Ο Πρόεδρος απέκλεισε συνάντηση του με τον Ερντογάν στα κατεχόμενα

Για το τι συζητήθηκε μεταξύ του ιδίου και του Τούρκου Προέδρου, σε δυο ολιγόλεπτες συναντήσεις, στη Μαδρίτη, αναφέρθηκε το Σάββατο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αποκαλύπτοντας ότι πρότεινε συνάντηση τους στο Παρίσι και ο Ταγίπ Έρντογάν του αντιπρότεινε ως σημείο συνάντηση το «βόρειο τμήμα».

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, στο περιθώριο της τελετής αποκαλυπτηρίων μνημείου για τον Γλαύκο Κληρίδη­ και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι είχαν ασκηθεί πολλές πιέσεις από τον Πρόεδρο της Τουρκίας στους οικοδεσπότες του δείπνου ΕΕ-ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη, ώστε να μη συμμετάσχει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «γιατί πρέπει εγώ να συζητώ ή να αναφέρομαι στις αποτυχίες των άλλων;».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Ερντογάν προσπαθώντας να υποβαθμίσει την ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρέπεμψε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν υπήρχε οτιδήποτε για να υποβαθμίσει. Ήταν μια εθιμοτυπική, φιλική συνάντηση».

«Τον γνωρίζω από το 2005, ο Εμανουέλ Μακρόν διαδραμάτισε τον δικό του ρόλο και συνεπώς συναντηθήκαμε, μάλιστα δύο φορές, μια κατά τη διάρκεια της δεξίωσης και μια άλλη μετά το πέρας του δείπνου, αλλά και πάλι οι συζητήσεις ήταν φιλικού χαρακτήρα με μόνη την παρέμβαση ότι θα έπρεπε κάποια στιγμή – και καλό είναι εφόσον μεσολαβεί και ο φίλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν – αν ήθελε, εγώ είμαι έτοιμος, να συναντηθούμε στο Παρίσι».

Ερωτηθείς αν αυτό το πρότεινε στον κ. Ερντογάν, ο Πρόεδρος απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε πως «(ο Ερντογάν) είπε ότι μπορεί να συναντηθούμε στο βόρειο τμήμα και του είπα αποκλείεται».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές στον τουρκικό Τύπο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν βγήκε κερδισμένος από τη Μαδρίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα πρέπει να προβάλει την υποχώρηση και γιατί υποχώρησε από τις αρχικές ενστάσεις. Δεν θέλω να ασχολούμαι με τα εσωτερικά της Τουρκίας».

Ερωτηθείς αν έχει ενημερωθεί για τις προτάσεις που υπέβαλε χθες το απόγευμα ο κ. Τατάρ στον Βοηθό ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά.

«Eίδα στον Τύπο κάποιες πληροφορίες. Χθες το πρωί που είχα συναντηθεί με τον Βοηθό ΓΓ, δεν τις είχε κατά νου, εξάλλου το απόγευμα του επιδόθηκαν» ανέφερε και πρόσθεσε ότι, όταν τις παραλάβει θα υπάρξει και η ανάλογη απάντηση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρωτήθηκε και για τις αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και τα μέτρα της Κυβέρνησης, λέγοντας πως στο τέλος Αυγούστου θα εξαγγελθούν κάποια περαιτέρω μέτρα.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο θα εκδοθούν κουπόνια για το ηλεκτρικό ρεύμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι κάτι που μελετάται για να είναι στοχευμένη βοήθεια και όχι αόριστα χρήματα που να εκδαπανώνται οπουδήποτε αλλού», σημειώνοντας πως «είναι μια στοχευμένη προσπάθεια και με το πέρας των μέτρων που ισχύουν σήμερα, το τέλος του Αυγούστου θα εξαγγελθούν και κάποια περαιτέρω μέτρα».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις ότι δεν επωφελούνται άμεσα οι πολίτες από τις αποφάσεις που λήφθηκαν χθες κατά τη σύσκεψη του με τη ΡΑΕΚ και την ΑΗΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν λήφθηκαν αποφάσεις χθες, αλλά έγιναν διαπιστώσεις και πως είναι δικαίωμα του οποιουδήποτε να ασκεί κριτική.

Εκείνο που έχει σημασία, συνέχισε, είναι το «τι στο τέλος θα πράξουμε, όπως έχουμε πράξει με μια δέσμη μέτρων 300 εκ. ευρώ για να βοηθήσουμε τους καταναλωτές, πρώτο, με οριζόντια μέτρα, αλλά και στοχευμένα, με επικέντρωση της προσοχής, κατά τη χθεσινή συζήτηση, στην ανάπτυξη του προγράμματος, τόσο της ΑΗΚ όσο και γενικότερα στην υλοποίηση της πράσινης μετάβασης, αλλά και με συγκεκριμένα μέτρα που θα εξαγγελθούν για να καλύψουν την επόμενη τριμηνία μετά τον Αύγουστο».