Οι ΗΠΑ “καρφώνουν” τους Ουκρανούς για την δολοφονία της δημοσιογράφου Ντούγκινα

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ πιστεύουν ότι τμήματα της ουκρανικής κυβέρνησης ενέκριναν την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο, κοντά στη Μόσχα τον Αύγουστο, που σκότωσε την δημοσιογράφο Ντάρια Ντούγκινα, κόρη του Ρώσου θεωρητικού Αλεξάντερ Ντούγκιν.

Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στην επίθεση, είτε παρέχοντας πληροφορίες είτε άλλη βοήθεια, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλούνται σε δημοσίευμά τους οι New York Times, οι οποίοι προσθέτουν ότι δεν είχαν έγκαιρα πληροφορίες για την σχεδιαζόμενη επίθεση και θα είχαν αντιταχθεί στη δολοφονία αν είχαν ερωτηθεί.

Οι πληροφορίες για την ουκρανική εμπλοκή φέρονται να κοινοποιήθηκαν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ μόλις την περασμένη εβδομάδα, ενώ η ουκρανική πλευρά αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη αμέσως μετά την επίθεση, και ανώτεροι αξιωματούχοι επανέλαβαν αυτές τις αρνήσεις όταν ρωτήθηκαν σχετικά με την εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, υποστηρίζει το δημοσίευμα.

Ενώ η Ρωσία δεν έχει αντεπιτεθεί με συγκεκριμένο τρόπο για τη δολοφονία, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν, σύμφωνα με τους New York Times, ότι τέτοιες επιθέσεις – αν και έχουν υψηλή συμβολική αξία – έχουν μικρή άμεση επίδραση στο πεδίο της μάχης, θα μπορούσαν όμως να προκαλέσουν τη Μόσχα να πραγματοποιήσει τα δικά της πλήγματα εναντίον ανώτερων Ουκρανών αξιωματούχων.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, που επικαλείται το δημοσίευμα, φέρονται επίσης απογοητευμένοι από την έλλειψη διαφάνειας της ουκρανικής πλευράς και δηλώνουν ανήσυχοι για τα κρυφά σχέδια του Κιέβου για ενέργειες σε ρωσικό έδαφος.

Από την αρχή του πολέμου, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας έχουν επιδείξει την ικανότητά τους να εκτελούν επιχειρήσεις δολιοφθοράς σε Ρωσικό έδαφος, με πιο σημαντική από αυτές την δολοφονία της Ντούγκινα, σημειώνουν οι New York Times, γεγονός που ενισχύει τις υποψίες ότι είναι σε θέση να πλησιάσουν εξέχοντες Ρώσους, ενώ ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν απορρίπτουν τις υποψίες στόχος της συγκεκριμένης επίθεσης να ήταν ο ίδιος ο Αλεξάντερ Ντούγκιν, που οι εκτελεστές υπέθεταν ότι βρίσκονταν στο αυτοκίνητο.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στους New York Times, αρνήθηκαν να αποκαλύψουν πληροφορίες για το ποιος από την ουκρανική κυβέρνηση πιστεύεται ότι ενέκρινε την επίθεση, ποιος την πραγματοποίησε και αν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε υπογράψει την αποστολή.

Το δημοσίευμα δεν παραλείπει να τονίσει ότι ενώ το Πεντάγωνο και οι κατασκοπευτικές αμερικανικές υπηρεσίες μοιράστηκαν ευαίσθητες πληροφορίες με τους Ουκρανούς, βοηθώντας τους να χτυπήσουν αποτελεσματικά τις ρωσικές θέσεις στο πεδίο της μάχης, τις γραμμές ανεφοδιασμού του ρωσικού στρατού και άλλους βασικούς στόχους, οι Ουκρανοί κρατούν κρυφά χαρτιά και δεν ενημερώνουν σχετικά με τα σχέδια τους.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, προσθέτει το δημοσίευμα, δεν έχουν επίσης πλήρη εικόνα των ανταγωνιστικών κέντρων εξουσίας εντός της ουκρανικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του στρατού, των υπηρεσιών ασφαλείας και του γραφείου του Ζελένσκι, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί ορισμένα τμήματα της ουκρανικής κυβέρνησης μπορεί να μην γνώριζαν το σχέδιο επίθεσης στην Ρωσίδα δημοσιογράφο.

Όταν ρωτήθηκε για την εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, επανέλαβε τις αρνήσεις της ουκρανικής κυβέρνησης για ανάμειξη στη δολοφονία της Ντούγκινα, λέγοντας: Και πάλι, θα υπογραμμίσω ότι οποιοσδήποτε φόνος κατά τη διάρκεια του πολέμου σε κάποια χώρα πρέπει να έχει κάποιου είδους πρακτική σημασία», δήλωσε ο στους New York Times σε συνέντευξή του την Τρίτη. «Θα πρέπει να εκπληρώνει κάποιο συγκεκριμένο σκοπό, τακτικό ή στρατηγικό. Κάποιος σαν την Ντούγκινα δεν αποτελεί τακτικό ή στρατηγικό στόχο για την Ουκρανία», τόνισε.

«Έχουμε άλλους στόχους», είπε, «εννοώ συνεργάτες και εκπροσώπους της ρωσικής διοίκησης, που μπορεί να έχουν αξία, αλλά σίγουρα όχι την Ντούγκινα».

Αν και οι λεπτομέρειες σχετικά με πράξεις δολιοφθοράς σε ρωσικά ελεγχόμενα εδάφη έχουν καλυφθεί με μυστήριο, η ουκρανική κυβέρνηση παραδέχτηκε αθόρυβα ότι σκότωσε Ρώσους αξιωματούχους στην Ουκρανία και σαμποτάρει ρωσικά εργοστάσια και αποθήκες όπλων.

Ανώτερος Ουκρανός στρατιωτικός αξιωματούχος που αρνήθηκε να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις, με τη βοήθεια ντόπιων μαχητών, έχουν πραγματοποιήσει δολοφονίες και επιθέσεις σε Ουκρανούς που κατηγορούνται ως συνεργάτες της Μόσχας και αξιωματούχους στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη. Μεταξύ αυτών είναι ο επικεφαλής της περιφέρειας της Χερσώνα που είχε οριστεί από τις ρωσικές δυνάμεις τον Αύγουστο και χρειάστηκε να μεταφερθεί στη Μόσχα για επείγουσα περίθαλψη.