Ελλάδα: Tεράστια η εξάπλωση των πυρκαγιών στην Πεντέλη

Ώρες αγωνίας ζουν οι κάτοικοι της Πεντέλης και των γύρω περιοχών που εξακολουθούν να μάχονται για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Αρτοποιό, αυτή τη στιγμή υπάρχουν διάσπαρτες εστίες σε 5 περιοχές και συγκεκριμένα σε Γέρακα, Ανθούσα, Παλλήνη, Διώνη και στη Λ. Μαραθώνος.

Το μέγεθος της καταστροφής παρουσιάζεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο στους χάρτες της υπηρεσίας Fire Information for Resource Management System (FIRMS) της NASA, που ανήρτησε το meteo.

Οι δορυφορικές παρατηρήσεις από το σύστημα FIRMS δείχνουν τα θερμά σημεία που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 20.07.2022.

Σ’ αυτές καταγράφεται η εξάπλωση των θερμών σημείων από τον ορεινό όγκο της Πεντέλης προς το Νότο, αποκαλύπτοντας και τη μεγάλη εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς, η οποία καθοδηγείται από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους.

Έως και 400 χιλιόμετρα μακριά έφτασε ο καπνός

Παράλληλα, μια δορυφορική εικόνα που έδωσε δημοσίευσε το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου δείχνει τους καπνούς από τη φωτιά στην Πεντέλη να φτάνουν μέχρι τα Κύθηρα και να πλησιάζουν την Κρήτη.

Συγκεκριμένα, οπτική δορυφορική εικόνα που έλαβε και επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr από τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο METEOSAT-11, δείχνει τον καπνό της δασικής φωτιάς της Πεντέλης να έχει μεταφερθεί από τους ισχυρούς βόρειους και βορειοανατολικούς ανέμους τουλάχιστον 400 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά προς την θάλασσα των Κυθήρων και το Νοτιοδυτικό Κρητικό Πέλαγος το πρωί της Τετάρτης (20.07.2022 07:40).

Απεγκλωβισμός δεκάδων ατόμων

Η φωτιά, που ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης από το Νταού Πεντέλης και λόγω των ανέμων πήρε μεγάλες διαστάσεις, συνεχίζει να καίει ότι βρίσκει στο διάβα της, με τους κατοίκους της Πεντέλης, της Παλλήνης, της Ανθούσας, του Γέρακα και της Διώνης να ζουν έναν εφιάλτη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά από εντολή των αρχών, χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να οδηγηθούν σε πιο ασφαλή μέρη.

Οι άνδρες της Αστυνομίας ήταν παρόντες στις περιοχές και βοήθησαν να απεγκλωβιστούν οι ηλικιωμένοι που είτε δεν πρόλαβαν να φύγουν νωρίτερα, είτε αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και ήταν αδύνατο να απομακρυνθούν μόνοι τους.Στο Ντράφι, οι αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης προχώρησαν σε τουλάχιστον 15 απεγκλωβισμούς ηλικιωμένων ενώ τα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. περνούσαν μέσα από τις φλόγες.

Η Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο, στο οποίο φαίνεται οι άντρες της να παρέχουν βοήθεια σε μια ηλικιωμένη γυναίκα και η εικόνα είναι «γροθιά» στο στομάχι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι στιγμής η ΕΛ.ΑΣ. έχει προβεί σε περισσότερους από 600 απεγκλωβισμούς πολιτών και συνεχίζει να συνδράμει το Πυροσβεστικό Σώμα.

Αυτοκτόνησε 84χρονος βλέποντας το σπίτι του να καίγεται για τρίτη φορά

Εκτός από τους πυροσβέστες που δίνουν απίστευτη μάχη από χτες το βράδυ, υπερπροσπάθεια κάνουν και πολίτες που έχουν μείνει προκειμένου να σώσουν τις περιουσίες τους. Ηλικιωμένοι πολίτες με δάκρυα στα μάτια ρίχνουν νερό όπου μπορούν γύρω από τα σπίτια τους προκειμένου να μην πλησιάσει άλλο η φωτιά. Μάλιστα μερικοί αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους με αστυνομικούς να τους παρακαλούν να φύγουν.

Τα παραπάνω συγκλονιστικά περιστατικά έρχεται να συμπληρώσει μία είδηση που σόκαρε το Πανελλήνιο. Συγκεκριμένα το πρωί της Τετάρτης έγινε γνωστό πως ένας 84χρονος βλέποντας το σπίτι του να καίγεται για τρίτη φορά, έβαλε τέλος στη ζωή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σορός του άτυχου άνδρα βρέθηκε το πρωί από τις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν στην περιοχή.