Γ.Ελεγκτής: Σταδιακά ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων

Τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων των κομμάτων αρχίζει ο Γενικός Ελεγκτής, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τα γραφεία του ΕΥΡΩΚΟ.

Ο έλεγχος θα γίνει σταδιακά και όπως είπε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των κομμάτων.CNA_Mc184a4b2c8ea471daa489270b3046955

Εξήγησε ότι η υπηρεσία του βρίσκεται σε επικοινωνία και με κάποια κόμματα τα οποία έχουν εκκρεμότητες στις οικονομικές τους καταστάσεις ώστε να τις διορθώσουν για να γίνει ο έλεγχος.

“Αυτό που γίνεται σήμερα είναι κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό στην προσπάθεια για εκσυγχρονισμό των κομμάτων και σε μια προσπάθεια που όλοι θα πρέπει να καταβάλουμε ώστε τα κόμματα να επανακτήσουν την αξιοπιστία έναντι των πολιτών, το θέμα των ιδιωτικών εισφορών προς τα κόμματα είναι ένα θέμα το οποίο για πολλά χρόνια ενδεχομένως να αποτελούσε στοιχείο το οποίο έπληττε την αξιοπιστία τους”, εξήγησε ο κ. Μιχαηλίδης.

Σημείωσε ότι ο υφιστάμενος νόμος έχει πολλά κενά τα οποία την άλλη βδομάδα θα συζητηθούν στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής με τροποποιητικό νομοσχέδιο “έτσι ώστε όλα αυτά τα κενά να εξαλειφθούν και ο νόμος να είναι πραγματικά αποτελεσματικός, όλες αυτές λοιπόν οι προσπάθειες είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση”.

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι το ΕΥΡΩΚΟ ήταν έτοιμο από καιρό, λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια και οποιοσδήποτε πολίτης θέλει να ελέγξει τα λογιστικά βιβλία του κόμματος, αυτά είναι στη διάθεσή του.

“Ουδέποτε παίρνουμε εισφορά χωρίς απόδειξη, άσε που πολύ λίγες εισφορές παίρνουμε, άρα η δουλειά του Γενικού Ελεγκτή θα είναι πολύ εύκολη και γρήγορη, θα συμβάλουμε σε οποιεσδήποτε βελτιώσεις του θεσμικού πλαισίου και επιπλέον αυτό που θέλουμε να γίνει, είναι πέραν του λογιστικού ελέγχου στα κόμματα να βρούμε τρόπους πραγματικού ελέγχου για τα έξοδα που γίνονται από υποψήφιους και κόμματα κατά την περίοδο των εκλογών. Θέλω να σημειώσω ότι είμαστε έτοιμοι αν μας ζητηθεί να δώσουμε τα οικονομικά μας στοιχεία από την ίδρυση μας μέχρι σήμερα και όχι μόνο τα δύο τελευταία έτη”, σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για περιπτώσεις ενδεχόμενης διαπλοκής με μεγάλες εισφορές επιχειρηματιών, ο κ. Συλλούρης είπε ότι ο υφιστάμενος νόμος έχει περιορισμούς.

Ο Γενικός Ελεγκτής είπε από την πλευρά του ότι αν βρεθεί μια πολύ μεγάλη εισφορά από επιχειρηματία, σημαίνει ότι υπάρχει παραβίαση του νόμου, γιατί ο νόμος δεν επιτρέπει πολύ μεγάλες εισφορές.

“Αν υπάρχει παραβίαση των ορίων τα οποία τίθενται στο νόμο, τότε θα επισημανθεί στην έκθεση που θα ετοιμαστεί μετά τον έλεγχο του κόμματος, αν διαπιστώσουμε προσπάθεια παράκαμψης του πνεύματος του νόμου , για παράδειγμα μια εταιρεία υπό πολλούς μανδύες να βάζει ποσά κάτω από τα όρια για να ξεγελάσουμε το σύστημα και αυτό θα το επισημάνουμε”, σημείωσε.

Είπε ότι η προσπάθεια είναι να αναδειχθούν τυχόν προβλήματα που προκύπτουν από το πνεύμα και το γράμμα του νόμου που έρχεται να βάλει φραγμούς στο ύψος τυχόν εισφορών που καταβάλουν ιδιωτικές εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα σε ένα κόμμα.

“Και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα ρυθμιστεί πολύ καλύτερα με τις τροποποιήσεις που τροχιοδρομούνται από την Κυβέρνηση και τα κόμματα”, σημείωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι η υπηρεσία του έχει αποκτήσει αρμοδιότητα ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων στη βάση του νόμου που ψηφίστηκε αρχικά το 2011 και μετά το 2102 και δεν υπάρχει σήμερα στο νόμο οποιαδήποτε πρόνοια για αναδρομικό έλεγχο.

“Δεν είμαι καν βέβαιος αν μπορεί να υπάρξει τέτοια πρόνοια με την έννοια αν μπορεί κάποιος νόμος να μπορεί να υποχρεώνει σήμερα κάποιο κόμμα να ετοιμάσει οικονομικές καταστάσεις για το 2008, το 2009 ή το 2010, όταν μπορεί (το κόμμα) να πει ότι δεν τηρούσε καταστάσεις και η συγκεκριμένη περίπτωση που ενδεχομένως να αναφέρεστε ( για εισφορά επιχειρηματία) εξετάζεται από τον Γενικό Εισαγγελέα και κάτι άλλο εμείς δεν έχουμε να ελέγξουμε και αν υπάρξει αλλαγή νόμου που να μας επιτρέπει να ελέγξουμε και κάτι άλλο θα κάνουμε τέτοιου είδους ελέγχους”, είπε ο κ. Μιχαηλίδης.