Χάος στη Γαλλία από τις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ξύλο στους δρόμους και ατέλειωτες ουρές για λίγη βενζίνη

Πρωτοφανείς εικόνες στην Γαλλία από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των μεγάλων διυλιστηρίων που έχουν «παραλύσει» την χώρα, ενώ το ένα τρίτο των πρατηρίων καυσίμων αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις με αποτέλεσμα οι Γάλλοι να παίζουν ξύλο μεταξύ τους για να γεμίσουν τα ρεζερβουαρ τους!

Πολλά από τα πρατήρια έχουν μείνει χωρίς βενζίνη, ενώ σε άλλα σχηματίζονται ουρές χιλιομέτρων.

Τα νεύρα των Γάλλων δοκιμάζονται από τις πολυήμερες κινητοποιήσεις, με τον εκνευρισμό πολλές φορές να οδηγεί σε συμπλοκές, αντεγκλήσεις και ξύλο.

Όπως φαίνεται σε βίντεο, πολλά οχήματα όπως περιπολικά «μένουν» στη μέση του δρόμου, ενώ η κατάσταση πολλές φορές ξεφεύγει με πολίτες να φτύνουν και να ξυλοκοπούν ο ένας τον άλλον.

Χαρακτηριστικό της πρωτοφανούς κατάστασης είναι ότι πολλοί οδηγοί από τη Γαλλία αναζητούν ανεφοδιασμό σε γειτονικές χώρες, όπως το Βέλγιο.

Έτσι, τα βελγικά πρατήρια καυσίμων κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία καταγράφουν αύξηση της ζήτησης κατά 15-20% τις τελευταίες ημέρες.

Οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια και τις αποθήκες καυσίμων Esso-ExxonMobil και TotalEnergies στην περιοχή της βόρειας Νορμανδίας της Γαλλίας ψήφισαν την Τετάρτη υπέρ της συνέχισης της απεργίας για μισθολογικές διαφωνίες με τους εργοδότες, παρόλο που η κυβέρνηση ξεκίνησε επίταξη διατάσσοντας το βασικό προσωπικό να ξαναρχίσει την εργασία στην αποθήκη καυσίμων Port-Jérôme.

«Είστε όλοι στόχοι, η κυβέρνηση θέλει να μας αναγκάσει να ξαναρχίσουμε τη δουλειά, θα αγωνιστούμε ενάντια σε μια ξεκάθαρη αμφισβήτηση του δικαιώματος στην απεργία. Δεχόμαστε επίθεση κατά μέτωπο για το δικαίωμά μας στην απεργία», δήλωσε ο εκπρόσωπος των συνδικάτων της CGT, Κριστόφ Ομπέρ.

Οι απεργίες είχαν ως αποτέλεσμα να εξαντληθούν τα καύσιμα σε πολλά πρατήρια, αναγκάζοντας τους οδηγούς να περιμένουν σε μεγάλες ουρές για να γεμίσουν τα οχήματά τους. Μερικά πρατήρια υγρών καυσίμων έκλεισαν επίσης προσωρινά εν αναμονή των παραδόσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ την Τρίτη χαρακτήρισε τη διάλυση των απεργιών και των αποκλεισμών ως «τη μόνη λύση».

Μόλις η πρόσβαση σε διυλιστήρια και αποθήκες είναι ελεύθερη, θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες για να επανέλθει η κατάσταση των καυσίμων στο φυσιολογικό, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ολιβιέ Βεράν.