Απομακρυσμένο το ενδεχόμενο συνεργασίας ΔΗΣΥ-ΕΔΕΚ στις προεδρικές

Με κοινή παραδοχή ότι υπάρχουν διαφωνίες κυρίως σε σχέση με το Κυπριακό και ότι η συνεργασία στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών είναι ένα απομακρυσμένο ενδεχόμενο, Αβέρωφ Νεοφύτου και Μαρίνος Σιζόπουλος είχαν τη Δευτέρα συνάντηση στο πλαίσιο των επαφών του Προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψηφίου Προέδρου με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Παράλληλα, οι επικεφαλής ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ τόνισαν την ανάγκη συνεργασίας των κομμάτων απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις, κυρίως στον οικονομικό τομέα, που θα αντιμετωπίσει η Κύπρος το επόμενο διάστημα ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι ήρθαν στα γραφεία της ΕΔΕΚ από σεβασμό στον πολιτικό χώρο, ο οποίος είναι ένας ιστορικός πολιτικός χώρος, με τον οποίο, ωστόσο, είναι γνωστές οι διαφωνίες τους στο θέμα του Κυπριακού.

«Δεν ήρθαμε εδώ για να κάνουμε μια προσπάθεια να πείσουμε την ΕΔΕΚ να στηρίξει τον ΔΗΣΥ την πρώτη Κυριακή, γιατί υπάρχουν οι καθαρές διαφορές στο ύψιστο θέμα που είναι και για μας ύψιστο και για το Κ.Σ. ΕΔΕΚ», ανέφερε.

Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν μπορούν να ξεγράψουν και περιόδους συνεργασίας για το καλό του τόπου μεταξύ των δύο κομμάτων και στη Βουλή, όπως για παράδειγμα με την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού το 2021.

«Όταν κάποιοι αποφάσισαν να ρίξουν τη χώρα στα βράχια αφήνοντας τη χώρα χωρίς προϋπολογισμό το 2021, ένας χώρος που ποτέ δεν ψήφισε προϋπολογισμό, για το καλό του τόπου έκανε μια πολιτική υπέρβαση», ανέφερε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι κοινή η εκτίμηση μεταξύ των δύο κομμάτων ότι έρχονται δύσκολα για τον τόπο, για την παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία, με το 2023 να προβλέπεται να είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά, με πολλές νάρκες, την ενεργειακή, της ακρίβειας, την κρίση τροφίμων, το μεταναστευτικό, τα γεωπολιτικά και χρειάζεται σωφροσύνη και σύνεση εκ μέρους όλων.

«Καταγράφονται οι διαφορές δεν διαγράφονται οι θέσεις», κατέληξε ο κ. Νεοφύτου, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ.

Από πλευράς του κ. Σιζόπουλος χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική, παρά τις όποιες διαφωνίες, αναφέροντας ότι τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος θα πρέπει να επιλύονται μέσα από σύνθεση, σύνεση και εποικοδομητική συνέργεια, «τουλάχιστον εκεί και όπου μπορούμε να συμβάλουμε, εκεί και όπου οι θέσεις μας συγκλίνουν, εκεί και όπου ενδεχομένως δεν παραβιάζονται οι αρχές και οι ιδεολογικοί στόχοι του κάθε κόμματος».

Όσον αφορά τις επικείμενες προεδρικές εκλογές ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ έχει τροχοδρομήσει μια συγκεκριμένη εσωκομματική διαδικασία, με επαρχιακές συνδιασκέψεις, όπου θα ακουστούν οι απόψεις και οι προβληματισμοί των μελών του κόμματος, για να καταλήξει σε ένα παγκύπριο συνέδριο αντιπροσώπων και  να πάρει τις τελικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Όσον αφορά την οικονομική και κοινωνική κρίση, που όπως είπε, αναμένεται να πλήξει το εισόδημα των πολιτών και των μικρομεσαίων στρωμάτων, ο κ. Σιζόπουλος, είπε ότι  ανεξαρτήτως όποιων διαφωνιών ιδεολογικών ή πολιτικών, όλα τα κόμματα οφείλουν να συμβάλουν και να συνδράμουν εποικοδομητικά στη μείωση αυτών των επιπτώσεων και της φτωχοποίησης του λαού της Κύπρου, που έχει υποστεί τις συνέπειες του 1974, της κρίσης το 2012-13, της κρίσης της πανδημίας και αυτής της οποίας επίκειται.

Ανέφερε επίσης ότι ένα κοινό που έχουν τα δύο κόμματα είναι ότι συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά αντίστοιχα όργανα. Σημείωσε ότι θα πρέπει με δικές τους παρεμβάσεις να συμβάλουν ώστε οι αποφάσεις της ΕΕ να κινούνται προς κατευθύνσεις οι οποίες όσο το δυνατό να αμβλύνουν τα προβλήματα τα οποία θα προκύψουν.

Α. Νεοφύτου: Ξεκαθάρισε το πολιτικό τοπίο των προεδρικών

Ο κ. Νεοφύτου ερωτήθηκε για την καταγγελία του ΔΗΣΥ για συναλλαγή ΔΗΚΟ και υποψηφίου Νίκου Χριστοδουλίδη, αλλά και για όσα λέγονται ότι η σύζυγος και οι θυγατέρες του Προέδρου Αναστασιάδη κάνουν προεκλογική εκστρατεία για τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Χθες θεωρώ ότι ξεκαθάρισε το πολιτικό τοπίο. Υπάρχει ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, ο υποψήφιος του ΔΗΚΟ και ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ. Οποιαδήποτε άλλα σχόλια περί αυτού για μένα περιττεύουν. Είναι η ώρα των πολιτικών θέσεων, της πολιτικής συζήτησης», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι  το διακύβευμα αφορά την πορεία της χώρας και ακόμα μια φορά έστειλε πρόσκληση στους υποψηφίους να πουν επιτέλους τα προγράμματα, τις θέσεις και όχι απλά την καταγραφή των προβλημάτων, αλλά με τι προτάσεις πρακτικές θα δώσουν λύση στα προβλήματα, αναφέροντας ότι δεν αρνείται τη συζήτηση με κανέναν.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ξεκαθάρισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε στο ιδεολογικό-πολιτικό συνέδριο του ΔΗΣΥ, στην παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού και δεν μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος απ’ ότι έχει εκφραστεί, ότι «πρέπει να κρατήσουμε το σπίτι μας τον ΔΗΣΥ όχι για χάριν της εξουσίας, αλλά ως πυλώνας σταθερότητας της χώρας».

Στα συλλογικά όργανα οι αποφάσεις της ΕΔΕΚ, δεν αποκλείεται αυτόνομη κάθοδος

Ερωτηθείς για το κατά πόσον η ΕΔΕΚ κλίνει στο να στηρίξει την υποψηφιότητα Ν. Χριστοδουλίδη στον πρώτο γύρο ακολουθώντας το ΔΗΚΟ, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η ΕΔΕΚ δεν ακολουθεί κανένα κόμμα, ανεξάρτητα αν έχει πει ότι θα διερευνήσει την οποιαδήποτε δυνατότητα συμπόρευσης με το ΔΗΚΟ.

Πρόσθεσε ότι το τι θα πράξει η ΕΔΕΚ στις προεδρικές εκλογές θα το αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος με πλήρη διαφάνεια, αναφέροντας ότι και το 2018 και στις Ευρωεκλογές του 2019, οι αποφάσεις του κόμματος λήφθηκαν παρουσία και των μέσων ενημέρωσης γιατί, όπως είπε,, «δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, γιατί ακριβώς είμαστε ένα κόμμα που σε δημοκρατικούς θεσμού πρωτοπορούμε όλων των υπολοίπων και για αυτό ακριβώς θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο».

Ερωτηθείς κατά πόσον η σημερινή συνάντηση σηματοδοτεί ένα βήμα πιο κοντά στην υποστήριξη Χριστοδουλίδη, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε ότι δεν σηματοδοτεί κανένα βήμα πλησιέστερα προς κανέναν υποψήφιο.

Πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ ως ένα δημοκρατικό κόμμα δεν μπορεί να αρνηθεί σε κανένα άλλο κόμμα το αίτημα για συνάντηση και συζήτηση αυτών των ζητημάτων. Ανέφερε ότι είναι ίσως το μόνο κόμμα που οι όποιες συναντήσεις έγιναν με τα υπόλοιπα κόμματα ή και υποψήφιους έγιναν επίσημα και ανοικτά και καμιά συνάντηση δεν υπήρξε στο παρασκήνιο με κανέναν, ούτε πρόκειται να υπάρξει.

Όπως είπε τα μέλη του κόμματος θα λάβουν την τελική απόφαση και η ηγεσία οφείλει να την ακολουθήσει, να την εφαρμόσει και να προσπαθήσει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό να την υλοποιήσει.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ξεκαθάρισε ότι θα διερευνήσει τη δυνατότητα μιας συνεργασίας στη βάση συγκεκριμένων αρχών, χωρίς να αποκλείουν και την αυτόνομη κάθοδο. Σημείωσε ότι θεωρούν ότι είναι πρόωρο να εκφράσει τις οποιεσδήποτε απόψεις και τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη της ηγεσίας του κόμματος, αποφεύγουν να έχουν δημόσιες τοποθετήσεις γύρω από το θέμα των προεδρικών εκλογών, αφού δεν θέλουν να προδεσμεύσουν τα μέλη του κόμματος.

Ερωτηθείς κατά πόσον είχε οποιαδήποτε επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ μετά τη χθεσινή απόφαση για στήριξη Νίκου Χριστοδουλίδη, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε αρνητικά.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο στήριξης του Γιώργου Κολοκασίδη αφού οι θέσεις του στο Κυπριακό και κατά πόσον η ΕΔΕΚ επιφυλάσσει μια έκπληξη για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων αν η απόφαση της ΕΔΕΚ θα είναι έκπληξη ή όχι.

Παράλληλα σημείωσε ότι η ΕΔΕΚ ξεκαθάρισε από την αρχή ότι δεν πρόκειται να συμπορευθεί και να στηρίξει υποψήφιο που ανακοίνωσε υποψηφιότητα και πρόγραμμα χωρίς να έχει οποιαδήποτε διαβούλευση και με τον δικό τους χώρο.