Ένα άρθρο στην Die Welt και το Politico σχετικά με μυστικές βουλγαρικές προμήθειες όπλων στο αρχικό στάδιο του πολέμου στην Ουκρανία προκάλεσε ένα κύμα σχολίων από πολιτικούς στη Σόφια.

Ο πρώην Πρωθυπουργός, Κίριλ Πέτκοφ, ο οποίος είναι μεγάλος πρωταγωνιστής στο θέμα της Die Welt, σχολίασε στους Βούλγαρους δημοσιογράφους ότι είναι επιτακτική ανάγκη να λεχθεί ότι δεν υπήρξε άμεση εξαγωγή πυρομαχικών στην Ουκρανία. Το Σοσιαλιστικό κόμμα που ήταν ένας από τους τέσσερις εταίρους στην Κυβέρνηση του Πέτκοφ, επανέλαβε ότι «ούτε ένα φυσίγγιο δεν εξήχθη στην Ουκρανία» αλλά ο Στέφαν Γιάνεφ, ο πρώην Υπουργός Άμυνας στην Κυβέρνηση του Πέτκοφ, ο οποίος ήταν επικεφαλής του δικού του πολιτικού κόμματος και μπήκε στο Κοινοβούλιο μετά την αντικατάστασή του από τον Πέτκοφ, είπε ότι η αναφορά για βουλγαρικές προμήθειες πυρομαχικών στην Ουκρανία δεν είναι είδηση.
Die Welt/Politico
————–
Σε ένα άρθρο με τίτλο «Bulgaria to the Rescue: How the EU’s Poorest Country Saved Ukraine Secretly» (Η Βουλγαρία στη διάσωση: Πώς η φτωχότερη χώρα της ΕΕ έσωσε την Ουκρανία κρυφά), το Politico γράφει για την έρευνα της Die Welt, η οποία διαπίστωσε ότι η Σόφια παρείχε καύσιμα και όπλα ζωτικής σημασίας σοβιετικών προδιαγραφών στο Κίεβο, αλλά έπρεπε να κρατήσει μυστικές τις προμήθειες λόγω φιλορωσικών πολιτικών στην Κυβέρνηση.
Λόγω της εσωτερικής της πολιτικής και της φιλορωσικής προκατάληψης μεγάλου μέρους της ελίτ, η Βουλγαρία προσπάθησε να τονίσει κατά τη διάρκεια της εισβολής ότι δεν εξόπλιζε την Ουκρανία, γράφει το Politico.
Ωστόσο, αυτό ήταν προπέτασμα καπνού, σύμφωνα με έρευνα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt. Χάρη σε αποκλειστικές συνεντεύξεις με τον Ουκρανό Υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, τον πρώην Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, και τον Υπουργό Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ, το δημοσίευμα έχει συγκεντρώσει πληροφορίες πώς η Βουλγαρία παρενέβη στον πόλεμο και χρησιμοποίησε μεσάζοντες για να παράσχει στο Κίεβο ζωτικής σημασίας προμήθειες όπλων, πυρομαχικά και καύσιμο ντίζελ σε μια κρίσιμη στιγμή πέρσι.
Ενώ ο Πέτκοφ, ο οποίος ήταν Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας στην αρχή του πολέμου, προσπάθησε να οδηγήσει τη χώρα σε μια πιο δυτική και φιλο-ΝΑΤΟϊκή τροχιά, έπρεπε να αντιμετωπίσει την έντονη πίεση από πολιτικούς φιλικά προσκείμενους προς το Κρεμλίνο, συμπεριλαμβανομένων των σοσιαλιστών εταίρων του στο συνασπισμό, που είναι κληρονόμοι του παλιού κομμουνιστικού κόμματος, γράφουν οι Γερμανοί δημοσιογράφοι. Ο Πέτκοφ αρνήθηκε δημόσια την ιδέα ότι η Βουλγαρία θα μπορούσε να εξοπλίσει την Ουκρανία.
Ο Πέτκοφ και ο Βασίλεφ, πλέον πολιτικοί της αντιπολίτευσης, έσπασαν τη σιωπή τους για την πραγματική κλίμακα του ρόλου της Βουλγαρίας την περασμένη άνοιξη.
Ενώ το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα χαρακτήρισε τις βουλγαρικές αποστολές όπλων στην Ουκρανία «αδιαπέραστη κόκκινη γραμμή», οι αξιωματούχοι του Πέτκοφ, χρησιμοποίησαν ενδιάμεσες εταιρείες στη Βουλγαρία και στο εξωτερικό για να στείλουν προμήθειες αεροπορικώς και μέσω ξηράς μέσω Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Πολωνίας. «Πιστεύουμε ότι περίπου το ένα τρίτο των πυρομαχικών που χρειαζόταν ο ουκρανικός στρατός στην πρώιμη φάση του πολέμου προέρχονταν από τη Βουλγαρία», είπε ο Πέτκοφ στην Die Welt, σύμφωνα με το Politico.
Η Κυβέρνηση του Κιέβου επιβεβαίωσε επίσης αυτές τις πληροφορίες. «Ο Κίριλ Πέτκοφ έδειξε ακεραιότητα και θα του είμαι πάντα ευγνώμων που χρησιμοποίησε όλες τις πολιτικές του ικανότητες για να βρει μια λύση», δήλωσε ο Κουλέμπα σε συνέντευξή του στην Die Welt. Σημείωσε ότι η κατάσταση ήταν απλή, ορισμένα μέλη του συνασπισμού στη Βουλγαρία τάχθηκαν στο πλευρό της Ρωσίας ενώ ο Πέτκοφ αποφάσισε «να βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας» και να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί ενάντια σε έναν πολύ ισχυρότερο εχθρό».




