Η Μόσχα ανακοινώνει την προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας την Παρασκευή

Την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας, που ολοκληρώνουν την Τρίτη τα δημοψηφίσματά τους, αναμένεται να ανακοινώσει ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, την Παρασκευή (30/9).

Ο Ρώσος πρόεδρος σχεδιάζει να απευθυνθεί και στα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου και σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα αξιοποιήσει την ομιλία του για να ανακοινώσει την προσάρτηση του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια. Σε αυτές τις περιοχές το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων θεωρείτο από την αρχή δεδομένο υπέρ της ένταξης τους στη Ρωσία και ήδη θεωρείται άκυρο τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Δύση.

«Υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει την ομιλία του για να ανακοινώσει επίσημα την προσχώρηση των κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Τα δημοψηφίσματα που διεξάγονται επί του παρόντος σε αυτές τις περιοχές έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στις 27 Σεπτεμβρίου.

«Οι ηγέτες της Ρωσίας ελπίζουν σχεδόν σίγουρα ότι οποιαδήποτε ανακοίνωση προσχώρησης θα θεωρηθεί ως δικαίωση της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” και θα εδραιώσει την πατριωτική υποστήριξη στη σύγκρουση» αναφέρει σε ανακοίνωση  του μέσω Twitter το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, επικαλούμενο τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας.

Με την ανακοίνωση της προσάρτησης των τεσσάρων περιοχών, ο Πούτιν επιχειρεί να δημιουργήσει ένα γεωπολιτικό τετελεσμένο, καθώς κάθε ουκρανική πολεμική επιχείρηση σε αυτές θα θεωρείται πλέον ως επίθεση στην ίδια τη Ρωσία. Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία θα ισχυριστεί πως διεξάγει αμυντικό πόλεμο και θα δώσει στον εαυτό της τη νομιμοποίηση να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που έχει στη διάθεση της, ακόμη και πυρηνικά όπλα, όπως έχουν επισημάνει πολλοί αναλυτές.

Συνελήφθη ο πρόξενος της Ιαπωνίας στη Μόσχα

Εν τω μεταξύ, η FSB, η υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι συνέλαβε έναν Ιάπωνα πρόξενο τον οποίο υποπτεύεται για κατασκοπεία και τον διέταξε να φύγει από τη χώρα.

Ο πρόξενος, Μοτόκι Τατσουνόρι, αφέθηκε ελεύθερος μετά από λίγες ώρες κράτησης, αναφέρει το Reuters. Ο ανώτατος κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Χιροκάζου Ματσούνο είπε, ότι του έδεσαν τα μάτια, τον έδεσαν και του φέρθηκαν με «εκφοβιστικό τρόπο» που ήταν «σαφής παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις».

Το Τόκιο έχει υποβάλει «έντονη διαμαρτυρία» για την κράτηση και έδειξε ότι μπορεί να ανταποδώσει, είπε ο Ματσούνο.

Η FSB ανέφερε ότι ο πρόξενος ανακηρύχθηκε persona non grata αφότου συνελήφθη «επ’ αυτοφώρω» να λαμβάνει μυστικές πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων στην οικονομική κατάσταση των ανατολικών περιοχών της Ρωσίας. Συμπλήρωσε ότι οι απόρρητες πληροφορίες, οι οποίες αφορούσαν επίσης τη συνεργασία της Ρωσίας με μια χώρα της περιοχή Ασίας-Ειρηνικού που δεν κατονομάστηκε, δόθηκαν έναντι «χρηματικής αμοιβής». Η Ιαπωνία είπε ότι ο πρόξενος δεν συμμετείχε σε καμία παράνομη δραστηριότητα και ότι θα εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι την Τετάρτη.