Σ.Λαβρόφ: «Αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι το είδος της παγκόσμιας τάξης που θα επικρατήσει»

Καταχειροκροτούμενος από τους συνέδρους ολοκλήρωσε  την ομιλία του κατά την διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι  Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών στην ομιλία του σημείωσε ότι ότι η Γενική Συνέλευση συγκαλείται «σε μια δραματική στιγμή για την ανθρωπότητα» καθώς «οι κρίσεις αυξάνονται και η κατάσταση στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας επιδεινώνεται ραγδαία».

Ο Λαβρόφ είπε, «αντί να κάνουμε έναν ειλικρινή διάλογο και να αναζητούμε συμβιβασμούς, αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι παραπληροφόρηση, συγκρούσεις και προκλήσεις».

Είπε ακόμη ότι «το μέλλον της παγκόσμιας τάξης αποφασίζεται σήμερα» προσθέτοντας ότι «το ερώτημα είναι αν αυτή  θα είναι το είδος της τάξης με έναν ηγεμόνα επικεφαλής της, που θα κάνει όλους τους άλλους να  ακολουθούν τους κανόνες που αυτός θα αποφασίζει και που θα ωφελείται μόνο ο ίδιος, ή θα έχουμε έναν δημοκρατικό, δίκαιο κόσμο χωρίς εκβιασμούς και τον φόβο του νεοναζισμού και της νεοαποικιοκρατίας».

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε, «παρά την κοινή λογική, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες επιδείνωσαν την κατάσταση όταν ανακοίνωσαν οικονομικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

Ως αποτέλεσμα, υπάρχει μια αυξανόμενη τιμή στα τρόφιμα, τα λιπάσματα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο».

Χαιρέτισε δε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες για τις συμφωνίες της Πρωτοβουλίας για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, αλλά τόνισε ότι «πρέπει να εφαρμοστούν».

Μέχρι στιγμής, είπε, «τα πλοία με τα ουκρανικά σιτηρά πηγαίνουν κάπου αλλά όχι στις φτωχότερες χώρες. Από την άλλη πλευρά, τα εμπόδια από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, τα οικονομικά και υλικοτεχνικά εμπόδια κατά των σιτηρών και των λιπασμάτων μας δεν έχουν αρθεί».

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η ανικανότητα των δυτικών χωρών να διαπραγματευτούν και ο συνεχιζόμενος πόλεμος του καθεστώτος του Κιέβου εναντίον του λαού μας, δεν μας άφησε άλλη επιλογή από το να αναγνωρίσουμε την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ και να ξεκινήσουμε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση για την προστασία των Ρώσων και άλλων ανθρώπων στο Ντονμπάς και για την άρση των απειλών κατά της ασφάλειάς μας, που το ΝΑΤΟ δημιουργούσε στα σύνορα μας».