Οι Κινέζοι κατηγορούν τι ΗΠΑ για τη διαρροή του ιού της ευλογιάς των πιθήκων

Κινέζοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ μπορεί να είναι η υπαίτια της 3228958αύξησης των κρουσμάτων με ευλογιά των πιθήκων, υποκινώντας μάλιστα θεωρίες συνωμοσίας που υποστηρίζουν ότι οι Αμερικάνοι διέρρευσαν σκόπιμα τον ιό.

Ένα hashtag σχετικό με τις ΗΠΑ, η οποία ανέφερε δύο κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, έχει προσελκύσει περισσότερες από 51 εκατομμύρια προβολές στο κινέζικο Weibo (σ.σ. ανάλογο με το Facebook)  από τη Δευτέρα.

Οι εικασίες στα κινέζικα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικεντρώνονται επίσης σε μία έκθεση του 2021 σχετικά με τον σχεδιασμό ετοιμότητας για τη βιοασφάλεια από έναν αμερικανικό μη κυβερνητικό οργανισμό, γνωστό ως «Πρωτοβουλία για την Πυρηνική Απειλή (NTI)».

Η έκθεση περιγράφει ένα υποθετικό σενάριο για ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων, το οποίο οι κινέζοι επικαλέστηκαν για να υπονοήσουν πως οι Αμερικάνοι βρίσκονται πίσω από το συγκεκριμένο ξέσπασμα.

Το σχετικό δημοσίευμα της «Daily Mail» υπενθυμίζει επίσης ότι, κινεζικά κρατικά ΜΜΕ και αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει στο παρελθόν τις ΗΠΑ για εσκεμμένη διαρροή του νέου κορωνοϊού, που ξεκίνησε από την Κίνα.