Αιχμές Γ.Γ. ΑΚΕΛ κατά των ανακριτικών αρχών για τη Focus

Αιχμές κατά των ανακριτικών αρχών για τον ιδιαίτερο ζήλο που επιδεικνύουν για το ΑΚΕΛ και όχι για άλλα κόμματα, στη διερεύνηση της υπόθεσης Focus, άφησε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.ΕΥΡΩ

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές αναφορές του Νικόλα Παπαδόπουλου κατά ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ για το θέμα της χρηματοδότησης τους από την Focus, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “πολλοί έχουν εξαγάγει πολύ βιαστικά και λανθασμένα συμπεράσματα για τον τρόπο με τον οποίο ως ΑΚΕΛ τοποθετηθήκαμε στα συγκεκριμένα ζητήματα”.

Δήλωσε ότι “απαντήσαμε για τις συγκεκριμένες κατηγορίες με τρόπο πολύ ξεκάθαρο όλο το τελευταίο διάστημα και δεν δεχόμαστε αυτά τα οποία λέει ο κ. Παπαδόπουλος ή γράφουν οι οποιοιδήποτε άλλοι. Θέλω να υπενθυμίσω ότι έχουμε κινήσει αγωγές σε κάποια ΜΜΕ και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα πάμε μέχρι τέλους σε αυτές τις αγωγές”.

Εξέφρασε την έκπληξη του “γιατί όποτε η Κυβέρνηση ή οι οποιοδήποτε άλλοι νοιώθουν στριμωγμένοι με διάφορα ζητήματα επανέρχονται σε ένα θέμα αναμασώντας πληροφορίες που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα στο παρελθόν”.

“Δεν διαπίστωσα να υπάρχει οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη, η οποία να δικαιολογούσε κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή. Η μόνη εξέλιξη που εγώ γνωρίζω ήταν η αποστολή της επιστολής μου στη Νομική Υπηρεσία για να μου απαντήσει σε κάποια ερωτήματα, τα οποία έθεσε για τον ΦΠΑ”.

“Είναι ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας που είπε τον Απρίλη του 2014 ότι “δεν πρόκειται να επανέλθω στο συγκεκριμένο ζήτημα εάν δεν καταλήξουν οι έρευνες οριστικά” και μας εκπλήττει και διερωτώμαι τι είναι εκείνο που μεσολάβησε και ένοιωσε ο Γενικός Εισαγγελέας την υποχρέωση να βγει δημόσια δίχως να έχουν ολοκληρωθούν οι έρευνες να προβεί στη συγκεκριμένη δήλωση”.

Ξεκαθάρισε ότι “κατά τη δική μας άποψη δεν είναι δουλειά της Νομικής Υπηρεσίας να παρεμβαίνει πολιτικά σε τέτοια ζητήματα. Η δουλειά της είναι να καθοδηγήσει τη διεξαγωγή των ερευνών μέχρι που να ολοκληρωθούν και όταν ολοκληρωθούν να πάρει τις αποφάσεις της και να κινήσει τις διαδικασίες που απαιτούνται”.

«Οι ανακριτές στην υπόθεση Focus επιδεικνύουν ιδιαίτερο ζήλο μόνο για ΑΚΕΛ»
“Εμείς απαιτήσαμε και θα απαιτήσουμε όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία να δοθούν και στη δημοσιότητα τα ευρήματα της Νομικής Υπηρεσίας. Δεν μπορεί όμως να παρεμβαίνει με δημόσιες δηλώσεις προτού να ολοκληρωθούν οι έρευνες και να αφήνει υπονοούμενα ή να υπαινίσσεται οτιδήποτε άλλο. Πρέπει να κατανοήσει ο Γενικός Εισαγγελέας ότι τέτοιες παρεμβάσεις αποσταθεροποιούν την πολιτική ζωή στον τόπο”.

Αποκάλυψε ότι έρχονται κοντά του πληροφορίες “που λένε ότι οι ανακριτικές αρχές με ιδιαίτερο ζήλο ενδιαφέρονται και διερευνούν μόνο για το ΑΚΕΛ και όχι για άλλα κόμματα τα οποία έχουν παραδεχτεί ότι έχουν πάρει λεφτά και θέλω να ρωτήσω και εκείνους που καθοδηγούν τις ανακριτικές αρχές αλλά και την ηγεσία της Αστυνομίας γιατί επιδεικνύεται αυτός ο ζήλος μόνο σε ό,τι αφορά το ΑΚΕΛ; Θα πρέπει να μας απαντήσουμε με ένα τρόπο πειστικό βέβαια γιατί συμβαίνουν όλα αυτά”.

“Απαιτούμε να διερευνηθεί πλήρως το θέμα, απαιτούμε να διαλευκανθεί και να λεχθεί στον κυπριακό λαό τι έχει συμβεί και να μας πουν επιτέλους ποιο είναι το αδίκημα το οποίο έχει κάνει το ΑΚΕΛ για να το στήνουν στο τοίχο με αυτό τον τρόπο;”

«Ρωτήστε τον κ. Παπαδόπουλο από που αντλούσε τα έσοδά του το ΔΗΚΟ»
Κληθείς να διευκρινίσει τη χθεσινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ με την οποία καλεί το Νικόλα Παπαδόπουλο να μην ξεχνά ότι το ΑΚΕΛ στήριξε τον Τ. Παπαδόπουλο για εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας το 2003 “και γνωρίζουμε τις πηγές άντλησης εσόδων για την προεκλογική του εκστρατεία και πώς αυτά δαπανήθηκαν», ο κ. Κυπριανού είπε ότι : “Δεν αναφέρομαι μόνο στο 2003, θέλω να το ξεκαθαρίσω. Αναφέρομαι και στο 2008”.

“Έχουν καταγραφεί αυτά τα πράγματα. Είσαστε δημοσιογράφοι νομίζω ότι πολύ εύκολο να ανατρέξετε στα δημοσιεύματα της εποχής για να διαπιστώσετε ότι το ΔΗΚΟ ήταν το μόνο πολιτικό κόμμα που έφερνε δωρεάν ψηφοφόρους στην Κύπρο για να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές του 2008”.

Κληθείς από πού αντλούσε το ΔΗΚΟ τα έσοδα του, ο κ. Κυπριανού είπε : “Να υποβάλετε το ερώτημα στον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο, γιατί ρωτάτε μόνο το ΑΚΕΛ και δεν μπαίνετε στον κόπο να ρωτήσετε τον κ. Παπαδόπουλο. Ανατρέξετε στον Τύπο της εποχής για να δείτε συνεντεύξεις του κ. Πολάκη Σαρρή που ήταν ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της προεκλογικής εκστρατείας του Τάσσου Παπαδόπουλου και θα δείτε τι λέει”.

“Είναι υποκριτής όποιος εκπροσωπεί πολιτικό κόμμα και λέει ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν πήρε λεφτά για να χρηματοδοτήσει είτε προεκλογική εκστρατεία είτε οποιεσδήποτε άλλες ανάγκες του πολιτικού κόμματος”.

“Βέβαια με την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει τα τελευταία χρόνια η δική μου άποψη είναι ότι το θέμα των προεκλογικών εκστρατειών πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά. Πρέπει να καθοριστεί όπως και σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα ανώτατο ποσό που θα μπορεί ο κάθε υποψήφιος να παίρνει από τους διάφορους επιχειρηματίες και ταυτόχρονα να υπάρχει η πρόνοια στη νομοθεσία ότι ο κάθε υποψήφιος θα είναι υποχρεωμένος να δίνει στη δημοσιότητα πλήρη κατάλογο με τις εισφορές που έχει πάρει για τις ανάγκες της προεκλογικής του εκστρατείας”, κατέληξε.