ΗΠΑ:Ενδοκυβερνητική σύγκρουση στα ανώτατα κλιμάκια για την Ουκρανία

 

Σε ρεπορτάζ  που μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC bidenαποκαλύπτεται σφοδρή ενδοκυβερνητική σύγκρουση στα ανώτατα κλιμάκια της αμερικανικής κυβέρνησης για την υπόθεση της Ουκρανίας, καθώς ο γηραιός πρόεδρος Τ. Μπάιντεν αντέδρασε στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken και του υπουργού Άμυνας Lloyd Austin μετά την συνάντησή τους με τον Zelensky, ότι «Η Ουκρανία θα νικήσει».

Και ειδικά με την δήλωση  του ΥΠΑΜ Lloyd Austin «Θέλουμε να δούμε τη Ρωσία ηττημένη σε βαθμό που να μην μπορεί να κάνει τα πράγματα που έκανε όταν εισέβαλε στην Ουκρανία».

Οι σύμβουλοι του Μπάιντεν θεωρούν ότι αυτές οι δηλώσεις δεν έπρεπε να γίνουν ποτέ γιατί «Δυστυχώς θα διαψευστούν»

«Ο Biden ήταν δυσαρεστημένος όταν Antony Blinken και Lloyd Austin μίλησαν για τη νίκη της Ουκρανίας», αυτή η ρητορική ήταν λάθος, αναφέρει το NΒC στο ρεπορτάζ του.

Όπως αποκαλύπτεται οι Αμερικανοί αξιωματούχοι και επιτελείς είχαν προβλέψει ότι οι Ρώσοι θα καταφέρουν να ελέγξουν τον πόλεμο και ότι παρά την αργή προέλαση θα έχουν σταθερά εδαφικά κέρδη.

Οι Αμερικανοί προεδρικοί σύμβουλοι, όπως μετέδωσε το NBC θεωρούν ότι «τέτοιες δηλώσεις δημιουργούν χάσμα μεταξύ της πραγματικότητας και των όσων πραγματικά συμβαίνουν και το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να κάνουν να φαίνονται μεγαλύτερες οι νίκες των Ρώσων

Και συστήνουν ακόμα και στον  Volodymyr Zelenskyy να εγκαταλείψει τις αερολογίες και την δήθεν «σκληρή γραμμή ότι κανένα έδαφος δεν θα παραχωρηθεί ποτέ στη Ρωσία ως μέρος μιας συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου» αφού είναι αδύνατον να ανατρέψει την ροή των πραγμάτων ενώ η κατάσταση τους επόμενους μήνες θα είναι ακόμα χειρότερη: Οι Ρώσοι βρίσκονται πάλι στα προάστια του Χαρκόβου και η Οδησσός είναι ο τελικός αντικειμενικός τους στόχος.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο του πολέμου

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Oleksandr Motuzyanyk ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις μεταφέρουν άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, μηχανικό εξοπλισμό και οχήματα από το Svatove, κατά μήκος των ρωσικών χερσαίων γραμμών επικοινωνίας (GLOCs) στην περιφέρεια Luhansk, στο Starobilsk, μόλις 40 χιλιόμετρα ανατολικά του Severodonetsk.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα αναδιατάξουν εξοπλισμό από τη βόρεια περιφέρεια του Kharkiv στο Donbass και δημοσίευσαν πλάνα από το ρωσικό βαρύ πυροβολικό που έφτασε σιδηροδρομικώς στο Stary Osokol της Περιφέρειας Belgorod στις 17 Ιουνίου

Ο ρωσικός στρατός έχει συγκεντρώσει τη συντριπτική πλειονότητα της διαθέσιμης μαχητικής του δύναμης για να καταλάβει το Severodonetsk – Lysychansk σε βάρος άλλων αξόνων προέλασης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Στρατιωτικής και Πολιτικής Διοίκησης της Περιφέρειας της Οδησσού Serhiy Bratchuk ανέφερε ότι το Κρεμλίνο όρισε τον σημερινό αρχηγό του επιτελείου της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, στρατηγό Μιχαήλ Τεπλίνσκι, ως αντικαταστάτη του Serdyukov και όρισε επίσης τον Αναπληρωτή Διοικητή των Ρωσικών Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων, Αντιστράτηγο, Konlytsev.

Στο Χάρκοβο οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται από βόρεια και βορειοανατολικά της πόλης κατέλαβαν την πόλη Kochubiyika, ακριβώς δυτικά της πόλης προς τον Αυτοκινητόδρομο Belgorod και ενισχύουν τις δυνάμεις τους βορειοανατολικά.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να ανασυντάσσονται και να μεταφέρουν προσωπικό εντός της περιφέρειας Zaporizhia καθώς ετοιμάζονται για την τελική επίθεση στην Οδησσό

Οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνουν στρατεύματα στις περιοχές Vasylivka και Polohy, 45 χιλιόμετρα νότια και 90 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Zaporizhia.