Γ.Γ.ΑΚΕΛ:Να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις αλλά με προϋποθέσεις

Στην ανάγκη να επαναρχίσουν το συντομότερο οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αλλά με βασικές προυποθέσεις, όπως να μην γίνουν δεκτές οι τουρκικές απειλές και να μην υπάρχει διασύνδεση του φυσικού αερίου με την επίλυση του Κυπριακού, αναφέρθηκε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, στο πλαίσιο συνάντησής του, στην Αθήνα, με τον Πρόεδρο του κόμματος του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ Σ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ Α ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Αυτές οι διαπραγματεύσεις, συμπλήρωσε ο κ. Κυπριανού, πρέπει να βασίζονται “στο συμφωνημένο πλαίσιο”, που είναι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου, το διεθνές και το ευρωπαικό δίκαιο.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο κ. Κυπριανού κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ακολουθήσει “μια πιο πολυεπίπεδη πολιτική”, όχι προσαρμοσμένη μόνο στη Δύση, γεγονός που, όπως πρόσθεσε, “κάθε άλλο παρά έχει βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού”.

Συνεχίζοντας για δεύτερη μέρα τις επαφές του στην Αθήνα με αρχηγούς πολιτικών κομμάτων, Υπουργούς και άλλους πολιτειακούς αξιωματούχους, ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τον κ. Θεοδωράκη για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, και άκουσε από τον συνομιλητή του ανάλογη εκτίμηση για τις δυσκολίες της ελληνικής οικονομίας.

“Είμαστε σύμφωνοι ότι οι Έλληνες και οι Κύπριοι πρέπει συνεχώς να διαπραγματεύονται σκληρά με την Ευρώπη, αλλά και ότι η μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης πρέπει να έχει πάντα και εμάς μέσα. Και η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν ανάγκη από μεγάλες μεταρρυθμίσεις, που θα τις κάνουν να είναι στη καρδία της Ευρώπης και όχι στο περιθώριό της, προς όφελος των εργαζομένων πολιτών τους και όχι των συντεχνιών και των μεγάλων συμφερόντων”, δηλωσε ο Προεδρος του Ποταμιού.

Σε ερώτηση πως οι δυο χώρες, αποδυναμωμένες από την οικονομική κρίση, μπορούν να τα βγάλουν πέρα στο εθνικό ζήτημα απέναντι στην Τουρκία, που κάθε άλλο παρα αποδυναμωμένη μοιάζει, ο κ. Κυπριανού απάντησε: “Επιμένοντας σε αρχές, και προτάσσοντας τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, και το διεθνές και ευρωπαικό δίκαιο. Εάν, πάλι, πούμε ότι είμαστε αποδυναμωμένοι και δεν συζητούμε το Κυπριακό, θα παγιωθούν επί του εδάφους τετελεσμένα, τα οποία θα μας φέρουν όλο και πιο κοντά στη διχοτόμηση”.

Ερωτηθείς αν έχουμε συμμάχους στο Κυπριακό, ή αποκτήσαμε αντιπάλους λόγω της οικονομικής κρίσης ανέφερε πως “χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από τα πολιτικά κόμματα έτσι ώστε να έχουμε συμμαχους που να μάς υποστηρίζουν στη βάση αρχών. Και χρειάζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ακολουθεί μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, να μήν την προσαρμόζει μονόπλευρα στη Δύση γιατί έχει αποδειχθεί κατ´ επανάληψη ότι αυτή η προσέγγιση κάθε άλλο μας έχει βοηθήσει από το να λύσουμε το Κυπριακό”.