Μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται στην κατεχόμενη Καντάρα

Μεγάλη πυρκαγιά μένεται εδώ 24ώρες στην περιοχή Μαντριές στην κατεχόμενη Καντάρα. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ξεκίνησαν να επιχειρούν νωρίτερα την Τετάρτη δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη του Τμήματος Δασών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα αεροσκάφη μετέβησαν στην περιοχή ύστερα από αίτημα της τ/κ πλευράς που έφτασε στην Κυπριακή Δημοκρατία δια μέσου του ΟΗΕ.

Στην μεγάλη πυρκαγιά επιχειρούν και ελικόπτερα της Τουρκίας και των Βρετανικών Βάσεων.

Ο «υπουργός αγροτική ανάπτυξης και φυσικών πόρων», Ντουρσούν Ογούζ, μιλώντας στο «Μπαϊράκ» ανέφερε ότι με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, το απόγευμα της Τετάρτης, η πυρκαγιά κινούνταν δυτικά, προς την κατεύθυνση του κατεχόμενου χωριού «Μάντρες». Εξαιτίας αυτής της εξέλιξης, τα εναέρια μέσα που επεμβαίνουν στην πυρκαγιά κατευθύνθηκαν στην περιοχή.

Ο κ. Ογούζ δήλωσε ότι το απόγευμα της Τετάρτης δεν ήταν σε θέση να κάνει πρόβλεψη για το πότε θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στον παράνομο «Μπαϊράκ», ο «πρόεδρος της επιτροπής καταστροφών και έκτακτης ανάγκης», Χιουσεγίν Τζαχίτολγου, ανακοίνωσε ότι το απόγευμα της Τετάρτης, στην μεγάλη πυρκαγιά στην Καντάρα επενέβησαν 1 ελικόπτερο από την Τουρκία, 2 ελικόπτερα από τις Βρετανικές Βάσεις και δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για το ίδιο ζήτημα, ο Ισμέτ Κορούκολγου, ο «υφυπουργός εξωτερικών» επιβεβαίωσε στον «Μπαϊράκ» την είδηση ότι νωρίτερα η τ/κ πλευρά ζήτησε βοήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία δια μέσου του ΟΗΕ. 

Νωρίτερα η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Νιόβη Παρισινού δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η Κυπριακή Δημοκρατία στέλνει πτητικά μέσα για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στην κατεχόμενη Καντάρα.

Σύμφωνα με την κ. Παρισινού, το Τμήμα Δασών έλαβε αίτημα βοήθειας για υποστήριξη της προσπάθειας κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην κατεχόμενη Καντάρα. Αξιολογώντας το συγκεκριμένο αίτημα, το Τμήμα Δασών αποφάσισε να στείλει στα κατεχόμενα δυο αεροσκάφη. 

«Εξυπακούεται ότι εμείς σε κάθε περίπτωση είμαστε πάντοτε έτοιμοι και πρόθυμοι για να βοηθήσουμε», δήλωσε η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ. 

Υπενθυμίζεται ότι στην προσπάθεια κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στην Καντάρα συμβάλλουν εναέρια μέσα από την Τουρκία και τον ΟΗΕ.