Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αποφάσισαν οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Στα άκρα οδηγείται η κρίση στην Ουκρανία ενώ οι πολίτες της Ευρώπης αναμένεται να ζήσουν ένα πολύ δύσκολο χειμώνα καθώς οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. σε μα άτυπη συνάντηση τους στο περιθώριο της Γ.Συνέλευσης του ΟΗΕ αποφάσισαν να επιβάλουν νέες κυρώσεις στην Ρωσία.Ταυτόχρονα αποφάσισαν να συνεχίσουν τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου για κήρυξη μερικής επιστράτευσης και αποστολής 300.000 επιπλέον ανδρών στην Ουκρανία.

Έτσι η οικονομική πληγή για την ΕΕ  και την ευρωπαϊκή βιομηχανία αναμένεται να μεγαλώσει όχι μόνο λόγω των αντι-ρωσικών κυρώσεων αλλά και γιατί θα συνεχίζει να δαπανά δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.

Οι αντι-ρωσικές κυρώσεις έχουν εμποδίσει τους Ευρωπαίους να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στην ενέργεια ενώ αντίθετα οι Ρώσοι πέραν του ότι διαθέτουν άφθονα ενεργειακά αποθέματα για τον εαυτό τους έχουν βρει με άνεση νέες αγορές για να τα πουλήσουν.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, ανακοίνωσε πως οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να προχωρήσουν στην προετοιμασία και στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας σε άτυπο συμβούλιό τους στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η απόφαση έρχεται μερικές ώρες μετά τη διαταγή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να γίνει μερική επιστράτευση στη χώρα του για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μπορέλ είπε πως οι 27 έλαβαν την πολιτική απόφαση να επιβληθούν νέες κλαδικές και ατομικές κυρώσεις, που θα έχουν αντίκτυπο στην οικονομία.

Ο κ. Μπορέλ έκανε την αναγγελία αυτή μετά το έκτακτο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κατά τη διάρκεια του οποίου υιοθετήθηκε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζεται «σθεναρά η πιο πρόσφατη κλιμάκωση της Ρωσίας».

«Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τη στρατιωτική βοήθειά μας (σ.σ. στην Ουκρανία) και θα μελετήσουμε νέα περιοριστικά μέτρα» σε βάρος της Ρωσίας, πρόσθεσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να προχωρήσουν στην προετοιμασία και στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας σε άτυπο συμβούλιό τους στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Τζουζέπ Μπορέλ, μερικές ώρες μετά τη διαταγή του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να γίνει μερική επιστράτευση στη χώρα του για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.