Νερό, ο μεγαλύτερος εχθρός της νεφρολιθίασης

 

Πίνοντας επαρκή ποσότητα νερού μπορείτε να μειώσετε ουσιαστικά την πιθανότητα νεφρολιθίασης, συμβουλεύουν αμερικανοί ειδικοί μετά από εκτεταμένη μελέτη που έκαναν για την πρόληψη της πάθησης.04F2C75A8DA2DB92F78D4E62F83371FC

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία σε συνέδριο του Εθνικού Ιδρύματος Νεφρού, στο Ντάλας, η Κέρυ Γουίλις, επικεφαλής του ιδρύματος, σημείωσε ότι «η μελέτη αποδεικνύει ότι τελικά ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μείωσης κατά το ήμισυ του κινδύνου σχηματισμού λίθων στους νεφρούς είναι να πίνουμε νερό».

Η νεφρολιθίαση προκαλεί σοβαρές επιπλοκές υγείας και κοστίζει αρκετά στα συστήματα υγείας δεδομένου ότι μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει στην εκδήλωση νεφρικής νόσου. Συνεπώς, η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μπορεί να συμβάλλει στην ουσιαστική απομάκρυνση αυτού του κινδύνου.

Οι ερευνητές της Κλινικής Mayo μελέτησαν εννέα ήδη δημοσιευμένες μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικά 274.000 άτομα. Περισσότεροι από 550 είχαν ιστορικό νεφρολιθίασης.

Από την αξιολόγηση των στοιχείων προέκυψε ότι, τα άτομα που απέβαλλαν 2 -2,5 λίτρα ούρων είχαν 50% μικρότερη πιθανότητα να σχηματίσουν λίθους στους νεφρούς τους, συγκριτικά με εκείνους που απέβαλλαν μικρότερη ποσότητα.

Η ποσότητα των ούρων που αποβάλλει ο οργανισμός μας σχετίζεται άμεσα με την ποσότητα των υγρών που προσλαμβάνει. Στην προκειμένη περίπτωση για να αποβάλλει 2 – 2,5 λίτρα ούρων πρέπει να έχει καταναλώσει οκτώ με δέκα ποτήρια νερό ημερησίως.

Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού, που συνεπάγεται συχνότερη ούρηση, συντελεί στην αποβολή των ιχνοστοιχείων που προκαλούν τον σχηματισμό λίθων στους νεφρούς, μειώνοντας έτσι το ενδεχόμενο να μένουν στάσιμα και να σχηματίζουν μάζες στο ουροποιητικό σύστημα.