Ο Φουτ πίεζε για την δημιουργία της Κυπριακής σημαίας

Η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι αποτέλεσμα διαγωνισμού αλλά ενεργειών του τελευταίου Άγγλου Κυβερνήτη, Σερ Χιου Φουτ (Sir Hugh Foot), σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Χαβαντίς, το οποίο επικαλείται το περιοδικό Πόλι που δημοσιεύει τα βρετανικά αρχεία που αποκαλύφθηκαν μετά από 50 χρόνια.kypros-simaia-300x187

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο συγγραφέας Μετέ Χατάι μελέτησε την αλληλογραφία του σερ Χιου με το Λονδίνο στην οποία ο Άγγλος Κυβερνήτης εξηγεί με λεπτομέρεια το πώς δημιουργήθηκε η σημαία. Από τις εκθέσεις του σερ Χιου, προστίθεται, φαινόταν ότι ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μιχάλης Μακάριος και ο Αντιπρόεδρος, Φαζίλ Κιουτσιούκ στο θέμα του καθορισμού της σημαίας του κράτους συμπεριφέρονταν απρόθυμα. Παρά τη διπλωματία του πήγαινε – έλα στην οποία αποδόθηκε ο Άγγλος Κυβερνήτης, αναφέρεται, οι δύο ηγέτες απέφευγαν να λάβουν απόφαση.

Καθώς πλησίαζαν οι μέρες ανακήρυξης της Δημοκρατίας, αντιλαμβανόμενος την απροθυμία των δύο ανδρών, προστίθεται, ο σερ Χιου ασκούσε πίεση με συχνές επαφές, η οποία έφερε αποτέλεσμα. Ο Μακάριος πρότεινε να μπει ο χάρτης της Κύπρου σε ένα άσπρο φόντο. Μετά την πρόταση αυτή, αναφέρεται, το τελικό σχήμα της σημαίας ανέλαβαν να δώσουν οι ειδικοί του γραφείου του Κυβερνήτη.