Στη Ρωσία έχουν δημιουργηθεί ήδη περισσότερα από 40 τάγματα εθελοντών που θα πολεμήσουν στην Ουκρανία, γράφει η εφημερίδα Kommersant.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τέτοιου είδους τάγματα άρχισαν να δημιουργούνται σε περιοχές της Ρωσίας από την άνοιξη και θα ενισχύσουν τον τακτικό στρατό στην ευρεία επίθεση που ετοιμάζει το ρωσικό επιτελείο σε δεύτερη φάση.

Οι ονομασίες τους παραπέμπουν στην εδαφική περιοχή στην οποία ανήκουν και σε αυτά εντάσσονται κατά κανόνα κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής ενισχύοντας έτσι το αίσθημα συναδελφικότητας.

Για παράδειγμα, στην Αγία Πετρούπολη διαμορφώθηκαν τμήματα εθελοντών με τις ονομασίες «Κροστάντ» (Κροστάνδη) , «Νέβα» «Πάβλοφσκ», στην Γιακουτία το τάγμα «Μποοτούρ» (έλαβε το όνομά του από τον Ελλέι Μποοτούρ, πρόγονο των Γιακουτίων), στην περιοχή Πριμόριε της ρωσικής Άπω Ανατολής έλαβε την ονομασία «Τιγκρ» (Τίγρης) κτλ.

Στρατιωτικά τμήματα, απαρτιζόμενα από ντόπιους κατοίκους που θα πολεμούσαν στην Ουκρανία πολύ πριν από τις εξελίξεις στη χώρα αυτή, άρχισε να διαμορφώνει η Τσετσενία. Τα τάγματα αυτά συμμετείχαν στις εχθροπραξίες από τις πρώτες μέρες της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία.

Για παράδειγμα, τα τμήματα των ειδικών δυνάμεων με την ονομασία «Αχμάτ», πήραν το όνομά τους προς τιμήν του πρώην προέδρου της Τσετσενίας Αχμάτ Καντίροφ.

Στις 26 Ιουνίου ο νυν πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ ανακοίνωσε τη δημιουργία τεσσάρων νέων ταγμάτων που θα σταλούν στην Ουκρανία με τις ονομασίες «Βορράς-Αχμάτ», «Νότος- Αχμάτ», «Δύση – Αχμάτ» και «Ανατολή –Αχμάτ».

Σύμφωνα με πηγή της Kommersant, τα στρατιωτικά τάγματα συγκροτούνται με βάση την εδαφική περιοχή καταγωγής των στρατιωτών, επειδή έτσι είναι πιο εύκολη η συνεργασία με τους εθελοντές.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής εξουσίας ζήτησαν από τις περιφερειακές αρχές να παράσχουν πληροφορίες και οικονομική στήριξη.