Ημέρα ορόσημο: Ξεκίνησαν τα δημοψηφίσματα σε 4 περιφέρειες της Ουκρανίας για ένταξη στη Ρωσία

Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί τα δημοψηφίσματα  στις 4 πρώην περιοχές της Νότιας και Ανατολικής Ουκρανίας, Ντονέτσκ-Λουγκάνσκ-Χερσώνα και Ζαπορίζιε με το αποτέλεσμα να είναι αναμενόμενο:

Οι 4 περιοχές της Ουκρανίας αλλάζουν χέρια και περνούν στην Ρωσία διαφοροποιώντας ξανά τα σύνορα της χώρας και τον χάρτη της Ευρώπης!

Η εμμονή του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ να περικυκλώσουν τα σύνορα της Ρωσίας με χώρες δορυφόρους τους οδήγησαν σε ένα ανελέητο πόλεμο τον οποίο εξοπλίζουν με σύγχρονα όπλα και εκατοντάδες μισθοφόρους. Ουσιαστικά στην Ουκρανία πολεμά ολόκληρο το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και οι χώρες της Ε.Ε.εναντίον της Ρωσίας ενώ η πολιτική Ζελένσκι οδηγεί σε κίνδυνο να δεχτεί πυρηνικό πλήγμα. Οι πιθανότητες από σήμερα έχουν αυξηθεί δραματικά.

Και αυτό γιατί οι Ουκρανοί ετοιμάζουν αντεπίθεση εναντίον περιοχών του Ντονέτσκ που σε λίγη ώρα θα θεωρούνται ρωσικά εδάφη.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και «υπ’ αριθμόν 2» στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε μέσω του Telegram ότι οι επαρχίες του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, που συναποτελούν τη λεκάνη του Ντονμπάς, καθώς επίσης και η Χερσώνα και η Ζαπορίζια «θα ενσωματωθούν στη Ρωσία». Πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για ένα πυρηνικό πλήγμα στη Δύση, αν χρειαστεί: οι ρωσικοί «υπερηχητικοί πύραυλοι είναι ικανοί να φτάσουν τους στόχους τους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ πολύ πιο γρήγορα» από τα δυτικά όπλα, δήλωσε.

Στο διάγγελμά του προς το έθνος, ο Ρώσος πρόεδρος είπε την Τετάρτη ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» που διαθέτει το οπλοστάσιό του απέναντι στη Δύση, την οποία κατηγόρησε ότι θέλει «να καταστρέψει» τη Ρωσία. «Δεν είναι μπλόφα», τόνισε.

Το στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας προβλέπει την πιθανότητα προσφυγής σε πυρηνικά πλήγματα εάν δεχτούν επίθεση τα εδάφη που η Μόσχα θεωρεί ρωσικά, κάτι που θα περιλαμβάνει πλέον και τις προσαρτημένες ζώνες. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εκτίμησε εξάλλου ότι λόγω της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει η Δύση στην Ουκρανία, η Ρωσία είναι «ντε φάκτο αντιμέτωπη με το ΝΑΤΟ».

Μέτρα ασφαλείας

«Η ψηφοφορία ξεκινά και τίποτα δεν θα την εμποδίσει», είπε στη ρωσική τηλεόραση ο επικεφαλής της διοίκησης της Χερσώνας, Βλαντίμιρ Σάλντο.

Η εκλογική επιτροπή των ρωσόφωνων του Ντονέτσκ, στα ανατολικά, διευκρίνισε ότι «για λόγους ασφαλείας», το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κατ’ ουσίαν από πόρτα σε πόρτα, «μπροστά στα σπίτια» και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες. Τα εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν μόνο την τελευταία ημέρα, δηλαδή στις 27 Σεπτεμβρίου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι το ερώτημα που θα τεθεί στα δημοψηφίσματα αλλάζει ανά περιοχή, όπως επίσης και η γλώσσα στην οποία θα είναι διατυπωμένο.

Στο Ντονέτσκ, το ερώτημα θα είναι: «Είστε υπέρ της ένταξης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στη Ρωσική Ομοσπονδία με τα δικαιώματα ενός υπηκόου της Ρωσικής Ομοσπονδίας;» Η αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ χρησιμοποιεί την ίδια διατύπωση. Και στις δύο αυτές περιοχές το ερώτημα θα είναι διατυπωμένο στα ρωσικά.

Στη Χερσώνα το ερώτημα θα είναι: «Είστε υπέρ της απόσχισης της περιοχής Χερσώνα από το κράτος της Ουκρανίας, της δημιουργίας της περιφέρειας της Χερσώνας ως ανεξάρτητου κράτους και την ένωσή της με τη Ρωσική Ομοσπονδία ως υπήκοος της Ρωσικής Ομοσπονδίας;»

Στην κατεχόμενη Χερσώνα, η Μαρίνα Ζαχάροβα -που προεδρεύει της εκλογικής επιτροπής- δήλωσε ότι αναμένεται να ψηφίσουν περίπου 750.000 άτομα.

Και στα κατεχόμενα τμήματα της Ζαπορίζιας: «Ψηφίζετε ΥΠΕΡ της απόσχισης της περιφέρειας Ζαπορίζια από την Ουκρανία, της δημιουργίας της περιφέρειας Ζαπορίζια ως ανεξάρτητου κράτους και της προσχώρησής της στη Ρωσική Ομοσπονδία ως υπο-ενότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας;».

Στη Χερσώνα και στη Ζαπορίζια τα ερωτήματα θα είναι διατυπωμένα τόσο στη ρωσική όσο και στην ουκρανική γλώσσα.

Όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ αλλά και το ρωσικό Tass τα εκλογικά κέντρα δεν θα λειτουργήσουν όλες τις ημέρες, για λόγους ασφαλείας, αλλά οι κάτοικοι θα ψηφίσουν από τα σπίτια τους καθώς η κάλπη θα μεταφέρεται από πόρτα σε πόρτα.

Ακόμα κάλπες θα στηθούν και στη Ρωσία για όσους έχουν φύγει κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η Μόσχα έχει ανακοινώσει ότι έχει στείλει προσκλήσεις ώστε να συμμετέχουν διεθνείς παρατηρητές στη διαδικασία της ψηφοφορίας και ότι μάλιστα κάποιοι τις έχουν αποδεχτεί, χωρίς ωστόσο να αναφέρει από ποιες χώρες.

450 εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στην επικράτεια του Ντονέτσκ και περισσότερα από 200 στη Ρωσική Ομοσπονδία ενώ στο Λουγκάνσκ θα ανοίξουν 461 εκλογικά τμήματα και 201 εκλογικά τμήματα στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Στην περιοχή Ζαπορίζιε , σχηματίστηκαν 394 εκλογικά τμήματα στο έδαφος της περιοχής και 102 εκτός αυτής – στη Ρωσική Ομοσπονδία, στο Ντονέτσκ, στο Λουγκάνσκ και την περιοχή Χερσώνα.

Πόσοι θα ψηφίσουν;

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Χερσώνας αναμένει ότι περίπου 750.000 ψηφοφόροι θα λάβουν μέρος στην ψηφοφορία.

Στην περιοχή Ζαπορίζιε, 500 χιλιάδες άτομα περιλαμβάνονται στους καταλόγους.

Στο Ντονέτσκ, εκτυπώθηκαν ψηφοδέλτια για 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τέσσερα μέλη της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, καθώς και περισσότεροι από 100 εκπρόσωποι των εκλογικών επιτροπών των συστατικών οντοτήτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα συμμετάσχουν στην παρακολούθηση των δημοψηφισμάτων.

Η Κρατική Δούμα ανέφερε ότι οι βουλευτές όλων των παρατάξεων θα λάβουν επίσης προσκλήσεις για συμμετοχή στην παρακολούθηση των δημοψηφισμάτων. 

Δεν αναγνωρίζει τα ρωσικά δημοψηφίσματα το ΝΑΤΟ

Εν τω μεταξύ, τα σχέδια της Ρωσίας για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στα ρωσόφωνα εδάφη της Ουκρανίας καταδίκασε το ΝΑΤΟ, καλώντας όλα τα μέλη της Συμμαχίας να απορρίψουν τις «κατάφωρες απόπειρες της Ρωσίας για κατάκτηση εδαφών».

«Τα ψευδο-δημοψηφίσματα στις ουκρανικές περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα στερούνται νομιμότητας και θα αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το κύριο όργανο λήψης πολιτικών αποφάσεων του ΝΑΤΟ.

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα αναγνωρίσουν την παράνομη προσάρτηση (εδαφών). Αυτά τα εδάφη είναι ουκρανικά», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.