Δεν θα είναι τυπική η επίσκεψη Παυλόπουλου στην Κύπρο

Φθάνει αύριο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

Δεν θα είναι τυπική η διήμερη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πολιτικό πρόσωπο που γνωρίζει άριστα και επί χρόνια τον Έλληνα Πρόεδρο, προσθέτοντας ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος αναμένεται θα ενημερωθεί ενδελεχώς από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, εν μέσω πληροφοριών για πιθανότητα επανέναρξης των ενδοκοινοτικών διαπραγματεύσεων.ÅÏÑÔÁÓÌÏÓ 25çò ÌÁÑÔÉÏÕ ÄÏÎÏËÏÃÉÁ ÐÁÕËÏÐÏÕËÏÓ Ð

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος φθάνει στην Κύπρο τη Δευτέρα το πρωί. Είναι η πρώτη του επίσκεψη σε άλλο κράτος μετά την εκλογή του από τη νεοσυσταθείσα Βουλή στις 18 Φεβρουαρίου, και γίνεται ύστερα από επίσημη πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Στο μήνυμά του την 25η Μαρτίου με αφορά τον εορτασμό της εθνικής επετείου, ο κ. Παυλόπουλος έκανε ειδική αναφορά στο Κύπριακό, υπογραμμίζοντας ότι για τον ίδιο, η συνεχής υπενθύμιση αυτής της «αδιανόητης και απαράδεκτης εκκρεμότητας είναι θέμα χρέους απέναντι στον Ελληνισμό».

Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος είναι βαθύς γνώστης του κυπριακού προβλήματος και, ως ακαδημαϊκός ο ίδιος γνωρίζει άριστα και τις νομικές πτυχές του. Τόσο στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με τους αρχηγούς δύο κυπριακών κομμάτων, τον Α. Κυπριανού του ΑΚΕΛ και τον Γ. Λιλλήκα της Συμμαχίας Πολιτών, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη η όποια λύση του Κυπριακού να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Στο μήνυμά του της 25ης Μαρτίου, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε επίσης ότι κανένας Έλληνας δεν πρέπει να ξεχνάει τον αγώνα της Κύπρου, η οποία, «ακόμη και ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξακολουθεί να αγωνίζεται εναντίον ξένης, προκλητικώς παράνομης, στρατιωτικής κατοχής και να αντιμετωπίζει εξίσου προκλητικώς απαράδεκτες αξιώσεις επί των αδιαμφισβήτητων κυριαρχικών της δικαιωμάτων, καθώς και επί του κατά το διεθνές δίκαιο πλήρως θεμελιωμένου δικαιώματός της να εκμεταλλεύεται ελευθέρως τους φυσικούς της πόρους».

Επιπλέον, προέτρεψε όλον τον απόδημο Ελληνισμό «να εκπέμψει, προς πάσαν κατεύθυνση και κατά προτεραιότητα, προς τα διεθνή βήματα, το μήνυμα ότι η Κύπρος πρέπει να δικαιωθεί, το ταχύτερο δυνατό».

Πολιτικό πρόσωπο που γνωρίζει άριστα, και επί χρόνια τον Έλληνα Πρόεδρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «καθόλου τυπική δεν θα είναι για τον Προκόπη Παυλόπουλο» η διήμερη επίσκεψή του στην Κύπρο όπου, όπως αναμένεται θα ενημερωθεί ενδελεχώς από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, εν μέσω πληροφοριών για πιθανότητα επανέναρξης των ενδοκοινοτικών διαπραγματεύσεων, και βεβαίως από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη.

Στο αεροδρόμιο της Λάρνακας θα τον υποδεχτούν από κυπριακής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννης Κασουλίδης και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Μάριος Κουντουρίδης, και από ελληνικής πλευράς ο Επιτετραμμένος της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία Παναγιώτης Αντωνάτος και στελέχη της Πρεσβείας.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.