Κύκλωμα απάτης με εικονικούς υπερήλικες εργοδότες αλλοδαπών

Πολίτες και κυρίως ηλικιωμένοι, δηλώνονταν εν αγνοία τους, ως εργοδότες αλλοδαπών από την Ινδία που έφθαναν στην Κύπρο, σύμφωνα με υπόθεση την οποία διερευνά η Αστυνομία.

Όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης υπάρχει μια υπόθεση που αφορά στο νόμο για την εμπορία προσώπων σε προχωρημένο στάδιο, και στόχος είναι η ολοκλήρωση του φακέλου το συντομότερο δυνατό ώστε να προωθηθεί στη Νομική υπηρεσία.musclemenindia5

Όπως ανέφερε, από τις εξετάσεις που έγιναν διαπιστώθηκε ότι κάποιοι πολίτες κυρίως μεγάλης ηλικίας, είχαν χρησιμοποιηθεί ως αιτητές για παροχή υπηρεσιών οικιακών βοηθών. Η υπόθεση άρχισε να διερευνάται από το ΤΑΕ Λευκωσίας και στην συνέχεια συνεχίστηκαν οι εξετάσεις σε συνεργασία με το Γραφείο Εμπορίας Προσώπων.

Στη υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται Ελληνοκύπρια σε συνεργασία με άλλα πρόσωπα, τα οποία με κάποιο τρόπο εξασφάλιζαν τα δελτία ταυτότητας των ηλικιωμένων και τα χρησιμοποιούσαν για τις αιτήσεις. Πέραν των 10 ατόμων φαίνεται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Οι άντρες από την Ινδία, έφθασαν στην Κύπρο για να εργαστούν ως οικιακοί βοηθοί στα σπίτια ηλικιωμένων προσώπων. Ωστόσο πέραν από το δελτίο ταυτότητας οι διακινητές φαίνεται ότι είχαν πρόσβαση, ή κατάφεραν να δηλώνουν και ψευδώς και άλλα στοιχεία για τα ηλικιωμένα πρόσωπα, ώστε να δικαιολογήσουν την ανάγκη για άντρα οικιακό βοηθό.

Όπως ανέφερε ο κ. Αγγελίδης, η υπόθεση ξεκίνησε από τη μελέτη τεσσάρων φακέλων αλλοδαπών, οπότε και διαπιστώθηκε ότι στην πραγματικότητα αυτά τα άτομα που φέρονταν ως εργοδότες δεν γνώριζαν ούτε αποτάθηκαν ποτέ για τις υπηρεσίες των συγκεκριμένων ατόμων.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, ανέφερε ότι για την υπόθεση έχουν αναγνωριστεί κάποια πρόσωπα από την Ινδία, ως θύματα εμπορίας προσώπων. Η έρευνα συνεχίζεται έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο ο φάκελος και να προωθηθεί στην Νομική Υπηρεσία για να μελετηθεί, στη βάση εισηγήσεων και μαρτυρικού υλικού, έτσι ώστε να αποφασιστεί ποια πρόσωπα θα διωχθούν καθώς και για ποια ποινικά αδικήματα.

Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι έχοντας υπόψη τη σοβαρότητα του θέματος ο αρχηγός Αστυνομίας έχει δώσει οδηγίες και έχει ενισχυθεί το αρμόδιο γραφείο Εμπορίας Προσώπων με προσωπικό έτσι ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός αλλά και καλύτερα αποτελέσματα, Το Γραφείο θα αναλαμβάνει πλέον μια υπόθεση από την αρχή της αξιολόγηση των πληροφοριών μέχρι και την πλήρη διερεύνηση των υποθέσεων αυτών, ενώ μέχρι τώρα η αρχική αξιολόγηση γινόταν στα επαρχιακά ΤΑΕ.