Ουκρανία:Πρώτος στόχος το Χάρκοβο και μετά η Οδησσός, λένε οι Ρώσοι

Μετά την προειδοποίηση Μεντβέντεφ για ρίψη τακτικών πυρηνικών όπλων σε ουκρανικούς στόχους, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι το νεοσύστατο 3ο Σώμα Στρατού προωθήθηκε στο Ντονιέτσκ και έχει ήδη εμπλακεί σε μάχες.

Το Σάββατο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πλήγματα σε έξι ουκρανικούς σχηματισμούς και συγκεκριμένα στην 102η, 14η, 63η, 30η, 95η, 46η Ταξιαρχία, ενώ οι αντιαεροπορικές και αντιβαλλιστικές δυνάμεις των Ρώσων κατέρριψαν το 90% των αμερικανικών βλημάτων που εκτοξεύθηκαν κατά βάσεων πυρομαχικών και οδών ανεφοδιασμού.

Στα πλάνα φαίνονται άρματα Τ-80 και Τ-90 σε αναβαθμισμένες εκδόσεις, σε συνδυασμό με ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3Μ, α/α συστήματα BUK και αναβαθμισμένα α/κ πυροβόλα MSTA ενώ το προσωπικό φέρει ΑΚ-12.

Οι Ρώσοι στρατιώτες κοινωνούν πριν την τελική επίθεση, ενώ προσκύνησαν τον προστάτη Άγιό τους, τον Άγιο Δημήτριο του Ντόνσκοϊ.

Αυτό όμως που ήδη συζητείται είναι η γερμανική συνεισφορά για την ταχεία εκπαίδευση των νέων μονάδων μέσω της δημιουργίας του τεράστιου κέντρου εκπαίδευσης εμβαδού 500 τ.χλμ. που είχε κατασκευάσει η Rheinmentall μετά από συμβόλαιο του 2009 (ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων) και έτσι μπορεί να εκπαιδευτεί ταυτόχρονα μία τεθωρακισμένη ταξιαρχία με όλα τα μέσα και υλικά.

Το ρωσικό Γενικό Επιτελείο στο στρατηγικό δίλημμα «Χάρκοβο ή Οδησσός;» φαίνεται ότι επέλεξε να προχωρήσει προς την κατεύθυνση της κατάληψης του Χαρκόβου, για την προστασία της ρωσικής ενδοχώρας από επιθετικές ενέργειες των Ουκρανών.

Οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του εδάφους στα σύνορα των περιοχών Χάρκοβο και του ρωσικού Μπέγκοροντ για διεισδύσεις επιθετικών ελικοπτέρων και βομβαρδίζουν συχνά με βαλλιστικούς πυραύλους.

Είναι το μοναδικό έδαφος της Ρωσίας (από αυτά που προϋπήρχαν το 2014) το οποίο έχει κτυπηθεί από τους Ουκρανούς. 

Το Χάρκοβο όμως στοιχειώνει τους Ρώσους και η προϊστορία δείχνει ότι αποτελεί απειλή για το Μπέλγκοροντ: Οι Γερμανοί το κατέλαβαν το 1941, οι Ρώσοι το ανακατέλαβαν αλλά οι Γερμανοί επανήλθαν και προκάλεσαν τρομακτική ήττα στα τότε σοβιετικά στρατεύματα: Η γερμανική αντεπίθεση μεταξύ 19 Φεβρουαρίου και 15 Μαρτίου του 1943 οδήγησε στην καταστροφή περίπου 52 σοβιετικών μεραρχιών και την ανακατάληψη των πόλεων του Χάρκοβου και του Μπέλγκοροντ.

Η περιφέρεια κατοικείται σε ποσοστό 70% από ρωσόφωνους, αλλά στην πόλη του 1,5 εκατ. κατοίκων το 62 % είναι Ουκρανοί, και το  38% Ρώσοι.

Το Χάρκοβο είναι όμως και η ιστορική πρωτεύουσα της Ρωσίας. 

Και θεωρείται, παρά την δυσκολία στην όλη επιχείρηση ότι θα πρέπει πρώτα απ’όλα να προστατευθεί η ρωσική ενδοχώρα. Άρα, πρώτος στόχος θα είναι το Χάρκοβο.

Θα προηγηθεί η κατάληψη του Σλαβιάνσκ και του Κράματορσκ. Από εκεί άλλωστε ξεκίνησε και η γερμανική αντεπίθεση του 1943.

Στον δρόμο προς το Χάρκοβο στις περιοχές των οικισμών Vernopolye και Krasnopolye, οι απώλειες των 30ης μηχανοκίνητης και 95ης Ταξιαρχίας των Ουκρανών ανήλθαν σε περισσότερους από 200 στρατιωτικούς.

Κοντά στο χωριό Dergachi, επίσης στην περιοχή του Χάρκοβο, κτυπήθηκε η 14η μηχανοκίνητη ταξιαρχία των Ουκρανών και σκοτώθηκαν 100 Ουκρανοί, καταστράφηκαν τρία BM-21, καθώς και περισσότερα από 10 οχήματα και τεθωρακισμένα.

Στην κατεύθυνση του Χάρκοβο, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεχίζουν την επίθεσή τους προς την κατεύθυνση της Dementievka.  Στην κατεύθυνση του Kramatorsk, τα ρωσικά στρατεύματα διεξάγουν επιχειρήσεις επίθεσης στην περιοχή Grigoryevka.

Οι ρωσικές μονάδες διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις νοτιοδυτικά του Izyum, βορειοανατολικά και νότια του Artemovsk, καθώς και στα βορειοδυτικά προάστια του Ντονιέτσκ.

Την ίδια στιγμή στην Κριμαία αποστέλλονται τεράστιες ποσότητες βαρέων οχημάτων και συστημάτων πυροβολικού που όλα δείχνουν ότι θα επιχειρηθεί μαζική ρωσική επίθεση από πολλές κατευθύνσεις.

Όλα δείχνουν ότι η διάσπαση και των τελευταίων βαρέως οχυρωμένων θέσεων των ουκρανικών δυνάμεων στα σύνορα του Ντονμπάς και της Χερσώνας με την υπόλοιπη Ουκρανία θα οδηγήσει σε έναν “αγώνα δρόμου” με έπαθλο τα μεγάλα αστικά κέντρα θέτοντας πλέον το μέτωπο σε αγώνα ελιγμών σε μια αντιπαραβολή της επομένης των μαχών σε Στάλινγκραντ και Κουρσκ που ακολούθησε η αντεπίθεση των “κόκκινων” τεθωρακισμένων.

Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει την επίθεση, προκαλώντας μαζικά πλήγματα. Αυτό αναφέρεται στην πρωινή περίληψη του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Στην κατεύθυνση του Χάρκοβο, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεχίζουν την επίθεσή τους προς την κατεύθυνση της Dementievka.

Στην κατεύθυνση του Kramatorsk, τα ρωσικά στρατεύματα διεξάγουν επιχειρήσεις επίθεσης στην περιοχή Grigoryevka.

Στην κατεύθυνση του Artemovsk, οι μάχες συνεχίζονται στις περιοχές των οικισμών Soledar, Zaitsevo και Mayorsk.

Κατόπιν αυτών, η κυβέρνηση της Ουκρανίας ετοιμάζεται να εφαρμόσει υποχρεωτική εκκένωση τμημάτων του πληθυσμού στις περιοχές Χάρκοβο, Ζαπορίζια και Nικολάεφ, προκειμένου να μην μείνουν οι πληθυσμοί αυτοί στα εδάφη που ετοιμάζονται να καταλάβουν οι Ρώσοι.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως το ίδιο μπορεί να ετοιμάζεται και για το Κίεβο είπε ο διευθυντής του Τμήματος Δημοτικής Ασφάλειας της πόλης του Κιέβου, Roman Tkachuk.

«Στο Κίεβο, ενδέχεται να εισαγάγουν υποχρεωτική εκκένωση από ορισμένες περιοχές».

Πάντως μια μεγάλη αποθήκη με πυραύλους για αμερικανικά συστήματα HIMARS καταστράφηκε κοντά στο Dnepropetrovsk, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Διευκρινίζεται ότι το χτύπημα σε μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή του οικισμού Preobrazhenka προκλήθηκε από «επίγεια όπλα ακριβείας».

«Μια μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών της 44ης Ταξιαρχίας Πυροβολικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας με πυραύλους για συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης HIMARS αμερικανικής κατασκευής και οβίδες για αμερικανικά οβιδοβόλα M777 καταστράφηκε», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Συντριπτικά πλήγματα στην 102η, 14η, 63η, 30η, 95η, 46η Ταξιαρχία – Πάνω από 500 νεκροί

Για την κατάσταση στη ζώνη ειδικής επιχείρησης μίλησε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας σε ενημέρωση που έδωσε.

Είπε συγκεκριμένα:

► Στην περιοχή του οικισμού Lozovoe, στην Χερσώνα, ηττήθηκαν μονάδες της 46ης Ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Οι απώλειες των Ουκρανών ανήλθαν σε περισσότερους από 130 στρατιώτες ενώ καταστράφηκαν 10 μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού.

► Ως αποτέλεσμα χτυπημάτων της αεροπορίας των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων στις θέσεις μάχης των μονάδων του 107ου τάγματος της 63ης μηχανοποιημένης ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή Kvitnevoye στο Νικολάεφ, περισσότερο από το 40 τοις εκατό του προσωπικού αυτής της μονάδας σκοτώθηκε.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, επτά θέσεις διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας χτυπήθηκαν, μεταξύ των οποίων: η 102η Ταξιαρχία της Εδαφικής Άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή Chervonoe στο Ζαπορίζιε, ο εθνικιστικός σχηματισμός Kraken στην περιοχή Χάρκοβο, όπως καθώς και 37 μονάδες πυροβολικού, ανθρώπινο δυναμικό και στρατιωτικό εξοπλισμό σε 142 περιοχές.

Έξι αποθήκες πυραύλων και πυροβολικού και πυρομαχικών καταστράφηκαν στις περιοχές των οικισμών Seversk, Soledar, Kodema της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Chervony Yar στην περιοχή Νικολάεφ και Novovorontsovka στην περιοχή Χερσώνα.

Στο πλαίσιο της μάχης κατά του πυροβολικού, καταστράφηκαν: τέσσερις διμοιρίες πολλαπλών συστημάτων “Grad” στις περιοχές των οικισμών Paraskovievka, Adamovka, Zvanovka της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, Barmashovo της περιοχής Νικολάεφ και τρεις διμοιρίες αυτοκινούμενων μονάδων πυροβολικού “Gvozdika” στις περιοχές των οικισμών Konstantinovka, Privolye της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και Visunsk της περιοχής Νικολάεφ.

Επίσης, στις περιοχές των οικισμών Orekhovo, Vesyoloye και Nikolaevka της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, τρεις διμοιρίες Giacint-B καταστράφηκαν ενώ ήταν σε θέσεις βολής.

Οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις κατέρριψαν αεροσκάφος MiG-29 της Ουκρανικής Αεροπορίας κοντά στο χωριό Malinovka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ. Επιπλέον, ένας αυτοκινούμενος εκτοξευτής του αντιαεροπορικού συστήματος Buk-M1 καταστράφηκε στην περιοχή Grigorovka.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν επτά ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στις περιοχές των οικισμών Novohryhorovka της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, Andreevka, Glinskoe, Babenkovo, Khudoyarovo, Borshchovka, περιοχή Χάρκοβο και Berdyansk, Ζαπορίζιε.

Επιπλέον, αναχαιτίστηκαν: ένας βαλλιστικός πύραυλος Tochka-U κοντά στο Chernobaevka, καθώς και 18 βλήματα του αμερικανικού συστήματος HIMARS, στις περιοχές των οικισμών Naddnepryanskoye, Aleksandrovka, Solnechnoye, Skhidnoye στην Χερσώνα καθώς και στην περιοχή Antonovsky Most