Υπόθεση Αλ Τζιαζίρα: Αποδεκτές οι προδικαστικές ενστάσεις ή θα κληθούν στο δικαστήριο να καταθέσουν οι Γ.Εισαγγελέας , Β.Γ.Εισαγγελέας, ΥΠΕΣ και άλλοι

Με προδικαστικές ενστάσεις και αίτημα για παραδεκτά γεγονότα εκ μέρους της υπεράσπισης συνεχίστηκε σήμερα η ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης που πρόβαλε το κανταρινό κανάλι Al Jazeera, καθώς και σε γεγονότα στο πλαίσιο των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, βάσει του πορίσματος που ετοίμασε η Επιτροπή Νικολάτου.

Συγκεκριμένα:

Κατά τη σημερινή δικάσιμο ο συνήγορος του Δημήτρη Συλλούρη, Κρις Τριανταφυλλίδης, έθεσε ζήτημα κατάχρησης δικαστικής διαδικασίας, παραθέτοντας πλαίσιο με επτά σημεία με προδικαστικές ενστάσεις, τις οποίες έστειλε στην Κατηγορούσα Αρχή.

Τα επτά σημεία:

1.       Ο έντιμος Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας υπό την ιδιότητά του κατά τον ουσιώδη χρόνο ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου αποφάσισε θετικά αναφορικά με την κατ΄εξαίρεση πολιτογράφηση ως Κύπριου πολίτη του αλλοδαπού Nikolay Gornovskiy που αναφέρεται στις κατηγορίες 2 και 3 του κατηγορητηρίου, έχοντας προς τούτο ενώπιον του τις απόψεις και εισηγήσεις των αρμοδίων Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

2.       Ο έντιμος Βοηθός Εισαγγελέας υπό την ιδιότητά του κατά τον ουσιώδη χρόνο ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου αποφάσισε θετικά αναφορικά με την κατ’εξαίρεση πολιτογράφηση της αλλοδαπής Zaineh Alihilmi Armoush που αναφέρεται στην κατηγορία 1 του κατηγορητηρίου και του αλλοδαπού Nikolay Gornovskiy που αναφέρεται στις κατηγορίες 2 και 3 του κατηγορητηρίου, έχοντας προς τούτο ενώπιον του αμφότερες τις περιπτώσεις τις απόψεις και εισηγήσεις των αρμοδίων Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

3.       Ο αλλοδαπός που αναφέρεται στις κατηγορίες 4 και 5 επί του κατηγορητηρίου είναι ανύπαρκτο πρόσωπο.

4.       Ουδεμία αίτηση υποβλήθηκε ή εκκρεμούσε καθ΄ οιονδήποτε χρόνο ενώπιον των αρμοδίων Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τον αλλοδαπό που αναφέρεται στις κατηγορίες 4 και 5 επί του Κατηγορητηρίου προς τον σκοπό την κατ εξαίρεση πολιτογράφηση ως Κύπριου πολίτη του εν λόγω αλλοδαπού με βάση των Περί Αρχείον Πληθυσμού Νόμου 141(Ι)2002 και τα κριτήρια που θεσπίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο.

5.       Οι δημοσιογράφοι του καναλιού Al Jazzera εισήλθαν πάντα κατά τον ουσιώδη χρόνο εις την κατοικία του Κατηγορουμένου 2 χωρίς να αποκαλύψουν τη δημοσιογραφική τους ιδιότητα, προφασιζόμενοι ότι ερευνούσαν τη δυνατότητα πολιτογράφησης ως Κύπριου πολίτη του προσώπου που αναφέρεται στις εν λόγω κατηγορίες, το οποίο είναι ανύπαρκτο πρόσωπο.

6.       Οι δημοσιογράφοι του καναλιού Al Jazeera ενώ βρίσκονταν στην οικία του κατηγορούμενου 2, βιντεογράφησαν και ηχογράφησαν τον κατηγορούμενο 1 χωρίς τη γνώση και συγκατάθεση του ως προς τούτο.

7.       Οι αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας σε κανένα χρόνο δεν έλαβαν νομικά μέτρα, ποινικής ή αστικής μορφής, κατά του καναλιού Al Jazzeera ή τον δημοσιογράφων αυτού αναφορικά με τα γεγονότα που αναφέρονται ανωτέρω.

Η κατάχρηση συνίσταται:

α) Σχετικά με τις κατηγορίες 1, 2 και 3 με την εμπλοκή του Κράτους σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου με τη Συμμετοχή του Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στη διαμόρφωση των γεγονότων για τα οποία κατηγορείται ο κατηγορούμενος 1.

β) Σχετικά με τις κατηγορίες 4 και 5 με την εμπλοκή αλλοδαπού που είναι ανύπαρκτο πρόσωπο σε συνδυασμό με τον τρόπο που ο κατηγορούμενος ενεπλάκη με το εν λόγω ανύπαρκτο πρόσωπο, δηλαδή την ύπαρξη παρανομίας που συνίσταται στην παραβίαση του Συνταγματικού δικαιώματος του κατηγορούμενου 1 με βάση το άρθρο 15 του Συντάγματος.

Η Κατηγορούσα Αρχή θα απαντήσει

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, Έλλη Παπαγαπίου, ανέφερε ότι θα εξετάσει τα επτά σημεία που έθεσε ο δικηγόρος του Δημήτρη Συλλούρη και θα απαντήσει κατά πόσον αποδέχεται να γίνουν παραδεχτά γεγονότα. Πάντως, ο Κρις Τριανταφυλλίδης εξήγησε ότι εάν δεν αποδεχθεί το πλαίσιο που έθεσε ή μέρος του πλαισίου, τότε θα ζητήσει να κληθούν ως μάρτυρες στο δικαστήριο ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ο Υπουργός Εσωτερικών, ο Αρχιπρωτοκολλητής  και ο δικηγόρος δικηγορικού γραφείου στη Λευκωσία Πολάκης Σαρρή.Ο τελευταίος όπως ανέφερε ο Κρις Τριανταφυλλίδης έχει ενόρκως δηλώσει ότι οι δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα ήλθαν στην Κύπρο βιντεογράφησαν και ηχογράφησαν τον κατηγορούμενο 1 χωρίς την συγκατάθεση του..

Από την πλευρά του ο δικηγόρος του Χριστάκη Τζοβάνη και Αντώνη Αντώνιου, Γιώργος Παπαϊωάννου, σημείωσε ότι «θεωρούμε ότι οι κατηγορίες 1,3, 5 στερούνται νομικού ερείσματος διότι τα αδικήματα στηρίζονται σε μη ισχυρό νόμο, χωρίς νομική ισχύ λόγω του ότι παραβιάζουν τα άρθρο 12 του Συντάγματος και το άρθρο 7 της ΕΣΔΑ». Ο Γιώργος Παπαϊωάννου είπε, «για μας είναι πιο απλά τα πράγματα. Οι κατηγορίες 1,2,3 δεν έχουν νομική ισχύ. Δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο από τη νομική βάση, θα επικαλεστώ έκθεση της Greco. Υπάρχει πρόβλημα ως προς την προώθηση της κατηγορίας 4, μιλάμε για μη υπαρκτό πρόσωπο».

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Έλλη Παπαγαπίου ανέφερε ότι έχει παραδοθεί το μαρτυρικό υλικό που ζήτησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης.

«Για προδικαστικές ενστάσεις, εξήγησα στον Τριανταφυλλίδη ότι για να υπάρχει υπόβαθρο για παραδεκτά θα έπρεπε να μου εξηγήσουν ακριβώς τις ενστάσεις για να εξειδικευτεί το πλαίσιο. Πρώτη  φορά βλέπω σήμερα το πλαίσιο του Τριανταφυλλίδη. Η πρώτη προδικαστική ένσταση του είναι ασαφής. Εγώ θέλω σαφές, δεν αρκεί να λέμε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός κάθονταν στο Υπουργικό θα ήθελα να γνωρίζω εάν θα φέρει μαρτυρίες.

Η Κατηγορούσα Αρχή ζήτησε χρόνο για να μελετήσει το πλαίσιο του Τριανταφυλλίδη, περίπου ένα μήνα.

Ο Κρις Τριανταφυλλίδης συμπλήρωσε ότι δεν είναι ασαφείς οι προδικαστικές ενστάσεις. «Αναφέρω συγκεκριμένα για τον ρόλο του Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού στο Υπουργικό.

Πιττάτζιης: Κατηγορίες προς τέρψη του Κολοσσαίου;

Από την πλευρά του, ο Αντρέας Πιττάτζης, ο οποίος εκπροσωπεί τον εαυτό του, δήλωσε ότι αν και σέβεται τις θέσεις των συναδέλφων του και δεν θα προβάλει οποιαδήποτε ένσταση, εντούτοις δεν θα υιοθετήσει οποιαδήποτε θέση.

Πρόσθεσε πως δεν επιδιώκει αθώωση, αλλά δικαίωση, για να σημειώσει ότι «στο ναό της Δικαιοσύνης πρέπει να ακουστούμε όλοι».

Όπως συμπλήρωσε θέλει να γνωρίζει «εάν η εν χορδές και οργάνοις καταχώρηση της παρούσας υπόθεσης έγινε εν συνείδηση δικαίου ή προς τέρψη του Κολοσσαίου».

Σημειώνεται ότι η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για τις 11 Ιανουαρίου για τους τρεις που δεν έχουν απαντήσει στις κατηγορίες, ενώ για τον κ. Πιττάτζη η ακρόαση ορίστηκε στις 8 και 9 Μαρτίου στις 9 π.μ. 

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Συλλούρης, ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάνη, ο Δικηγόρος, Αντρέας Πιττάτζης και ο εκ των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας του κ. Τζιοβάνη, Αντώνης Αντωνίου.

Στη σημερινή ακροαματική διαδικασία παρουσιάστηκαν μόνο οι τρεις κατηγορούμενοι ενώ ο τέταρτος Αντώνης Αντωνίου απουσίαζε λόγω κρούσματος κορωνοϊού όπως λέχθηκε από τον δικηγόρο του Παπαϊωάννου.

.