξετάζοντας ποια δικηγορικά γραφεία  στην Κύπρο (κυρίως αυτά που διευθύνονται από συγγενείς πολιτικών της Κύπρου) ανάλαβαν υποθέσεις πολιτογραφήσεων και αποκόμισαν τεράστια κέρδη, και ποια δικηγορικά γραφεία στην Κύπρο έχουν σχέση με ύποπτες δραστηριότητες συνδεδεμένες με συγγενείς της Εύας Καϊλή. Για το πρώτο, το Al-Jazeera υπήρξε λαλίστατο στην καλοσχεδιασμένη παραπληροφόρηση για να πλήξει την Κύπρο, στο δεύτερο τηρεί σιωπή ιχθύος.

*Σοφοκλής Μούσουλος

Οικονομολόγος, Ιστορικός