Σε τριήμερη κράτηση η Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ

Εναντίον της ερευνώνται οκτώ αδικήματα

Υπό τριήμερη κράτηση τέθηκε σήμερα από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού η Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ Ελπίδα Κεραυνού Παπαηλιού, σε σχέση με υπό διερεύνηση αδικήματα που αφορούν παρέμβασή της σε προαγωγές προσωπικού του Πανεπιστημίου.sto-dikastirio-simera-i-prytanis-tou-tepak-th

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στο Δικαστήριο, υπάρχει μαρτυρία από τον πρόεδρο Ad Hoc επιτροπής αξιολόγησης που όρισε η Σύγκλητος για την ανέλιξη,προαγωγή ενταγμένων λεκτόρων του Πανεπιστημίου, ότι η Πρύτανης προχώρησε σε αλλαγές του 1ου πρακτικού, αφού βασιζόταν σε παράτυπα για την ίδια κριτήρια.

Σε συνάντηση της ύποπτης με τον πρόεδρο της επιτροπής αξιολόγησης και αφού αποχώρησαν δυο άλλα μέλη της επιτροπής, η κ. Κεραυνού φέρεται, σύμφωνα με τη μαρτυρία, να υπαγόρευε σε γραμματέα τις αλλαγές που έκρινε πως θα έπρεπε να είχαν γίνει και που τελικά καθόρισαν τη σειρά προτεραιότητας των υποψηφίων προς προαγωγή.

Το νέο πρακτικό υπογράφτηκε από τον πρόεδρο της επιτροπής μετά που έλαβε διαβεβαιώσεις από την Πρύτανη πως θα υπογράψουν και τα άλλα μέλη, κάτι που ωστόσο δεν έγινε αφού αυτά θεώρησαν λανθασμένη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Σύμφωνα με μαρτυρία, το νέο πρακτικό καταστράφηκε από τον πρόεδρο της επιτροπής καθώς δεν εγκρίθηκε από τα άλλα μέλη, ωστόσο υπήρχε και δεύτερο που δεν ανεβρέθηκε αλλά είχε σταλεί ηλεκτρονικά στη Σύγκλητο, η οποία στην 37η Συνεδρία της, στις 8 Οκτωβρίου 2014, αποφάσισε ομόφωνα την ανέλιξη όλων των προσώπων που προτείνονταν. Ωστόσο, η διαδικασία σταμάτησε με παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης.

Χθες η Αστυνομία παρέλαβε από την Πρυτανεία του ΤΕΠΑΚ έναν πύργο ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ η ίδια η κ. Κεραυνού παρέδωσε ένα USB αναφέροντας ότι σε αυτό υπάρχουν στοιχεία που θα βοηθήσουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η υπεράσπιση ανέφερε πως η Πρύτανης απλά έκανε το καθήκον της όταν διαπίστωσε πως υπήρχαν σοβαρά λάθη και παραλείψεις στο 1ο πρακτικό που ετοίμασε η επιτροπή αξιολόγησης και μερίμνησε ώστε να μην γίνουν παράτυπες διαδικασίες. Ανταπαντώντας, ο ανακριτής ανέφερε πως, έστω κι αν υπήρχαν λάθη και παρατυπίες, η Πρύτανης δεν είχε δικαίωμα να παρέμβει με τον τρόπο που έγινε.

Η διαδικασία στο δικαστήριο κράτησε 3 περίπου ώρες, με τις δυο πλευρές να διαβουλεύονται στο θέμα του χρόνου κράτησης, καθώς η υπεράσπιση έκρινε πως σε περίπτωση που το Δικαστήριο θεωρεί δικαιολογημένη την κράτηση, αυτή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις τρεις μέρες, σε αντίθεση με το αίτημα της αστυνομίας για 8μέρες.

Τελικά, το Δικαστήριο εξέδωσε διάταγμα κράτησης τριών ημερών για την Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ, κρίνοντας πως υπάρχουν εύλογες υποψίες για τη διάπραξη των αδικημάτων που αφορούν κατάχρηση εξουσίας, επηρεασμό αρμόδιας Αρχής, δόλο και κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, πρόκληση εκτέλεσης εγγράφου με ψευδείς παραστάσεις, καταρτισμό εγγράφου χωρίς εξουσία, κυκλοφορία εγγράφου που καταρτίστηκε χωρίς εξουσία και συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος.

Σύμφωνα  με το  ΚΥΠΕ, λόγω των τελευταίων εξελίξεων, το Συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ συγκάλεσε  σήμερα το απόγευμα έκτακτη συνεδρίαση.