Ρωσία: Συνελήφθη Καναδός στρατηγός που προσπάθησε να δραπετεύσει από το Azovstal

4650df82f48d1d0492c8c390137d463d90cec617e4e6109266aa62447eb952a0Ο Καναδός στρατηγός Τρέβορ Καντιέρ (Trevor Kadier) συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να δραπετεύσει από το εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη το οποίο πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης και bloggers.

Σύμφωνα με το Βαλκανικό Περισκόπιο  το οποίο επικαλείται  διαδεδομένα δημοσιεύματα, ο στρατηγός ήταν υπεύθυνος του βιοεργαστηρίου Νο. 1, όπου 18 άτομα εργάζονταν με θανατηφόρους ιούς. Ο Καντιέρ οδηγήθηκε στη Μόσχα, όπου θα δικαστεί, αναφέρει η εφημερίδα Взгляд (vzglyad).

Οι χρήστες του Twitter πρότειναν ότι εάν ο στρατηγός πιαστεί, να δοκιμάζονταν τα νέα φάρμακα σε αυτόν ως τιμωρία.

Οι ρωσικές υπηρεσίες είχαν δημοσιοποιήσει ότι στο Azovstal υπάρχει ένας μισθοφόρος στρατηγός ο οποίος βρίσκεται σε επαφή με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Υπενθυμίζεται ότι 101 άτομα, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη και μεταφέρθηκαν στο Μπεζιμένοϊ (Bezymennoe) του Ντόνετσκ .

Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, στις 30 Απριλίου, 46 άνθρωποι εγκατέλειψαν την επικράτεια του Azovstal και τα κοντινά σπίτια και την 1η Μαΐου άλλοι 80 πολίτες διασώθηκαν από το εργοστάσιο.

Σημειώνεται ότι όσοι βγήκαν στις 30 Απριλίου αποφάσισαν οικειοθελώς να παραμείνουν στο Ντόνετσκ.

Ένας άνδρας που διασώθηκε από το εργοστάσιο ανέφερε ότι τουλάχιστον 300 άμαχοι εξακολουθούν να παραμένουν στο Azovstal.

Η εφημερίδα Vzglyad έγραψε ότι εκτός από εθνικιστές, υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της διοίκησης των χωρών του ΝΑΤΟ ενδέχεται να βρίσκονται στο εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη .

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε να μην εισβάλουν στο τελευταίο προπύργιο των Ουκρανών εθνικιστών στη Μαριούπολη (Αζόβσταλ), αλλά έδωσε εντολή να το μπλοκάρουν ώστε «να μην πετάξει ούτε μύγα».