Ήπια αντιπαράθεση μεταξύ ΥΠΕΣ Τουρκίας Γερμανίας για τη Συρία

Σε αντιπαράθεση ήρθαν το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Νάνσι Φέζερ. Το περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου και αφορμή στάθηκαν οι τουρκικές επιθέσεις σε Συρία και Ιράκ.

Συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν με τις αναφορές της Γερμανίδας υπουργού στην επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος», καθώς μετέφερε τη δυσαρέσκεια του Βερολίνου για τον βομβαρδισμό εδαφών της Συρίας από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, με το επιχείρημα ότι αποτέλεσαν απάντηση στην έκρηξη με τους οχτώ νεκρούς στον πεζόδρομο Ιστικλάλ στην Κωνσταντινούπολη.

Η κυρία Φέζερ αρχικά χαιρέτησε «τις προσπάθειες της Τουρκίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», στη συνέχεια, όμως, σημείωσε ότι «σε όλα αυτά τα θέματα είναι απαραίτητο να λαμβάνεται υπόψη η αναλογικότητα των μέτρων που λαμβάνονται και των ενεργειών που έχουν ληφθεί και η προστασία των αμάχων είναι απαραίτητη», φράση που εξόργισε τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην υπάρχει κλιμάκωση», κατέληξε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών.

«Αθώοι άνθρωποι σκοτώθηκαν στον πεζόδρομο Ιστικλάλ. Καμία αναλογικότητα δεν υπήρξε γι’ αυτούς τους ανθρώπους», απάντησε εμφανώς ενοχλημένος ο Σοϊλού και πρόσθεσε ότι «το ΝΑΤΟ στάθηκε στο ύψος του γιατί δύο βόμβες έπεσαν στην Πολωνία. Οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά ανάλογα με τη γεωγραφική τους θέση, τη θρησκεία ή την περιοχή τους. Τα ανθρώπινα δικαιώματα ανήκουν σε όλους τους ανθρώπους».

«Ήθελαν να εγκαταστήσουνε ένα τρομοκρατικό κράτος γύρω μας και αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και το έθνος μας. Αυτό είναι το νόμιμο δικαίωμα κάθε χώρας», πρόσθεσε ο Σοϊλού.

Παρ’ όλα αυτά, η κα Φέζερ δεν υποχώρησε και πήρε μια τελευταία φορά τον λόγο, διευκρινίζοντας ότι «η Γερμανία είναι αλληλέγγυα στην Τουρκία και μοιράζεται τα ίδια συναισθήματα για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων και τους συγγενείς τους», όμως συμπλήρωσε ότι «η απάντηση πρέπει να δίνεται βάσει του νόμου των εθνών και να προστατεύονται οι άμαχοι».