Cumhuriyet : Αντισυνταγματική η υποψηφιότητα Ερντογάν για τρίτη φορά

Ο νυν Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα στις erd-7-768x480-1προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο Ιούνιο.

Αυτό έγραψε την Τρίτη η εφημερίδα «Cumhuriyet».

Σύμφωνα με τις αλλαγές που έγιναν στον βασικό νόμο της Τουρκίας σε δημοψήφισμα το 2017, το ίδιο άτομο δεν μπορεί να ασκήσει την προεδρία περισσότερες από δύο φορές. Ο Ερντογάν εξελέγη δύο φορές πρόεδρος – το 2014 και το 2018, επομένως η απόφασή του να επανέλθει στις εκλογές είναι αντίθετη με το άρθρο 101 του συντάγματος, σημειώνει η εφημερίδα.

Ο αρθρογράφος της Cumhuriyet, Εμρέ Κονγκάρ [Emre Kongar], υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με το άρθρο 116 του τουρκικού συντάγματος, ένας πρόεδρος που εκλέγεται για δεύτερη θητεία μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος εάν το κοινοβούλιο αποφασίσει να «ανανεώσει τις εκλογές» με 360 βουλευτές του κοινοβουλίου των 600 εδρών πρέπει να τον ψηφίσουν, αλλά το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), με επικεφαλής τον Ερντογάν, και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), που το υποστηρίζει, δεν έχουν τόσες έδρες.

«Έτσι, ο Ερντογάν, για να μπορέσει να προτείνει την υποψηφιότητά του για τρίτη θητεία, πρέπει να συγκεντρώσει την υποστήριξη της αντιπολίτευσης», γράφει ο πολιτικός αναλυτής, σημειώνοντας ότι σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να μιλάμε μόνο για πρόωρες εκλογές.

Ο Κονγκάρ δεν αποκλείει ότι «ο Ερντογάν, συνειδητοποιώντας ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος για τρίτη φορά, προσπαθεί να πείσει το κοινοβούλιο να αποφασίσει για «πρόωρες εκλογές».

Ακριβώς επειδή η Λαϊκή Συμμαχία, η οποία περιλαμβάνει το AKP και το MHP, δεν είχε αρκετές ψήφους, ο Ερντογάν, σύμφωνα με τον αναλυτή, ενέτεινε τις επιθέσεις στον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου [Kemal Kılıçdaroğlu], «υποκινώντας τον με την υποστήριξη του CHP, να λάβει κοινοβουλευτική απόφαση για πρόωρες εκλογές και να νομιμοποιήσει την ιδιότητά του ως υποψήφιου για τρίτη θητεία».

«Ωστόσο, το CHP δεν πρέπει να πέφτει σε τέτοια κόλπα και να παραβιάζει το σύνταγμα», επισημαίνει ο δημοσιογράφος.

Θέση του κόμματος του Ερντογάν

Το κόμμα του Ερντογάν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια στον διορισμό του αρχηγού του για τρίτη προεδρική θητεία.

Το ΑΚΡ επισημαίνει ότι μετά την έγκριση των τροποποιήσεων στο σύνταγμα σχετικά με την εισαγωγή της προεδρικής μορφής διακυβέρνησης στη χώρα, ο Ερντογάν έθεσε υποψηφιότητα στις εκλογές μόνο μία φορά, επομένως το 2023 μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος.

Ο ίδιος ο πρόεδρος είπε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές στην Τουρκία, θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2023, όπως προβλέπει ο νόμος. Νωρίτερα, ο Ερντογάν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις εκλογές και κάλεσε την αντιπολίτευση να υποδείξει τον υποψήφιο της

Η αντιπολίτευση, ενωμένη σε μια συμμαχία έξι κομμάτων, δεν έχει ακόμη ορίσει επίσημα τον υποψήφιό της για την προεδρία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ, που επικαλούνται πηγές του αντιπολιτευόμενου μπλοκ, ο αρχηγός του CHP, Κιλιτσντάρογλου, ενδέχεται να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία.

Οι δήμαρχοι Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας, Εκρεμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάσα, οι οποίοι, σύμφωνα με διάφορες δημοσκοπήσεις, παρακάμπτουν σε δημοτικότητα τον Ερντογάν, μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για την προεδρία. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να συμμετάσχουν στην προεδρική κούρσα.

Πηγή: Βαλκανικό Περισκόπιο