Συνάντηση με την Α.Μέρκελ θα έχει αύριο ο Αλ.Τσίπρας

Χωρίς να τελεί «υπό το βάρος των διαπραγματεύσεων», όπως ο ίδιος δηλώνει, μεταβαίνει αύριο στο Βερολίνο ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την προγραμματισθείσα στις 17:00, τοπική ώρα, πρώτη κατ΄ ιδίαν και κατά μόνας συνάντησή του με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκέλα Μέρκελ.ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΤΣΙΠΡΑΣ Α. ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν και τη περασμένη εβδομάδα στην άτυπη επταμερή συνάντηση των Βρυξελλών μετά την Σύνοδο Κορυφής στην οποία, όπως ανακοινώθηκε, αποσαφηνίστηκαν βασικά σημεία της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, και πλέον αναμένονται από την ελληνική πλευρά «συγκεκριμένες και κοστολογημένες μεταρρυθμιστικές προτάσεις» προκειμένου να επικυρωθούν σε νέο έκτακτο Eurogroup και, εφ’ όσο γίνει αυτό, να μπει ξανά η Ελλάδα σε πρόγραμμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, κατά την συνάντηση της Δευτέρας, 23 Μαρτίου, στη Καγκελαρία, θα συζητηθούν θέματα σχετικά με την οικονομική κρίση, τις διμερείς σχέσεις σε πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο, την πορεία της ΕΕ και περιφερειακά ζητήματα.

Εκτίμηση έγκυρων αναλυτών, είναι ότι στη συνάντηση αυτή, η οποία ζητήθηκε από την ίδια την κ. Μέρκελ, ο κ. Τσίπρας θα επικεντρωθεί ιδιαίτερα και στην αναβάθμιση των διμερών σχέσεων με την Γερμανία, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί τον τελευταίο καιρό με διάφορες αφορμές και από τις δύο πλευρές.

Επίσης, εκτιμάται από διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα ότι είναι «μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, να φροντίσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός και για την βελτίωση των προσωπικών του σχέσεων με την Γερμανίδα Καγκελάριο, που ποτέ δεν ήταν καλές».

Το πρόγραμμα προβλέπει αναχώρηση του Έλληνα Πρωθυπουργού κατά τις 11 π.μ. από την Αθήνα. Στις 5μμ, λίγο πριν από την κατ΄ιδίαν συνάντησή του με την κ. Μέρκελ, θα του αποδοθούν τιμές από άγημα έξω από την Καγκελαρία. Και στις 7μμ θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία οι δύο ηγέτες θα απαντήσουν σε λίγες ερωτήσεις και αμέσως μετά θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας στο οποίο εκτός από τους δύο ηγέτες, θα πάρουν μέρος και πέντε συνεργάτες τους από κάθε πλευρά.