Τερματισμό της διαδικασίας πώλησης Ημικρατικών Οργανισμών ζητά το ΑΚΕΛ

 Θα οδηγήσει σε δραστική αύξηση της ανεργίας, αύξηση των τιμών των παρεχόμενων υπηρεσιών και υποβάθμιση της ποιότητάς τους, όπως έχει συμβεί σε πολλές περιπτώσεις στο εξωτερικό λέει ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ

 

Τον άμεσο τερματισμό της διαδικασίας πώλησης Ημικρατικών Οργανισμών ζήτησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, λέγοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να εργαστεί για τον εκσυγχρονισμό τους και θεωρώντας ότι “ηθελημένα ή άθελα επιφέρει τεράστιο κόστος, εκφυλίζει την αξία τους και θα τους ξεπουλήσει σε τιμή ευκαιρίας”.ÁÇÊ ÓÔÁÓÇ ÅÑÃÁÓÉÁÓ

Σε διάσκεψη Τύπου, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι ένα πρώτο παράδειγμα είναι η διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν την ΑΗΚ και χαρακτήρισε “μνημείο προχειρότητας και προώθησης ιδιωτικών σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος” τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας στη Δημόσια Διαβούλευση για το Πλαίσιο Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού της Κύπρου. “Με αυτές τις προτάσεις η κυβέρνηση ομολόγησε την επιθυμία της για απενεργοποίηση της ΑΗΚ, και ειδικότερα την θέση της για πώληση ή ενοικίαση σε ιδιώτες των κερδοφόρων μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού”.

Αυτό, πρόσθεσε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, δεν είναι ούτε προώθηση, ούτε ένταξη του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού, όπως διακήρυσσε ότι θα έκανε η κυβέρνηση. Πρόκειται, είπε, ξεκάθαρα για παράδοση στο ιδιωτικό κεφάλαιο εθνικού πλούτου και προώθηση της δημιουργίας ιδιωτικών μονοπωλίων στην αγορά ηλεκτρισμού.

Ένα άλλο τρανταχτό παράδειγμα, κατά τον κ. Κυπριανού, είναι οι μεθοδεύσεις μείωσης της εμβέλειας και κατ΄ επέκταση της αξίας της ΑΤΗΚ. Σε αυτές συνέργησε, προφανώς κατόπιν εντολών των πολιτικών του προϊστάμενων, ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων, ο οποίος φόρτωσε την ΑΤΗΚ με κόστος δεκάδων εκατομμυρίων, όπως είπε. “Με το πρόσχημα της περαιτέρω εξέτασης της επένδυσης της εταιρείας στην τεχνολογία 4G, η οποία είχε ετοιμαστεί πολύ έγκαιρα, καθυστέρησε και καθυστερεί την επένδυση για πολλούς μήνες, την ίδια στιγμή που οι ανταγωνιστές της έχουν ήδη επενδύσει στη συγκεκριμένη τεχνολογία”.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού προσπαθεί να κάνει σήμερα, αυτό που έκαναν κυβερνήσεις άλλων χωρών πριν από είκοσι και εικοσιπέντε χρόνια και σήμερα προσπαθούν να το διορθώσουν, πρόσθεσε κάνοντας αναφορά στη Γερμανία, τη Φιλανδία και την Ολλανδία και λόγο σε αποτυχημένα μοντέλα και συνταγές και διερωτήθηκε γατί επιμένει η κυβέρνηση να θέλει να τα αντιγράψει.

“Για να εξυπηρετήσει το ιδιωτικό κεφάλαιο και μόνο. Ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε σε συνέντευξη του ότι τα χρήματα από την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΗΚ δεν είναι απαραίτητα για τις ανάγκες του Μνημονίου. Παρόλ΄ αυτά προχωρούν προσκολλημένοι στις ιδεολογικές τους αγκυλώσεις επιμένοντας ότι αυτό αποτελεί αναγκαία διαρθρωτική αλλαγή”.