Σεργκέι Ναρούσκιν:Η Πολωνία επεξεργάζεται σχέδιο προσάρτησης ουκρανικών εδαφών

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ διαβεβαίωσαν ότι η Ουκρανία μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξή τους «για όσο χρόνο χρειαστεί» ενώ οι σύμμαχοι θα συνεχίσουν να την προμηθεύουν με όπλα στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας αλλά οι αποκαλύψεις για το μέλλον της χώρας δεν θεωρούνται ότι θα λάβουν αυτή την τροπή.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας, Sergey Naryshkin, αποκάλυψε ότι η ηγεσία της Πολωνίας -σύμφωνα με τα στοιχεία που έλαβε η υπηρεσία- έχει αρχίσει να επεξεργάζεται σενάρια για την de facto προσάρτηση της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών, η Βαρσοβία «έρχεται σε μια οδυνηρή συνειδητοποίηση της αδυναμίας … να αποτρέψει τη νίκη της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης και αξιολογεί τις προοπτικές για την πολιτική επιβίωση του καθεστώτος Ζελένσκι ως απογοητευτικές.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Βαρσοβία τείνει στην ανάγκη να προχωρήσει πέρα ​​από την προηγουμένως προγραμματισμένη ανάπτυξη του πολωνικού «ειρηνευτικού αποσπάσματος» στη δυτική Ουκρανία. Η επιλογή δημιουργίας ενός κράτους πληρεξουσίου ελεγχόμενου από την Πολωνία «υπό την προστασία» των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων υπάρχει και εκπονήθηκε στο “Eastern Kresy” (σ.σ. εδάφη εκτός Πολωνίας στα ανατολικά που οι Πολωνοί τα θεωρούν δικά τους), αναφέρει το SVR.

Την ίδια στιγμή υπάρχει ένα σχέδιο για τη διαμόρφωση μιας «ουδέτερης ζώνης» από τις κεντρικές περιοχές της Ουκρανίας, που, σύμφωνα με τους Πολωνούς, θα τους επιτρέψει να αποφύγουν μια εξαιρετικά ανεπιθύμητη άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.

«Οι πολωνικές αρχές είναι πεπεισμένες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία θα αναγκαστούν να υποστηρίξουν αυτό το σχέδιο και καθώς τα ρωσικά στρατεύματα θα προχωρούν βαθιά στο ουκρανικό έδαφος, δεν θα έχουν άλλη επιλογή».