Πώς εμπορευματοποιείται η Υγεία από την κυβέρνηση και πολιτικούς

Του Χρίστου Ανδρέου

Από το 2003 καταγγέλλω δημόσια και ενυπόγραφα, με έγγραφα και άλλα ντοκουμέντα, ότι τραπεζίτες και έμποροι Υγείας μετέτρεψαν τον Καρκίνο σε δικό τους χρυσορυχείο και απαγορεύουν στο κράτος να κάνει κρατικά Ακτινοθεραπευτικά. Αντί να μου ζητήσουν τεκμηρίωση ή να με καταγγείλουν δημόσια ή στην Αστυνομία, μού απαγόρεψαν τον δημόσιο λόγο, persona non grata, δηλαδή ανεπιθύμητος. Απαγόρεψαν στα ΜΜΕ να με φιλοξενούν με ποινή… να τους αποκοπεί η διαφήμιση ή να τους ζητηθεί άμεσα η πληρωμή του κόκκινου δανείου. Άμεσα μού στέρησαν την ελευθερία του λόγου γιατί έχω διαφορετική άποψη από τα τεκταινόμενά τους και επειδή το τεκμηριώνω απόλυτα, κι αυτό είναι που τους ενοχλεί. Από τα ΜΜΕ παρατίθενται άρθρα μόνο όταν συγχαίρονται οι εκμεταλλευτές της Υγείας και του Καρκίνου και τότε παίρνει κι έξτρα διαφήμιση. Η Ένωση Συντακτών «δικαιολογεί» την αισχρή λογοκρισία σε βάρος μου διότι οι δημοσιογράφοι είναι εργοδοτούμενοι και οφείλουν να υπακούνε στις οδηγίες του εργοδότη τους!

Οι δημοσιογράφοι που όπως λένε τα «γράφουν όλα» … φοβούνται να μη χάσουν τη δουλειά τους.

για δε το κρατικό ΡΙΚ… κάνει απλώς την πάπια!

Η Κυβέρνηση δυστυχώς λέει δημόσια στην Κύπρο ανακρίβειες ως προς τον αριθμό των νέων ετήσιων περιστατικών Καρκίνου που τους υποβιβάζει στους 3.300, δηλαδή, όσους είχαμε το 2010, πριν από 12 χρόνια, ενώ ταυτόχρονα στέλνει τα νέα περιστατικά στην ΕΕ ότι είναι γύρω στις 5.500 και στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) ότι είναι πάνω από 5.000! Γιατί λέει αυτές τις ανακρίβειες; Απλά για να μην κάνει κρατικά Ογκολογικά όπως αρμόζει σε κάθε ευρωπαϊκό κράτος, είμαστε το ΜΟΝΟ κράτος της ΕΕ που δεν έχει κρατικό ολοκληρωμένο Ογκολογικό με Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα. Έχουμε, όμως, 2 ιδιωτικά που λειτουργούν ως συνεταίροι και καρτέλ που ορίζουν τις δικές τους ψηλές τιμές για τις θεραπείες. Με το μονοπώλιο των ακτινοθεραπευτικών υπηρεσιών οι έμποροι ογκολογικών υπηρεσιών πέτυχαν τώρα στο ΓεΣΥ να χρεώνουν στον ΟΑΥ ένα ολοκληρωμένο κύκλο ακτινοθεραπείας κάπου €6.000 ενώ στην Ελλάδα αντίστοιχα χρεώνεται €2.700 κατά μέσον όρο, ενώ στην ΕΕ κάπου €3.200! Τη δε βραχυθεραπεία για 5 κύκλους η αρχική συμφωνία ήταν €6.500 και τώρα απαιτούν €32.000. Στην Ελλάδα η ίδια θεραπεία χρεώνεται κάπου €3.400! Κι ενώ μας λέγανε ψευδώς ότι η Κύπρος δεν χρειάζεται άλλα ακτινοθεραπευτικά, το πήραν μυρωδιά ιδιώτες για τις τιμές και τα ανακριβή στοιχεία και 3 ιδιωτικές κλινικές προχωρούν σε ακτινοθεραπευτικά τμήματα, διότι οι ανάγκες σε μηχανήματα είναι περισσότερες από όσα ψευδώς λέγονται από το Κράτος και οι τιμές στην Κύπρο… είναι διπλάσιες από την ΕΕ. Κι όμως το Υπουργείο Υγείας και το εκεί παρακράτος όπως και ο ΟΚΥπΥ δεν θέλουν να ακούσουν για Κρατικά Ακτινοθεραπευτικά!!! Γιατί; Μα αφού αποφάσισαν να δώσουν όσα-όσα τα Κρατικά Νοσοκομεία με τη δικαιολογία ότι έχουν μειωμένα έσοδα σε σχέση με τα έξοδα!!! Θυμάστε τι έγινε με τον Συνεργατισμό από την ίδια κυβέρνηση

Μόνο, λοιπόν, αν κατοχυρώσουμε την υγειονομική περίθαλψη ως Ανθρώπινο Δικαίωμα, ανυψώνοντας συνάμα το κύρος των κρατικών γιατρών και νοσηλευτηρίων κι αναγνωρίζοντας τη θεμελιώδη αξία των Κρατικών Νοσοκομείων μας ως θεσμικά κι ανταγωνιστικά, επιστημονικά και οικονομικά, ως να είναι η καθοδηγητική αρχή, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ελεύθερο και πραγματικά δημοκρατικό ΓεΣΥ.

Τι βλέπουμε εδώ, τα Κρατικά Νοσοκομεία να είναι υποστελεχωμένα και ανεπαρκώς εξοπλισμένα με σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα, τα βλέπουμε να λυγίζουν κάτω από τα αλλεπάλληλα κύματα των προβεβλημένων ιδιωτικών επιχειρήσεων Υγείας που εν πολλοίς ανήκουν σε εμπόρους Υγείας ή funs ή και πολιτικούς (μέσω στενών συγγενών και φίλων), που όλοι αυτοί ποντάρουν στο μέγιστο κέρδος, εμπορευματοποιώντας στο έπακρο την Υγεία, όπου το πρώτιστο μέλημά τους είναι η πηγή εσόδων μέσω της αρρώστια μας και οι επιχειρηματίες που έχουν τον πρώτο λόγο, δεν επικεντρώνονται στη θεραπεία του ασθενή αλλά στο χαμηλό κόστος και στο μάξιμουμ κέρδος.

Δυστυχώς, κυβέρνηση, με μπροστάρη το υπουργείο Υγείας, και πολιτικοί, ακολουθώντας τις «άνωθεν» οδηγίες τραπεζιτών κι εμπόρων υγείας, απονευρώνουν και υποβαθμίζουν εσκεμμένα τα Κρατικά Νοσοκομεία, προτρέποντας έτσι τους ασθενείς να καταφεύγουν στις ιδιωτικέ κλινικές, δηλαδή αποστέλλονται οι ασθενείς-πελάτες σε ιδιώτες, στερώντας έτσι από τα Κρατικά Νοσοκομεία οικονομικούς πόρους, αφού τώρα η κάθε πράξη υγείας πληρώνεται από τον ΟΑΥ. Ο διαχειριστής των Κρατικών Νοσοκομείων ΟΚΥπΥ τα γνωρίζει όλα αυτά αλλά αλληθωρίζει, ωσάν ο ρόλος του είναι να τα διαλύσει και να τα παραδώσει στους ιδιώτες σε τιμή ευκαιρίας, όπως ακριβώς έγινε με τον Συνεργατισμό αλλά κι άλλες κρατικές υπηρεσίες, υπό το πρόσχημα ότι η ιδιωτικοποίηση συμφέρει στους πολίτες. Το σύστημα Υγείας έτσι στρεβλώνεται κι εμπεδώνεται σ’ ένα ολιγοπωλιακό σαθρό σύστημα από τους τεράστιους ιδιωτικούς ιατρικούς ομίλους, με υψηλή τιμολογιακή προσαρμογή, για να έχουν «ικανοποιητικά κέρδη» έναντι του κατατιθέμενου κεφαλαίου. Έτσι, όμως, υποθάλπεται το δημοκρατικό σύστημα Υγείας, υπομονεύει τα Δικαιώματα των Ασθενών αλλά και την ελευθερία επιλογής πάροχου, αφού εξ ανάγκης θα αποτεινόμαστε σε ιδιώτες για την όποια ασθένειά μας που έχουν τον εξοπλισμό και θα αποφεύγουμε τα Κρατικά Νοσοκομεία.

Dum spiro, spero (εφόσον ζω, ελπίζω) έχουμε σύντομα προεδρικές εκλογές .