Ρωσικά ΜΜΕ: Βρετανοί αξιωματικοί επιχειρούν στο Ντονμπάς

Βρετανοί αξιωματικοί εξακολουθούν να είναι παρόντες στην πρώτη γραμμή στην Ανατολική imagewΟυκρανία, συνεργάζονται μυστικά με την ουκρανική στρατιωτική διοίκηση, ανέφερε το ρωσικό μέσο RIA Novosti, επικαλούμενο πηγές των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

«Από την αρχή της ειδικής μας επιχείρησης, Βρετανοί αξιωματικοί εργάζονται συνεχώς κοντά στην πρώτη γραμμή, επισκέπτονται θέσεις διοίκησης Ουκρανών στις πιο επικίνδυνες περιοχές, κάνοντας προσαρμογές στις ενέργειες της διοίκησης της AFU», είπε η πηγή στο RIA Novosti.

Βρετανοί αξιωματικοί της ενεργού εφεδρείας πήγαν στο Κίεβο στις 24 Φεβρουαρίου για να διοικήσουν την άμυνα της ουκρανικής πρωτεύουσας όταν ο ρωσικός στρατός πλησίασε την πόλη. Προηγουμένως, είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή Ντονμπάς, βοηθώντας τους Ουκρανούς αξιωματικούς να εργαστούν με δεδομένα που παρείχαν οι μυστικές υπηρεσίες. Ο βρετανικός στρατός «χρησιμοποιεί όλα τα μέσα της ΝΑΤΟϊκής πληροφόρησης και ανταποκρίνεται άμεσα στην εισαγωγή του», είπε η πηγή.

«Πηγή στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφερε ότι μετά την ταχεία επίθεση μιας ομάδας ρωσικών στρατευμάτων στο Κίεβο στις 24 Φεβρουαρίου, οι Βρετανοί, οι οποίοι βοήθησαν με πληροφορίες στο αρχηγείο ATO (ουκρανική αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο Ντονμπάς) στο Κραματόρσκ, μετακόμισε στο Κίεβο για να ηγηθεί της άμυνας της πόλης από το αρχηγείο που βρίσκεται στην περιοχή του σχολείου Νο. 72», είπε.

Από τα τέλη Απριλίου έως τις 6 Μαΐου, Βρετανοί αξιωματικοί αναπτύχθηκαν στη Ζαπορίζια και επισκέφτηκαν διάφορα διοικητικά σημεία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Η πηγή επεσήμανε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του ΝΑΤΟ βοήθησαν την AFU να οργανώσει την άμυνα στις κύριες κατευθύνσεις με τη χρήση τακτικών ομάδων τάγματος σε ορισμένες περιοχές.

Από το 2014, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ είχαν στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία για εκπαίδευση. Πριν από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, το Λονδίνο ισχυρίστηκε ότι Βρετανοί στρατιωτικοί εκπαιδευτές εγκατέλειψαν την Ουκρανία το Σαββατοκύριακο 12-13 Φεβρουαρίου.

«Σε περίπτωση σύγκρουσης στην Ουκρανία, δεν θα υπάρχει βρετανικός στρατός», είχε δηλώσει ο Βρετανός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Τζέιμς Χίπι στο BBC.

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δηλώσει δημόσια ότι δεν σχεδιάζουν να εμπλέξουν τα στρατεύματά τους στις μάχες στην Ουκρανία, το L/DPR και ο ρωσικός στρατός έχουν επανειλημμένα αναφέρει την ανάπτυξη ξένων στρατιωτικών εκπαιδευτών και μισθοφόρων στο Ντονμπάς, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα ότι δεκάδες «συνταξιούχοι» στρατιώτες της SAS είχαν πάει ή σχεδίαζαν να πάνε στην Ουκρανία για να συνεισφέρουν την τεχνογνωσία τους στην αναγνώριση και τον αντιαρματικό πόλεμο στην υπόθεση του Κιέβου. Οι υπηρεσίες τους φέρεται να πληρώθηκαν από «μια χώρα στην Ευρώπη, που δεν έχει ακόμη κατονομαστεί, μέσω ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας» και όχι από τη βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το βρετανικό ταμπλόιντ Daily Mirror.

Επίλεκτες ειδικές δυνάμεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ ήταν παρούσες στην Ουκρανία από την έναρξη των εχθροπραξιών με τη Ρωσία στα τέλη Φεβρουαρίου, είπε μια πηγή στη γαλλική κοινότητα πληροφοριών στη Le Figaro τον Απρίλιο.

Αφού τα δυτικά μέσα αποκάλυψαν την παρουσία των ξένων ειδικών δυνάμεων στην Ουκρανία, Ουκρανοί διοικητές είπαν στους Times ότι στρατιώτες από την Ειδική Αεροπορική Υπηρεσία της Βρετανίας (SAS) εκπαιδεύουν ουκρανικά στρατεύματα στο Κίεβο για το πώς να χρησιμοποιούν αντιαρματικά όπλα που παρέχονται από το Λονδίνο.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δεν επιβεβαιώνει την εκπαιδευτική αποστολή, επικαλούμενο τη θέση του να μην σχολιάζει ειδικές επιχειρήσεις.