Απειλές προς την Ευρώπη με νέα μεταναστευτικά ρεύματα διατύπωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ ζητώντας περισσότερα όπλα την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις με αιχμή τους αλεξιπτωτιστές κρατούν όλο το μέτωπο στην Χερσώνα υποβάλλοντας σε μεγάλες απώλειες τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ρώσοι αλεξιπτωτιστές κατέστρεψαν ένα τάγμα της 28ης Ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια μιας ανεπιτυχούς επίθεσης στην Xερσώνα.
Το μηχανοποιημένο τάγμα της 28ης Ειδικής Ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ήταν εξοπλισμένο με σκοπιανά και σλοβενικά άρματα μάχης.
Οι Ρώσοι Αλεξιπτωτιστές εξαφάνισαν το 1ο μηχανοκίνητο Τάγμα Berislav της Χερσώνας. Στα καρέ του βίντεο φαίνονται κατεστραμμένα άρματα μάχης T-72,- T-64BV, MT-LB APC, τεθωρακισμένα BRDM, Humvees και BMP APC.
Και ενώ αυτά συμβαίνουν στο πεδίο της μάχης ο Ουκρανός πρωθυπουργός δηλώνει: “Θέλουν να στερήσουν από τον πληθυσμό μας το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό και τη θέρμανση το χειμώνα”, λέει στη Frankfurter Allgemeine Zeitung.
“Θέλουν να βυθίσουν την Ουκρανία σε μια ανθρωπιστική καταστροφή και να αποσταθεροποιήσουν την κοινωνία μας για να επιτύχουν δύο στόχους: Πρώτον, έχουν την ψευδαίσθηση ότι η κοινωνία μας θα μας ωθήσει να παραδοθούμε.
Δεύτερον, θέλουν μια νέα προσφυγική κρίση στην ΕΕ. Διότι αν δεν υπάρχει πλέον ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση ή νερό στην Ουκρανία, αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα νέο μεταναστευτικό τσουνάμι”.
Πάνω απ’ όλα, η Ουκρανία χρειάζεται αεράμυνα, είπε. Η Γερμανία είχε προμηθεύσει το σύστημα IRIS-T, το οποίο είχε ήδη σώσει “πολλές, πολλές ζωές”, ιδίως στην περιοχή του Κιέβου. Η Ουκρανία περιμένει με ανυπομονησία την επόμενη παράδοση πυρομαχικών και το επόμενο σύστημα.
“Είναι κυριολεκτικά θέμα ημερών. Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν καθημερινά είκοσι με τριάντα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι εναντίον μας”.
Βοήθεια ζητά ο Ζελένσκι
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ένα νέο μήνυμα το βράδυ του Σαββάτου δήλωσε ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει πλήγματα επί των ουκρανικών υποδομών σε πολύ ευρεία κλίμακα σήμερα στο βραδυνό του μήνυμα.
Σε μια προσπάθεια “αντίστασης” πρόσθεσε ότι ο ουκρανικός στρατός θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις ήδη πολύ καλές του επιδόσεις στην κατάρριψη των ρωσικών πυραύλων και drones με… την βοήθεια των συμμάχων της Ουκρανίας.
«Η γεωγραφική κλίμακα αυτών των τελευταίων μαζικών πληγμάτων είναι πολύ ευρεία», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά το βραδινό του βιντεομήνυμα, διευκρινίζοντας ότι έχουν πληγεί περιοχές της δυτικής, της κεντρικής και της νότιας Ουκρανίας.
Κρίσιμης σημασίες υποδομές σε όλη την Ουκρανία δέχθηκαν και πάλι χθες Σάββατο σφυροκόπημα, με αρκετές περιοχές να αναφέρουν πλήγματα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις.
Άλλες πληροφορίες μιλούν για 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους που είναι προσωρινά χωρίς ρεύμα.
Αξιωματούχοι της Ουκρανίας μιλούν για μια «μαζική επίθεση» κατά τη διάρκεια της νύχτας με περίπου 36 πυραύλους και drones οι περισσότεροι από τους οποίους αναχαιτίστηκαν (όπως δήλωσαν), αλλά ορισμένοι βρήκαν τους στόχους τους.




