Απόπειρα δολοφονίας της ιστορικής μνήμης, τα αφηγήματα του Μακάριου Δρουσιώτη

Κρίσιμα ερωτήματα τα οποία οφείλουν να απαντήσουν οι τρεις βασικοί υποψήφιοι για την προεδρία

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Κάθε λογικός άνθρωπος θα συμπέρανε πως ο υποψήφιος  για την προεδρία Ανδρέας Μαυρογιάννης προτού στείλει επιστολή στην Αρχή κατά της Διαφθοράς,  θα διάβαζε τουλάχιστον το πέμπτο στη σειρά βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη «Κράτος Μαφία». Όπως ασφαλώς και οι επικοινωνιολόγοι του στο ΑΚΕΛ αν είχαν βέβαια την υπομονή να αντέξουν μέχρι το τέλος να το διαβάσουν. Φαίνεται όμως πως δεν το έπραξαν ούτε ο υποψήφιος ούτε τα ηγετικά στελέχη του κόμματος . Γιατί μέσα σ’ ένα μπαράζ  ύβρεων, ανιστόρητων ισχυρισμών,ο Μακάριος  Δρουσιώτης  θεωρεί διεφθαρμένους ή μέλη της «συμμορίας» όσους διαφωνούν μαζί του στο κυπριακό και δεν ενστερνίζονται την προπαγάνδα-υστερία  του κατά της Ρωσίας. Το «κολάνι» πιάνει και τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρώην Γ.Γ. του ΑΚΕΛ αείμνηστο Δ.Χριστόφια  ( σελ. 145 και 147) τον οποίο εμφανίζει ως πειθήνιο όργανο των Ρώσων. Όπως γράφει  «στη περίπτωση του Δ.Χριστόφια το να αγοράζει η Κύπρος ότι μεταχειρισμένο διέθετε η Ρωσία ήταν διεθνιστικό καθήκον…». Τον κατηγορεί επίσης ότι από τις πρώτες αποφάσεις του όταν εξελέγη το  2008, ήταν η δαπάνη 100 εκατ.ευρώ για την αγορά μεταχειρισμένων τανκς με σκοπό την ενίσχυση της πολεμικής βιομηχανίας της χώρας…» (!!!)

Διαβάζοντας ένας αντικειμενικός παρατηρητής τα βιβλία του ΜΔ το συμπέρασμα που εξάγεται είναι: Για το κυπριακό και τη διαιώνιση μη επίλυσης του ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο η Ρωσία , ενώ οι Αμερικανοί είναι οι αρχάγγελοι επί της γης  που δεν έφταιξαν σε τίποτα και θέλουν να μας βοηθήσουν.

Κατά τον Μ.Δρουσιώτη όλοι  είμαστε χαμηλής νοημοσύνης και μόνο ο ίδιος  και ο πρώην επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης διέθεταν την πολιτική στόφα και  μπορούσαν να προωθήσουν λύση στο Κυπριακό. Γι’ αυτό και υπερηφανεύεται για τις επαφές του με τον Αμερικανικό παράγοντα, διαολοστέλνοντας την κακή Ρωσία στο πυρ το εξώτερον την οποία και κατηγορεί ως την κύρια υπεύθυνη για το  Κυπριακό.

Να απαντήσουν επί της ουσίας οι υποψήφιοι για την προεδρία

Βρισκόμαστε  σε μια εποχή όπου τα κρούσματα της προσπάθειας αποκαθήλωσης της ιστορικής μνήμης  και της  αήθους προπαγάνδας για παραχάραξη της ιστορίας βρίσκονται σε έξαρση. Για τούτο είναι υψίστης σημασίας οι υποψήφιοι για την προεδρία και κυρίως οι τρείς που φέρονται ως οι επικρατέστεροι να απαντήσουν :

*Ποιος βρισκόταν πίσω από την διοργάνωση  και εκτέλεση  του προδοτικού πραξικοπήματος και της τούρκικης εισβολής στην Κύπρο το 1974; Η Ρωσία ή οι ΗΠΑ;

*Ποιοι ήταν οι αρχιτέκτονες διχοτομικών σχεδίων και την μετατροπή της Κύπρου σε αβύθιστο αεροπλανοφόρο του ΝΑΤΟ; Η Ρωσία ή οι ΗΠΑ;

*Ποιοι ικανοποίησαν όλες τις απαράδεκτες αξιώσεις της Άγκυρας πριν τη διάσκεψη στο  Μπούργκεστοκ και ποιοι εκβίαζαν τον κυπριακό λαό με τιμωρητικές κυρώσεις εάν δεν ψήφιζε το εκτρωματικό σχέδιο Ανάν ; Οι Ρώσοι ή Αμερικανοί;

*Υιοθετούν την θέση του Μ.Δρουσιώτη και του Λεόντιου Ιεροδιακόνου ότι το μεγαλύτερο έγκλημα του Μακαρίου ήταν η διεθνοποίηση του Κυπριακού;

*Είναι υπαρκτά  τα έγγραφα της CIA που αποκαλύπτουν τις δολοπλοκίες των Αμερικανών σε βάρος του νησιού μας;

Για τούτο οι υποψήφιοι έχουν υποχρέωση να τοποθετηθούν για όλα τα πολιτικά τερατώδικα ψεύδη που περιέχονται στα πέντε βιβλία του Μακάριου Δρουσιώτη και να μην κρύβονται πίσω από τα όποια νομικά ζητήματα τα οποία είναι άλλων αρμοδιότητα.

Άλλα αντ’ άλλων ο Μαυρογιάννης

Ο υποψήφιος πρόεδρος κ. Μαυρογιάννης σε δηλώσεις του είπε ότι«Θεώρησα χρέος μου να απευθυνθώ στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, γιατί ως  υποψήφιος Πρόεδρος, θα ήμουν ανακόλουθος αν δεν έθετα το θέμα». Αναφερθείς  στην επιστολή που έστειλε στην Αρχή  για την ανάγκη διερεύνησης των ισχυρισμών του Μακάριου Δρουσιώτη, είπε  μάλιστα, πως δεν πρόκειται για καταγγελία, αλλά για έκφραση της πεποίθησής του ότι δεν γίνεται να εκδίδεται αυτό το βιβλίο και να τηρείται σιγήν ιχθύος.

Περίεργο βέβαια γιατί στα δύο προηγούμενα βιβλία του Μ.Δρουσιώτη « Έγκλημα στο Κραν Μοντανά»  και η «Συμμορία»  ο κ. Μαυρογιάννης δεν  έκρινε αναγκαίο   να τοποθετηθεί. Μήπως επειδή  στα γραφόμενα του Μ.Δ. περιλαμβάνεται και ο  ίδιος ως μέλος της «Συμμορίας» που δεν ήθελαν λύση του Κυπριακού;

Φιλοξενούμενος στο δελτίο ειδήσεων του ΣΙΓΜΑ την περασμένη Τρίτη , ο κ. Μαυρογιάννης βρέθηκε σε αμηχανία όταν ερωτήθηκε από τον Χρύσανθο Τσουρούλη εάν θεωρεί και τον εαυτό του μέλος της «συμμορίας» και συνεργό στο «έγκλημα του Κραν Μοντανά» για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. Το μόνο που κατάφερε να ψελλίσει ήταν ότι προσπάθησε να εξηγήσει στο Μακάριο Δρουσιώτη ότι δεν ευθυνόταν η ε/κ πλευρά για το αδιέξοδο . 

Η συνάντηση με τον Υφυπουργό  Εξωτερικών ΗΠΑ

Στο επίμαχο βιβλίο του «Κράτος μαφία» (σελ.162-163) ο Μ.Δρουσιώτης αναφέρεται στο παρασκήνιο μιας πρωτοβουλίας που ήταν και ο ίδιος μέρος για παρασκηνιακή συνεννόηση μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας για λύση του κυπριακού και αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της ανατολικής Μεσογείου .Όπως γράφει η πρωτοβουλία εκείνη απέδωσε και τον Σεπτέμβριο του 2013 πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη μυστική συνάντηση του τότε Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη με τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Φερεντούν Σινιρλίογλου ο οποίος εκπροσωπούσε  τον τότε πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

Ακολούθως αναφέρει ότι τον Οκτώβριο του 2013 πήρε ένα τηλεφώνημα από την Αμερικανική  πρεσβεία όπου του λέχθηκε ότι «ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Έρικ Ρούμπιν ο οποίος θα επισκεπτόταν την Κύπρο θα είχε συνάντηση με τον Αναστασιάδη στις 7 Οκτωβρίου. Ακολούθως ήθελε να συναντήσει και εμένα»(τον Μακάριο Δρουσιώτη ) (!)

Όπως περιγράφει , ο Ρούμπιν ήθελε να μάθει από «πρώτο χέρι πως έγινε κατορθωτό να υπάρξουν απευθείας επαφές μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας πράγμα αδιανόητο. Η συνάντηση κράτησε 1 ώρα και 15 λεπτά. »

Στη συνέχεια αναφέρεται  στην αντίδραση του τότε Κυβερνητικού Εκπροσώπου (και νυν ανεξάρτητου υποψηφίου) Νίκου Χριστοδουλίδη   ο οποίος έμεινε κατάπληκτος όταν τον είδε με τον Αμερικανό ΥΦΕΞ «και έκτοτε έγινε καχύποπτος  για τις πρωτοβουλίες που αναλάμβανα στο Κυπριακό»(!!!)

Κατηγορεί τον Ν.Χριστοδουλίδη ότι μετά την απόσπαση του στο Προεδρικό η Ρωσική πρεσβεία απέκτησε πρόσβαση και ο σύμβουλος και Εκπρόσωπος Τύπου της Ρωσικής πρεσβείας  Σεργκέι Φιλιμόνοφ έγινε τακτικός επισκέπτης του γραφείου του. Μέχρι τότε η πρεσβεία της Ρωσίας δεν είχε συνομιλητή στο Προεδρικό…»

Όταν ο συγγραφέας σχίζει σελίδες από τα βιβλία του και απολογείται σε στέλεχος της ΕΟΚΑ Β’

Ποιος είναι ο Μ.Δρουσιώτης που ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ ήθελε επειγόντως να τον συναντήσει για να μάθει από πρώτο χέρι τις επαφές Κυπρίων με αξιωματούχους της Τουρκίας;

Μήπως  με τις αναφορές του για την πολιτική εμπλοκή του στο Κυπριακό  ο κ. Δρουσιώτης πάνω στον οίστρο να αποδείξει πόσο  σημαντικός είναι, αποκαλύπτει και άλλα  καθόλου τιμητικά;

Πολύ αποκαλυπτικό είναι το άρθρο του Μιχάλη Ιγνατίου στον Φιλελεύθερο (29/11/2022). Γράφει συγκεκριμένα:

«Όταν ο ταμίας και εκ των ηγετών της ΕΟΚΑ Β’, Σωκράτης Ηλιάδης μας οδήγησε στα δικαστήρια καταθέτοντας μήνυση εναντίον του Κώστα Βενιζέλου και του υποφαινόμενου, για το βιβλίο μας «Τα Μυστικά Αρχεία του Κίσιντζερ», κατηγορούμενος σε ξεχωριστή δίκη ήταν και ο κ. Μακάριος Δρουσιώτης.

Μας προκάλεσε εντύπωση ότι η δίκη του κ. Δρουσιώτη δεν έγινε ποτέ και επίσης ότι ο Ηλιάδης, στο δικαστήριο, μουρμουρούσε συνέχεια ότι «θα με προσκυνήσετε και εσείς, όπως ο άλλος». Επειδή καθόταν ακριβώς μπροστά μου και ήταν πολύ ενοχλητικός του απάντησα ψιθυριστά: «ούτε όταν ανατείλει ο ήλιος από τη δύση».

Εξοργίστηκε και χρειάστηκε η βοηθεια συνεργατών του, αλλά και η παρέμβαση της έδρας, για να ηρεμήσει.

Όμως, μας προβλημάτισε η συνεχής αναφορά του σε κάποιον άλλο που τον προσκύνησε και αποφάσισα να τον προκαλέσω. Φώναξε δυνατά στο δικαστήριο ότι τον προσκύνησε ο κ. Δρουσιώτης, ο οποίος -όπως είπε ο Ηλιάδης- αφαίρεσε σελίδες που τον αφορούσαν από τα βιβλία του και του απολογήθηκε. Ήταν, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, ένα σοκ για εμάς.

Διότι, αν ίσχυε η απολογία του κ. Δρουσιώτη, θα μπορούσε να εκτροχιάσει τη δική μας δικαστική υπόθεση. Ένας φίλος μας υποψιάστηκε, μάλιστα, ότι ο συμβιβασμός του εκ των ηγετών της ΕΟΚΑ Β’ με τον κ. Δρουσιώτη, επιτεύχθηκε για να χρησιμοποιηθεί εναντίον του Κώστα Βενιζέλου και του υποφαινόμενου.

Στο διάλειμμα της δίκης προκάλεσα ξανά τον Ηλιάδη και του είπα ότι λέει ψέματα. Μέχρι που μας παρουσίασε το κείμενο της απολογίας του κ. Δρουσιώτη προς τον πολιτικό αρχηγό της ΕΟΚΑ Β’.

Όντως στο κείμενο απολογίας που παρουσίασε ο Ηλιάδης, ο εν λόγω συγγραφέας εκφράζει τη λύπη του για τους ισχυρισμούς του εναντίον του ανθρώπου της χούντας στην Κύπρο και αφαιρεί σελίδες από τα τρία βιβλία του: «Η εισβολή της χούντας στην Κύπρο», «Το άγνωστο παρασκήνιο της εισβολής» και «ΕΟΚΑ Β’ και CIA”.

Με λίγα λόγια τα βιβλία του δεν έχουν καμία απολύτως αξία. Περιέχουν fake news σύμφωνα με το έγγραφο που παρουσίασε ο Ηλιάδης.

Ο τελευταίος ζητούσε και από εμάς να κάνουμε το ίδιο. Να απολογηθούμε και να αφαιρέσουμε σελίδες από το βιβλίο μας. Αρνηθήκαμε και φτάσαμε μέχρι το τέλος. Και στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας και στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Τις δίκες τις κερδίσαμε πανηγυρικά και οι αποφάσεις των δικαστηρίων ήταν ένας καταπέλτης για τον εκ των ηγετών και ταμία της ΕΟΚΑ Β’.»

Εάν υποθέσουμε πως όσους υβρίζει στα τελευταία του βιβλία προσφύγουν στην δικαιοσύνη, πόσες σελίδες θα χρειαστεί να σχίσει ο κ. Δρουσιώτης;

Δεν υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία πως τα αφηγήματα του Μ.Δρουσιώτη  είναι μια συνεχής απόπειρα δολοφονίας της ιστορικής μνήμης, με την συνδρομή απ’ ότι φαίνεται και των Αμερικανών.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το βιβλίο «Κράτος μαφία» το παρουσίασε στη Δημοσιογραφική Εστία η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Η ηγεσία του ΑΚΕΛ τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει κενά μνήμης. Πώς είναι δυνατό να διαφημίζει ένα βιβλίο το οποίο επιχειρεί να αποενοχοποιήσει τους Αμερικανούς παρουσιάζοντας  τους ως μεσσίες που θα έλθουν να απολυμάνουν την διεφθαρμένη Κύπρο; Αφού βέβαια την έσφαξαν και την λεηλάτησαν με την συνδρομή της Τουρκίας.

*Και ένα τελευταίο ερώτημα: Γιατί ο Μακάριος Δρουσιώτης δεν κατάγγειλε στον ουσιώδη χρόνο όλα αυτά τα φερόμενα σκάνδαλα  και περίμενε 12 χρόνια; Δεν είναι μήπως  και αυτός συναυτουργός  και συνένοχος δια  της σιωπής του;